Μικρά Αντιρατσιστικά

Η διαδικασία των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική της ευθεία. Μέσα στον Οκτώβριο απολογούνται όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως τις 8 Οκτώβρη είχαν ήδη απολογηθεί 3 βουλευτές και στο διάστημα 9-23 Οκτώβρη θα παρελάσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου όλα τα μεγάλα καθάρματα (Κασσιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Παναγιώταρος κλπ). Με την πυκνότητα των δικάσιμων και αν επιτευχθεί ο στόχος για δύο απολογίες σε κάθε δικάσιμο, κάπου στις 23 υπολογίζεται να έρθει η ώρα της απολογίας Μιχαλολιάκου, που αναμένεται να παρακάμψει την αλφαβητική σειρά και να μιλήσει τελευταίος. Μετά τις απολογίες των αναλώσιμων «πολεμιστών του τίποτα», αλλά και «μεσαίων» στελεχών όπως η αλήστου μνήμης Σκορδέλη του Άγιου Παντελεήμονα, η πολιτική σημασία της δίκης κορυφώνεται αυτές τις μέρες…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

***

Πολύ μελάνι χύθηκε για να γίνει πιστευτό ότι οι εκκενώσεις καταλήψεων στέγης γίνονται «για το καλό των προσφύγων», που τάχα ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες, ενώ τώρα εντάσσονται στην «κρατική μέριμνα». Την καλύτερη απάντηση δίνει η υποδειγματική ανακοίνωση των συλλόγων γονέων του 35ου και του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών:
«Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.
Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα.
 Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω. Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων».

***

Σε ζήτημα καταπάτησης κάθε έννοιας νομιμότητας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του Αυστραλού αντιφασίστα Jock Palfreeman. Υπενθυμίζουμε πως ο Jock είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκισης, για τον θάνατο ενός μέλους ρατσιστικής συμμορίας η οποία σε 2 Ρομά στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2007, τους οποίους ο Jock επιχείρησε να υπερασπιστεί. Παρά την αρχική απόφαση, η οποία είχε πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, που βγαίνουν σήμερα στην επιφάνεια, αλλά και μια διαρκή κακομεταχείριση από τις Βουλγαρικές αρχές, ο Jock δεν το έβαλε κάτω, αλλά πρωτοστάτησε στην ίδρυση της BPRA, της πρώτης ένωσης για τα δικαιώματα των κρατουμένων στη Βουλγαρία. Η εντυπωσιακή και πολυετής αυτή δράση, για την οποία παραλίγο να ονομαστεί πρόσωπο της χρονιάς από την επιτροπή Ελσίνκι της γείτονος, οδήγησε σε απόφαση απονομής χάριτος μετά από 11 χρόνια φυλάκισης. Όμως, το (θεσμικό) μίσος για τον αντιφασίστα αγωνιστή οδήγησε στο να παραμένει κρατούμενος 3 βδομάδες έπειτα και να αποφασίζεται σκανδαλωδώς επανεξέταση της απόφασης, με μοναδική πρόφαση «την αναταραχή που έχει προκληθεί». Η κατακραυγή για την καταπάτηση των νόμων είναι τόσο μεγάλη, που μέχρι και η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας αναγκάστηκε να προβεί σε –σεμνότατες– δηλώσεις καταδίκης της παραβίασης των δικαιωμάτων του. Το μέγεθος της κινητοποίησης δίνει βάσιμες ελπίδες ότι η τελική απόφαση θα είναι η σωστή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία