Φύλλο Νο 264 (21 Μάρτη 2012)

Ο καλός δημοσιογράφος –στην «Καθημερινή» και στο «Πριν»– Π. Παπακωνσταντίνου ταρακούνησε αρκετούς με το άρθρο του, με τίτλο «Θα μας πιάσουν με τις πιζάμες;». Μάζεψε όλες τις αναφορές στο διεθνή Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Διαφωνούμε με την πρόβλεψη που διαπνέει το άρθρο, αλλά η σχετική συζήτηση έχει γίνει πλέον αρκετά πλατιά για να συνεχίζει να την υποτιμά η Αριστερά. Άλλωστε οι «ενδιάμεσες» αυταρχικές-αντιδημοκρατικές πολιτικές είναι ήδη εδώ…
 

Ακόμα και αν πιστέψουμε τα νούμερα συμμετοχής στις εκλογές που έδωσε το ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής η αριθμητική κατάρρευση, αποτέλεσμα της πολιτικής κατάρρευσής του. Ολοκληρώνεται ο εκφυλισμός του από μεταλλαγμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε κεντρώο μόρφωμα, ανοιχτά στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα, η προσπάθεια των Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη να παρουσιαστούν ως σοσιαλδημοκράτες «παλαιάς κοπής» είναι ήδη υπονομευμένη. Ιδιαίτερα στην εποχή κρίσης και πόλωσης, η προσπάθεια της «Κοινωνικής Συμφωνίας» να πατήσει σε δυο βάρκες είναι καταδικασμένη.

 

Η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη το νόμο 4052 με τον οποίο διαλύουν την επικουρική ασφάλιση.

Εκδήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Άλτερ, που συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, διοργάνωσε ο Σύλλογος για το Μπουρνάζι, με πρωτοβουλία της Τ.Ο. ΔΕΑ Δυτικών.

Μετά από 45 σχεδόν μέρες κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι της Coca Cola 3E στη Θεσσαλονίκη πέτυχαν μια μεγάλη νίκη.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις εξόφλησης δεδουλευμένων (6 μήνες σε νοσηλευτές, 3 μήνες σε γιατρούς) έχουν οδηγήσει από 28/2/2012 τους ειδικευόμενους σε επίσχεση εργασίας με εφημεριακή κάλυψη.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) κατάφεραν για μια ακόμη φορά να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ινστιτούτου, με τις κινητοποιήσεις τους την Τετάρτη 14/3, αποτρέποντας έτσι 140 εφεδρείες, δηλαδή απολύσεις συναδέλφων τους, με τις οποίες ουσιαστικά διαλυόταν το ινστιτούτο.

Την Τετάρτη 28 Μάρτη πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου για νέο ΔΣ και εκπροσώπους στην Ομοσπονδία. Σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να εκφραστεί η αντίσταση που αναπτύχθηκε και στο δήμο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα μέτρα των κυβερνήσεων του μνημονίου.

«Ας τα βρουν λοιπόν μεταξύ τους ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος, ο Λαφαζάνης, ο ΣΥΝ, η ΚΟΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. και ας αφήσουν τα προεκλογικά καλέσματα «ενότητας» προς το ΚΚΕ… Από τα πάνω μόνο “συγκολλήσεις σκορποχωρίων” μπορούν να συμβούν και όχι αυθεντικά λαϊκά μέτωπα με στόχο τη ριζική ανατροπή του καπιταλισμού». («Ριζοσπάστης» 18/3, του Δημ. Κουτσούμπα, μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ).

Συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς επιδίωξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη βάση των θέσεων που περιγράφει σε ανοικτή επιστολή της. Συνάντηση αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά όχι με το ΚΚΕ που αρνήθηκε την πρόσκληση.

 

Το σύνολο της Αριστεράς και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, το άθροισμα των ποσοστών του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι ιστορικό υψηλό της Αριστεράς στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Μάρτη, διοργάνωσε μια συντονισμένη παρέμβαση σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, κέντρα υγείας, προκειμένου να αναδείξει την τρομερή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, είτε ως χρήστες υπηρεσιών υγείας, είτε ως εργαζόμενοι στην υγεία.

«Καλώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει ρητά και κατηγορηματικά την οργάνωση του κόμματος που διοργάνωσε την αντισυγκέντρωση υβριστών και τραμπούκων σε συγκέντρωση που οργάνωσα την περασμένη Τρίτη στην Αγία Παρασκευή για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα για την εκλογή του Β. Βενιζέλου. Εδώ δεν υπάρχει το ψευδοάλλοθι ότι τάχα οι εκδηλώσεις αναφέρονται στην Υγεία, άρα και στο κυβερνητικό έργο. Πρόκειται για μια 100% εσωτερική δημόσια λειτουργία του Κινήματος, και επομένως επρόκειτο για μια κατά κυριολεξία τραμπούκικη συγκέντρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να την καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Α. Λοβέρδος

 

Οι Έλληνες καπιταλιστές και τα κυβερνητικά φερέφωνά τους συναίνεσαν εύκολα στη δανειακή σύμβαση και στο PSI όχι γιατί είναι ανίκανοι για διαπραγμάτευση, αλλά γιατί μπορούν να καλυφθούν πίσω από τις συμφωνίες αυτές προκειμένου να επιβάλουν την πραγματική τους ατζέντα, δηλ. τη δραματική μείωση του μεριδίου της εργασίας στο ΑΕΠ, μέσω της αύξησης της εκμετάλλευσης.

Την Τρίτη 20 Μάρτη ψηφίστηκε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. Με πρόσχημα το κούρεμα του χρέους, η κυβέρνηση του διορισμένου Παπαδήμου δίνει ένα «δωράκι» 113 δισ. στις τράπεζες (τα 48 από τα οποία στις ελληνικές τράπεζες), αφήνοντας χωρίς αποζημίωση τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τους εργαζόμενους σε Ελλάδα και Ευρώπη, που καλούνται με μειώσεις μισθών και υψηλή φορολογία να πληρώσουν για μια φορά ακόμα το λογαριασμό.

Στην εποχή της βάρβαρης καπιταλιστικής λαίλαπας  που ζούμε, η υπεράσπιση του Ελληνικού και η αποτροπή του εγκλήματος του ξεπουλήματος, της εκποίησης, της τσιμεντοποίησης και της εμπορευματοποίησης της δημόσιας γης και περιουσίας του  Ελληνικού λαού στους δανειστές της τρόικας, στους γδάρτες των ονείρων μας, αποτελεί για μας κυρίαρχο ζήτημα.

Η δημοτική αρχή του Αιγάλεω, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, αποφάσισε την κατασκευή παιδικού σταθμού σε άλλο χώρο πράσινου, στο Πατινάζ, που βρίσκεται στο Άλσος του Μπαροτάδικου.

 

«…Στην πίστη του ο καθένας, ελεύθερος να ζη,
Στην δόξαν του πολέμου, να τρέξουμε μαζύ,
Βούλγαροι κι Αρβανήτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή.
Για την ελευθερίαν, να ζώσουμε σπαθί.
………………………
Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν,
και Χριστιανούς, και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν».

(από το Θούριο του Ρήγα, 1797 )

Η κρίση του καπιταλισμού οδηγεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων "εκτός στόχων". Τα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται σε πρέσα διαρκείας. Ευτυχώς την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα, η εργατική τάξη απαντά με απεργίες και διαδηλώσεις.

Η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Αριστερού Μετώπου αντικατοπτρίζει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η προεκλογική καμπάνια του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Μαζί με την εκλογική δύναμη, αυξάνονται και οι ευθύνες για την κατεύθυνση που θα πάρει η "Αριστερά της Αριστεράς" απέναντι στους Σοσιαλιστές μετεκλογικά.

Πρωτοφανής βία και επεισόδια σημειώθηκαν στα Γιάννενα στη σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου.

Πέρσι στις 19 Φλεβάρη, 45 αγωνιστές συνελήφθησαν στη Ζιμπάμπουε στη διάρκεια μιας προβολής βίντεο και συζήτησης που οργάνωνε η επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση ISO για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΜΠ 40 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν σε κρατικά ομόλογα πάνε μέσω του PSI σε κούρεμα με αποτέλεσμα να μείνουν το πολύ τα 10.