Μπίζνες με φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη

Φωτογραφία

Το «πράσινο φως» στην εκκλησία για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη έδωσε τροπολογία που κατέθεσαν ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ κι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ. Έτσι παραδίδεται μια έκταση 23.500 στρεμμάτων με τη διαδικασία fast track στην εκκλησία, η οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 300 MW στα 3.500 στρέμματα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας κι η καταστροφή ενός μέρους της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

Πρόκειται για έκταση δασική, αναδασωτέα και προστατευόμενη που μάλιστα καλύπτεται από προεδρικό διάταγμα, το οποίο επιχειρούν να σπάσουν για πρώτη φορά, αφού με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».

Το κράτος παραχώρησε την έκταση στην εκκλησία, θεωρώντας την προνομιακό εταίρο, χωρίς να καθορίζεται η χρονική διάρκεια που της επιτρέπεται να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο ορεινό όγκο. Το έργο θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους που ελέγχουν τα ΜΜΕ  του Μπόμπολα και του Αλαφούζου (γι’ αυτό κι η έως τώρα σιγή τους), αξιοποιώντας τις σχέσεις «αλληλεγγύης» που έχουν αναπτύξει με το δήθεν φιλανθρωπικό έργο τους. Ο δήμαρχος από τη μεριά του δήλωσε μεν ότι είναι κατά, αλλά αρνείται να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Άμεση, όμως, ήταν η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών. Την Κυριακή 18/3 διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Μονή Πεντέλης, ενώ την επόμενη μέρα τουλάχιστον 150 άτομα συμμετείχαν στη συνέλευση που συγκάλεσε η Επιτροπή για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία