Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Τα φασιστικά στοιχεία που δρουν στην περιοχή του Ασπρόπυργου έδειξαν το πρόσωπό τους. Επιθέσεις κατά των διαδηλωτών της αντιφασιστικής κινητοποίησης στις 13 Μάη και πογκρόμ κατά Πακιστανών εργατών γης την επομένη. Ενώ είναι πια εύγλωττη η στάση της τοπικής αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, που με την αδράνειά τους ενισχύουν τις εντυπώσεις πως συγκαλύπτουν τους δράστες, αν δεν τους προστατεύουν ανοιχτά. Χρέος όλων μας να οργανώσουμε συστηματικά και μαζικά την προσπάθεια να ανατραπεί αυτό το καθεστώς «Κου Κλουξ Κλαν» που λειτουργεί στην περιοχή, δείχνοντας ότι ντόπιοι και μετανάστες εργάτες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν κι ότι ο κοινός εχθρός όλων μας είναι τα μνημόνια.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Σε ένα ρεαλιστικό και εξίσου ανατριχιαστικό φλας μπακ στα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής στην προεκλογική περίοδο του 2012 στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μας μετέφερε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταθέτοντας ενώπιον της έδρας στο Εφετείο Αθηνών. Ο Έλληνας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί για την ταινία τεκμηρίωσης «The Cleaners» (Οι καθαριστές), κινηματογραφώντας με τη συναίνεσή τους και με το «Ο.Κ» του αρχηγού Μιχαλολιάκου, πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής που «έκαναν κουμάντο» στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο μάρτυρας κατέθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, το πώς επί ένα μήνα βρισκόταν σχεδόν σε καθημερινή επαφή μαζί τους, καταγράφοντάς τους, εν πλήρη γνώση τους, να βρίζουν και να τραμπουκίζουν και να δρουν ως «κράτος εν κράτει», να σκορπάνε το ρατσιστικό λόγο και να υποκινούν σε πογκρόμ κατά μεταναστών  και κομμουνιστών, να ξυλοφορτώνουν μπροστά στην κάμερα Πακιστανούς,  περηφανευόμενοι ακόμα και για τα κρεματόρια του Άουσβιτς. Εκ των υστέρων, μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, οι χρυσαυγίτες όπως συνηθίζουν ισχυρίστηκαν ότι κινηματογραφήθηκαν εν αγνοία τους με «κρυφή κάμερα» και ότι τα περί φούρνων και Αουσβιτς ήταν «αστειάκια». Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στα πλάνα του ντοκιμαντέρ οι δηλώσεις τους ήταν δημόσιες και όχι προϊόν υποκλοπής, καθώς έγιναν με το πρόσωπο στραμμένο στην φανερή κάμερα του κινηματογραφικού συνεργείου. 

***

Η εφορευτική επιτροπή που ορίστηκε για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του σωματείου της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου Λαϊκή Εργατική Συσπείρωση, στο οποίο ηγείται στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που έχει εκφράσει ρατσιστικό και φασιστικό λόγο ακόμα και σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Οι χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών, δεν έχουν καμία θέση στα συνδικάτα.

***

Πάνω από 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία υπέρ της υποδοχής και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που οργανώθηκε στο Μιλάνο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα συνδικάτα, σύνδεσμοι για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών, πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κέντρα». Ένα από τα συνθήματα της πορείας ήταν «κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος», ενώ τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο νέος νόμος της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης και μειώνει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για παροχή πολιτικού ασύλου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία