ΜΜΕ: Αντίσταση στην «κόλαση» του μνημονίου

Φωτογραφία

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22/5) πραγματοποιείτο η ετήσια τακτική συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28/5, την οποία αποφάσισαν τα συνεργαζόμενα σωματεία του κλάδου, και πιθανή κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες έως τις εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Όπως και σε άλλους κλάδους, έτσι και στο χώρο του Τύπου, η κόλαση τείνει να εγκατασταθεί μόνιμα: απολύσεις, ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών που φτάνουν στο 50% (π.χ. στα «Νέα»), καθυστερήσεις πληρωμών, ακόμη και καθολική άρνηση καταβολής των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και επέκταση των επισφαλών και ανασφάλιστων «ελαστικών» μορφών εργασίας.

Έχουμε φτάσει στο σημείο οι εργαζόμενοι να πληρώνουν κι από πάνω επειδή δουλεύουν, π.χ., οι φωτορεπόρτερ που εργάζονται σωρηδόν με μπλοκάκια, καταβάλλουν από την τσέπη τους τον ΦΠΑ στο κράτος, χωρίς οι ίδιοι να έχουν πληρωθεί από τους εργοδότες τους.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η απόφαση του ταμείου υγείας, του ΕΔΟΕΑΠ, για περικοπές των παροχών. Το ΔΣ του Ταμείου, ενώ αρχικά αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «κούρεμα» των αποθεματικών του μέσω του PSI, τελικά εφάρμοσε στην πράξη τις μνημονιακές περικοπές. Με το λεγόμενο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» περικόπηκαν  παροχές όπως το βρεφονηπιακό επίδομα ή η κάλυψη των άνεργων συναδέλφων.

Κινητοποίηση στον Πήγασο
Ωστόσο οι αντιστάσεις υπάρχουν. Μια σειρά ανά «μαγαζί» επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζονται εδώ και καιρό. Κορυφαία κινητοποίηση υπήρξε αυτή που έγινε έξω από τον εκδοτικό όμιλο Πήγασος του «εθνικού εργολάβου» Μπόμπολα (εφημερίδες «Έθνος», «Ημερησία»,  Sentra): Στις 14 Μάη πάνω από 300 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση-πορεία. Η κινητοποίηση ήρθε σε συμπαράσταση στην πολυήμερη απεργία των τεχνικών του ρ/σ Sentra FM, που ζητά την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων τους. Έξω από την οχυρωμένη «γαλέρα» του εργολάβου οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν και πέτυχαν την είσοδο μαζικής αντιπροσωπείας διαδηλωτών που ενημέρωσε τους εργαζόμενους του ομίλου για τα αιτήματα της διαδήλωσης, σπάζοντας έμπρακτα το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλουν οι εργοδοτικοί.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22/5) πραγματοποιείτο η ετήσια τακτική συνέλευση στην ΕΣΗΕΑ, η οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να εγκρίνει την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28/5, την οποία αποφάσισαν τα συνεργαζόμενα σωματεία του κλάδου, και πιθανή κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες έως τις εκλογές. Η σχετική ανακοίνωση των συνεργαζόμενων σωματείων ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε ότι κάθε απόπειρα εφαρμογής του 4046/12 και της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου θα αντιμετωπίζεται εφεξής ακαριαία, με κάθε συνδικαλιστικό μέσο. Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας. Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας. Κανένας μόνος του στην κρίση».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία