Φύλλο Νο 392 (27 Σεπτέμβρη 2017)

Της σύνταξης...

Η στροφή προς τα δεξιά του Αλ. Τσίπρα που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (με το μοντέλο Gr-Invest και την αποθέωση του Εμ. Μακρόν) θα επιταχυνθεί μέσω των πιέσεων που θα προκύψουν κατά την 3η αξιολόγηση (βλ. σελ. 4-5).

Η νεοφιλελεύθερη ΕΕ σε πολλαπλή αστάθεια

Ζούμε ημέρες με σημαντικές πολιτικές ειδήσεις. Το δύσκολο είναι να δούμε το ενοποιητικό στοιχείο όλων αυτών των σημαντικών εξελίξεων, που είναι το κύμα αστάθειας, στρατηγικών διχασμών και πολιτικών δυσκολιών που συγκλονίζουν το οικοδόμημα της ΕΕ.

Τρίτη αξιολόγηση: Μέτρα - stress tests γι α τις τράπεζες - όχι ρύθμιση για το χρέος

Οι νεοφιλελεύθεροι πέφτουν συχνά θύματα του δικού τους δόγματος για το «παγκόσμιο χωριό»: η «πεταλούδα» που πέταξε την Κυριακή στο Βερολίνο προκαλεί ήδη «θύελλα» στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα. Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι τόσο όμορφο αλλά και τόσο ασήμαντο για τις εξελίξεις όσο μια πεταλούδα, αλλά για πραγματικό πολιτικό σεισμό στην υποτίθεται αλώβητη από την αστάθεια της κρίσης και πολιτικά «αναλλοίωτη» Γερμανία. Και όταν ο πιο ισχυρός καπιταλισμός της Ευρώπης προσβάλλεται από τον ιό μιας επικίνδυνης «επαναπολιτικοποίησης», για τον ελληνικό καπιταλισμό συσσωρεύονται ξανά τα σύννεφα μιας «καταιγίδας».

Λένε ότι...η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση

«Όλα τα δάχτυλα ίσα δεν είναι, κι όλοι να τρώνε δίκιο δεν είναι, έτσι το βρήκαμε κι έτσι το πάμε, κι ως να πεθάνουμε εδώ δεν το κουνάμε»

Συνεχίζεται η απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψηφίζουν μαζί την απεργοσπασία στο Δημόσιο…

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απεργία ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη

Το κρίσιμο ζητούμενο της επόμενης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγειλλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), είναι να οργανωθεί «από τα κάτω».

Πολύ πετυχημένη η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή

Ένα διήμερο διαλόγου, συνύπαρξης και διασκέδασης

Το καλοκαίρι της οργής

Detroit: Μια ταινία για την εξέγερση των μαύρων το 1967

Η ΔΑΠ στο δρόμο των Ανεξάρτητων

Χρειάζεται επειγόντως μαζική, ριζοσπαστική απάντηση από την Αριστερά

Πώς να αντιπαλέψουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Χαρακτηριστικά κινήματος με πανελλαδική εμβέλεια αποκτούν σταδιακά οι επίμονες κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία.

Η αντίσταση στον πόλεμο

Η Μικρασιατική Εκστρατεία - Μέρος Γ’

Επέτειος της δολοφονίας του Π. Φύσσα: Ελπιδοφόρες οι διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα

Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και πολλών ακόμα φορέων.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Την υπόθεση δύο Σύρων, που είχαν προσφύγει κατά της απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία αποτελεί γι’ αυτούς ασφαλή τρίτη χώρα και το αίτημα τους ήταν απαράδεκτο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Η μάχη της Καταλονίας και το δημοψήφισμα

Το Ισπανικό Κράτος σε κατάσταση εξαίρεσης

Και όμως γυρίζει

Γαλλία: Με τη φαστ-τρακ ισοπέδωση της προστασίας των εργαζομένων να προχωράει, ο Μακρόν αντιμετωπίζει μπαράζ κινητοποιήσεων. Στις 12 Σεπτέμβρη, η CGT οργάνωσε μια μαζική πανεθνική κινητοποίηση που κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, ενώ δημιούργησε ρήγμα και σε άλλες συνομοσπονδίες που απέχουν από τις κινητοποιήσεις (π.χ. στελέχη της FO που διαφοροποιήθηκαν από την ηγεσία τους). Στις 21 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση ήταν μικρότερη (200.000 πανεθνικά), ενώ προγραμματίζονται και κάποιες κλαδικές απεργίες, αλλά και νέες κεντρικές κινητοποιήσεις στις 28/9. Στις 23 Σεπτέμβρη, τη σκυτάλη είχε πάρει μια πολιτική κινητοποίηση της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με 150.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν στο Παρίσι. Το φθινόπωρο ξεκίνησε «θερμά», αλλά θα χρειαστεί πολύ καλύτερος συντονισμός και μαζικότερη δράση μπροστά στην αποφασιστικότητα του Μακρόν...

Πύρρειος νίκη Μέρκελ, αστάθεια και δεξιά μετατόπιση του σκηνικού

Όταν η διέξοδος δεν έρχεται από το κίνημα και τη ριζοσπαστική Αριστερά, ανοίγει ο δρόμος στην αντίδραση και την ενίσχυση της ακροδεξιάς

Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το στοίχημα της κουρδικής ηγεσίας, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

«Να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας έχουν κλέψει»

Απόσπασμα από την ομιλία του Αμερικανού σοσιαλιστή και μέλους του κινήματος Black Lives Matter, Καρί Πίτερσεν-Σμιθ στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή