Μικρά Αντιρατσιστικά

Δύο από τα μέλη του τάγματος εφόδου, που στις 25/2/2018 άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, και τραυμάτισε άλλα τρία άτομα, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα», έχουν πλέον ταυτοποιηθεί. Και είναι βέβαια στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, με τον πρώτο μάλιστα να είναι ένα από τα πιο γνωστά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Βασίλη-Παναγιώτη (Άκη) Θεοδώρου. Κατά τα άλλα, την ημέρα της επίθεσης η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης διέψευσε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ο διοργανωτής της επίθεσης...

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της αφγανικής κοινότητας ως απάντηση στην εμπρηστική επίθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες από την οργάνωση «Κρυπτεία». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιρατσιστικές συλλογικότητες και άλλοι φορείς, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Αφγανούς. Εκ μέρους της κοινότητας μίλησε ο Ταχίρ Αλιζαντά, ο οποίος ευχαρίστησε τις οργανώσεις, που παραβρέθηκαν, και τόνισε ότι ο λόγος που έρχονται οι Αφγανοί στην Ελλάδα είναι ο πόλεμος, που υπάρχει στη χώρα τους. Παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτόν, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» είπε ότι και στη χώρα μας η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη με την Τουρκία κι ότι πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στον πόλεμο, να πούμε ότι δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια και τους αγωγούς, δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα των λίγων.

***

Λίγες μέρες μετά την αθώωση του Αμβρόσιου ήρθε η καταδίκη του δημάρχου Ωραιοκάστρου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τις ρατσιστικές δηλώσεις του τον Αύγουστο του 2016. Τότε ο δήμαρχος είχε παροτρύνει δημοσίως τους γονείς του Συλλόγου Γονέων να χρησιμοποιήσουν μη νόμιμα μέσα για να εμποδίσουν τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Δήμου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Δήμαρχο σε 8 μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με αναστολή, παρά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα. Η ποινική διαδικασία για τα μέλη του Συλλόγου Γονέων εκκρεμεί ακόμα. Η καταδίκη του δημάρχου Ωραιοκάστρου αποτελεί νίκη και δικαίωση για το αντιρατσιστικό κίνημα που σύσσωμο είχε εναντιωθεί στην απάνθρωπη και απαράδεκτη στάση του Συλλόγου Γονέων. Ο ρατσισμός δεν χωρά στα σχολεία και τις γειτονιές. 

***

Ο σ. Μάριος Αυγουστάτος, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και της ΔΕΑ και γνωστός για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική του δράση στην περιοχή του Πειραιά, είναι εδώ και καιρό στοχοποιημένος από τους παρακρατικούς φασίστες της Χρυσής Αυγής. Το Σάββατο 24/3, φασίστες σκίσανε με σουγιά και τα 4 λάστιχα του αυτοκινήτου του και πετάξανε εθνικιστικά τρικάκια (με σύνθημα «λευτεριά στους 2 Έλληνες στρατιώτες», προφανώς εννοούν αυτούς που ένοπλοι κυνηγούσαν κατατρεγμένους πρόσφυγες σε τουρκικά εδάφη), με λίγη ώρα διαφορά από την επίθεσή τους σε αντιφασιστική παρέμβαση (ΟΡΜΑ) στην Παλαιά Κοκκινιά. Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Η 25η Μαρτίου, όπως συχνά συμβαίνει με παρόμοιες φιέστες που ενισχύουν τα αισθήματα εθνικής ενότητας μεταξύ θυτών και θυμάτων, έδωσε τον αέρα στα παρακρατικά φασιστοειδή να διαπράξουν νέες εγκληματικές πράξεις στο όνομα του «έθνους».  Έτσι παρόμοιες καταγγελίες για επιθέσεις από ναζιστικά τάγματα εφόδου είχαμε από τους σ. της αντιφασιστικής κίνησης ΚΕΕΡΦΑ στο Γαλάτσι και στην Καλλιθέα. Ένα έχουμε να τους πούμε. Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία