Μνημόνιο και σχέδιο «Αθηνά» θα ανατραπούν

Φωτογραφία

Το σχέδιο «Αθηνά» απλά αποτελεί την κορύφωση της επίθεσης, επιβάλλοντας νέα δεδομένα: η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπως και όποτε θέλει στην εκπαίδευση και η Παιδεία θα είναι μόνο για λίγους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώργος Κοκκινάρης

 

Μνημόνιο και σχέδιο «Αθηνά» θα ανατραπούν με κοινούς αγώνες φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων
 

Μόλις ανακοινώθηκε το σχέδιο «Αθηνά», ξέσπασαν αντιδράσεις από ένα μεγάλο μέρος φοιτητών. Η κατάργηση ή βίαιη μεταφορά τμημάτων, το χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα, η μείωση εισακτέων έβγαλαν χιλιάδες φοιτητές (κυρίως των ΤΕΙ) στο δρόμο.

 

Οι συνελεύσεις των σχολών γίνονται σχεδόν κάθε βδομάδα και τα αμφιθέατρα γεμίζουν όσο ποτέ. Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν δράσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», ενώ αρκετά τμήματα ΤΕΙ είναι υπό κατάληψη. Στα συλλαλητήρια στο κέντρο κάθε πόλης συμμετέχουν φοιτητές από τις σχολές που πλήττονται άμεσα και όχι μόνο.
 
Πραγματοποιούνται δράσεις καθημερινά, όπως άνοιγμα διοδίων, διαμαρτυρία σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, εξορμήσεις στους δρόμους για ενημέρωση του κόσμου. Κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» έγιναν στις πόλεις Ιεράπετρα, Πάτρα, Καστοριά, Πύργο, Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν και πλατειά κομμάτια της κοινωνίας, δείχνοντας ότι η επίθεση ενάντια στην Παιδεία αφορά όλο τον κόσμο. 
 
Το νομοσχέδιο από πρώτη άποψη φαίνεται ότι απαξιώνει τα ΤΕΙ και ότι μαζί τους χτυπά την ντόπια οικονομία. Οι δηλώσεις των τοπικών φορέων, των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ δείχνουν επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος, καθώς ισχυρίζονται ότι πλήττονται τα ακαδημαϊκά συμφέροντα κτλ. Και όμως το σχέδιο «Αθηνά» είναι πιο επικίνδυνο από όσο προβάλλεται (ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ) και αυτός είναι ο λόγος που για πρώτη φορά το κίνημα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» είναι αυθόρμητο, από νέους ανθρώπους που βιώνουν συνολικά την κρίση. 
 
Το σχέδιο «Αθηνά» είναι το κερασάκι στην τούρτα της επίθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης ενάντια στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα της παιδείας. Τα ΤΕΙ και ΑΕΙ εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.
 
Τα επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και καιρό χτυπιούνται από την κυβερνητική αναγνώριση των Ιδιωτικών Κολλεγίων και των ΚΕΣ (Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών). Το πρόβλημα με την εργασιακή αποκατάσταση απασχολεί τους φοιτητές εδώ και αρκετά χρόνια, αφού η ανεργία βαράει κόκκινο. Το άσυλο έχει καταργηθεί στην πράξη από τις επιθέσεις αστυνομικών και ΜΑΤ ενάντια σε κινητοποιήσεις φοιτητών (βλ. την τελευταία εισβολή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετά από διαταγή της πρυτάνεως).
 
Το σχέδιο «Αθηνά» απλά αποτελεί την κορύφωση της επίθεσης, επιβάλλοντας νέα δεδομένα: η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπως και όποτε θέλει στην εκπαίδευση και η Παιδεία θα είναι μόνο για λίγους, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες των ιδιωτών και δημιουργώντας μια νεολαία καταδικασμένη στην ανεργία, χωρίς δικαίωμα σπουδών.
 
Μετά από δύο βδομάδες πιέσεων, το υπουργείο αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο «Αθηνά» και ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις συγχωνεύσεις-μετακινήσεις κάποιων τμημάτων ως εξαιρέσεις. Παρ’ όλα αυτά ο Αρβανιτόπουλος επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα κατέβει με μικρές τροποποιήσεις για ψήφιση. Έτσι λοιπόν μπαίνει το ερώτημα: Πώς θα ανατρέψουμε το σχέδιο Αθηνά; 
 
Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί το σχέδιο «Αθηνά» είναι να καταρρεύσει μαζί με την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση. Το φοιτητικό κίνημα, με αφορμή το ξεπούλημα της παιδείας, ενωμένο με άλλες ομάδες αντίστασης θα καταφέρει να έχει διάρκεια και δράσεις που πραγματικά θα τρομάξουν την τρόικα εσωτερικού. Οι δράσεις των φοιτητών πρέπει να συντονίζονται με τις απεργίες των υγειονομικών, των ανέργων, των εκπαιδευτικών, με τη μάχη ενάντια στα χαράτσια κ.ά.
Ο συντονισμός των δράσεων και των καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως άνοιγμα των ταμείων των νοσοκομείων, κατάληψη κτιρίων στο κέντρο, συντονισμός με σωματεία και συνδικάτα, είναι ενέργειες που στο παρελθόν ανέτρεψαν νομοσχέδια κυβερνήσεων.
 
Οι παρατάξεις της Αριστεράς (Αριστερή Ενότητα, ΠΚΣ-ΜΑΣ, ΕΑΑΚ), εκτιμώντας την πρόσφατη εμπειρία από τις Πρωτοβουλίες Αγώνα φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης, θα πρέπει να εργαστούν για την οργάνωση μετώπου συνολικά ενάντια στα μνημόνια για την ανατροπή της κυβέρνησης. Οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν με συνελεύσεις και συζητήσεις για το πώς θα συντονιστούν τα διάφορα κινήματα για την Ανατροπή Κυβέρνησης και Μνημονίων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία