ΜΜΕ: Αντίσταση μπροστά στη μεγάλη σφαγή

Φωτογραφία

Της Κατερίνας Παρδάλη, δημοσιογράφου ΑΠΕ
Ο πόλεμος ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους/ες και την ελληνική κοινωνία, που βρίσκεται σε έξαρση τα δυο τελευταία «μνημονιακά» χρόνια, δεν δείχνει να σταματάει.

Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Απολύσεις, περικοπές, ατομικές συμβάσεις στην ενημέρωση

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, μέχρι στιγμής μετράμε πάνω από 4.100 απολυμένους ή απλήρωτους αιχμάλωτους (όπως οι 1.500 σε Alter και «Ελευθεροτυπία»). Και ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τις απολύσεις στον Περιοδικό Τύπο. Σε κάθε μέσο –μικρό ή μεγάλο, κερδοφόρο ή όχι– γίνεται σφαγή.

Τρομοκρατία

Κράτος και εργοδότες προωθούν απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις και αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τα σωματεία μας. Απειλούν ότι θα κλείσουν τις επιχειρήσεις, αν δεν δεχτούμε τους όρους τους, και… θα μείνουμε άνεργοι/ες. Μα ήδη μένουμε άνεργοι ή δεν πληρωνόμαστε ή μας έχουν τσακίσει τους μισθούς.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν κάθε φωνή που είναι ενάντια στο μνημόνιο και τις κυβερνήσεις του, κάθε φωνή υπέρ των αγώνων των εργαζόμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των άνεργων, των μεταναστών/τριών. Η ποιότητα (όποια ελάχιστη υπήρχε) στην ενημέρωση, αλλά και την ψυχαγωγία, εξαφανίζεται. Θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος ότι η ενημέρωση είναι δικαίωμα, όπως επίσης η εργασία, η ασφάλιση, η μόρφωση, η αξιοπρεπής ζωή.

Alter, «Ελευθεροτυπία», Πήγασος, ΔΟΛ, Σκάι, «Ισοτιμία», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά», «Κέρδος», αθλητικές εφημερίδες, ΕΡΤ, ΑΠΕ και δημοτικά ραδιόφωνα, «Πρώτο Θέμα», Mega, Αντένα, Άλφα... Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και να μην ξεχνάμε τις εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερο Τύπο», καθημερινό «Βήμα».  Δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος αυτή τη στιγμή που να μη χτυπιέται. Και το 2012 ξεκινάει με αγριότερες προοπτικές.

«Ποδαρικό» έκανε ο γνωστός Γιαννίκος. Οι εργαζόμενοι στον «Κόσμο του Επενδυτή» και στις εκδόσεις BESTEND κήρυξαν απεργίες (48ωρες στις 4-5 Ιανουαρίου και στις 9-10 Ιανουαρίου), καθώς παραμένουν απλήρωτοι από το Νοέμβριο, ενώ οι εξωτερικοί συνεργάτες έχουν να πληρωθούν έως και 10 μήνες. Ο εκδότης Γιαννίκος απειλεί ότι θα κλείσει τα έντυπα, προκειμένου να μην πληρώσει. Να σημειωθεί ότι τα έντυπα δεν είναι προβληματικά και έχουν κέρδη.

 Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν πια καθαρά τα σημάδια της αντίστασης, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του συντονισμού ΟΛΩΝ των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Προοπτική

Και έχουμε κάποιες νίκες. Το παράδειγμα της εφημερίδας «Το Κέρδος» είναι ελπιδοφόρο: Μετά από 4 εβδομάδες αντίστασης κατά των μειώσεων μισθών (κατά 20%) και των ατομικών συμβάσεων και με αποκορύφωμα την απεργία διαρκείας, οι εργαζόμενοι/ες στην εφημερίδα πέτυχαν μια νίκη. Η εργοδοσία απέσυρε τις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών, πήρε πίσω τις απολύσεις και άρχισε να πληρώνει τους εργαζόμενους, στους οποίους είχε κόψει τους μισθούς έως ότου δεχτούν τις «προτάσεις» της.

Ο Alter έχει εξελιχθεί σε απεργιακό κέντρο και μέσο προβολής των εργατικών αγώνων. Μαζί με τη Χαλυβουργία αποτελούν σύμβολα αντίστασης στους «μονόδρομους» των μνημονίων.
Οι συνελεύσεις της «Ελευθεροτυπίας» αποφάσισαν να αρνηθούν την ένταξη στο άρθρο 99, να συνεχίσουν τις απεργίες και να διερευνήσουν τη δυνατότητα να βγάζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την εφημερίδα.

Συντονισμός

Σε όλες τις συνελεύσεις των εργαζόμενων στον Τύπο (μέσα στις γιορτές) μπήκε το θέμα της πανελλαδικής απεργίας διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Όπως και η συμπαράσταση στους χώρους που είναι σε κινητοποίηση. Έχει γίνει πια συνείδηση στην πλειοψηφία των συναδέλφων ότι πρέπει να τους σταματήσουμε πριν μας εξοντώσουν. Έτσι, στις εγκαταστάσεις του Alter θα συνεδριάσουν την Τρίτη (10/1/12), τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ από κοινού με τα μέλη των διοικήσεων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ. Θέμα της συνεδρίασης: οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν έχουμε άλλη λύση. Οι αγώνες και ο συντονισμός μας είναι υποχρεωτική επιλογή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία