Μικρά Αντιρατσιστικά

Την υπόθεση δύο Σύρων, που είχαν προσφύγει κατά της απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία αποτελεί γι’ αυτούς ασφαλή τρίτη χώρα και το αίτημα τους ήταν απαράδεκτο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Παράλληλα, άρον άρον μετέφεραν 70 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά ανήλικα παιδιά, σε προαναχωρησιακή φυλακή της Κω προς απέλαση. Οι 30 περίπου από τους πρόσφυγες είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου. Δεν τους δόθηκε η δυνατότητα προσφυγής κατά της απέλασης παρουσία δικηγόρου, παρότι το ζήτησαν, ενώ απαγορεύθηκε η είσοδος δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αλληλέγγυων πολιτών στο χώρο κράτησής τους στο λιμάνι του Ηρακλείου πριν από τη μεταφορά τους στην Κω. Οι πρόσφυγες παραπλανήθηκαν καθώς τους ζητήθηκε και υπέγραψαν τα υπηρεσιακά σημειώματα απέλασής τους χωρίς μετάφραση όπως ορίζει ο νόμος. Στο λιμάνι του Ηρακλείου κρατήθηκαν σε παντελώς άθλιες συνθήκες σε κτίριο χωρίς ντουζιέρες και με πλημμυρισμένες τουαλέτες. Και μάλιστα, παρά το γεγονός πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε ήδη έτοιμα για τους πρόσφυγες κενά καταλύματα στην πόλη του Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων.

***

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του μάρτυρα, πρώην μέλους και επιστημονικού συνεργάτη της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου για την αρχή του αρχηγού που είχε, όπως είπε, «μεταφυσικές διαστάσεις, εκπροσωπώντας το δίκαιο του αίματος», για την εκπαίδευση με όπλα, για τις κρυφές κάμερες που χρησιμοποιούσαν βουλευτές και στελέχη για να καταγράφουν και να εκβιάζουν ως και άλλα μέλη της οργάνωσης, για το πώς οργανώθηκε η επιδρομή χρυσαυγιτών σε καφενείο στη Βέροια, ως αντίποινα σε αναρχικούς, αφού πρώτα «πήραν έγκριση από την ηγεσία». Προφανώς και δεν επιτράπηκε στα μέλη της ΧΑ να ακούσουν τη μαρτυρία ενός πρώην συναγωνιστή τους, άλλοτε αγαπημένου παιδιού, ή αλλιώς ενός «ρουφιάνου δηλωσία», όπως ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τον αποκαλούσαν μετά την αποχώρησή του, όταν δεχόταν έως και απειλές για τη ζωή του.

***

Περισσότεροι από 20 παίχτες του NFL, του αμερικανικού φούτμπολ, γονάτισαν κατά την ώρα ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, αρνούμενοι να σταθούν προσοχή ως είθισται και διαμαρτυρόμενοι για τις δεκάδες δολοφονίες μαύρων, τον ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα. Παράλληλα έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και προς στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο πλέον πολλοί επαγγελματίες αθλητές βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση. Οι κινήσεις «ανυπακοής» στον εθνικό ύμνο είναι μια συμβολική πράξη αντίστασης που είχε εγκαινιάσει ο Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος έκτοτε έπεσε σε δυσμένεια. Όμως βρήκε αρκετούς μιμητές το επόμενο διάστημα, και το τελευταίο περιστατικό ήταν η πιο μαζική και εντυπωσιακή πράξη συλλογικής «ανυπακοής» αθλητών, δείχνοντας πως πολλά έχουν αλλάξει στη μαζική συνείδηση στις ΗΠΑ...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία