Φύλλο Νο 264 (21 Μάρτη 2012)

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το έγκλημα ανήκει ξανά στους… Έλληνες κακοποιούς. Εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης από 15 έως 20%, παρουσιάζει η συμμετοχή Ελλήνων σε όλα τα σοβαρά αδικήματα που διαπράχθηκαν σε όλη τη χώρα το 2011, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση...

Να καταργήσουμε οριστικά τα χαράτσια!

Ο αγώνας για την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ κλείνει ήδη 4 μήνες και συνεχίζεται σε πόλεις, χωριά, γειτονιές και χώρους εργασίας. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού, η Παναττική συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μάρτη όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά μεταφέρεται στις 6 Απρίλη. Να είμαστε όλοι εκεί!

Η προεκλογική μάχη και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνολο της Αριστεράς και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, το άθροισμα των ποσοστών του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι ιστορικό υψηλό της Αριστεράς στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση.

Το Ελληνικό αντιστέκεται-Δείχνει το δρόμο του αγώνα-Δεν πωλείται στους τροϊκανούς

Στην εποχή της βάρβαρης καπιταλιστικής λαίλαπας  που ζούμε, η υπεράσπιση του Ελληνικού και η αποτροπή του εγκλήματος του ξεπουλήματος, της εκποίησης, της τσιμεντοποίησης και της εμπορευματοποίησης της δημόσιας γης και περιουσίας του  Ελληνικού λαού στους δανειστές της τρόικας, στους γδάρτες των ονείρων μας, αποτελεί για μας κυρίαρχο ζήτημα.

Φυλακίζονται αγωνιστές της Αριστεράς στη Ζιμπάμπουε (με online ενημερωτική προσθήκη: «Μια πρώτη επιτυχία του κινήματος αλληλεγγύης»)

Πέρσι στις 19 Φλεβάρη, 45 αγωνιστές συνελήφθησαν στη Ζιμπάμπουε στη διάρκεια μιας προβολής βίντεο και συζήτησης που οργάνωνε η επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση ISO για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Ο Λοβέρδος, οι παρατρεχάμενοι και το «κόμμα» των υποκινητών

«Καλώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει ρητά και κατηγορηματικά την οργάνωση του κόμματος που διοργάνωσε την αντισυγκέντρωση υβριστών και τραμπούκων σε συγκέντρωση που οργάνωσα την περασμένη Τρίτη στην Αγία Παρασκευή για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα για την εκλογή του Β. Βενιζέλου. Εδώ δεν υπάρχει το ψευδοάλλοθι ότι τάχα οι εκδηλώσεις αναφέρονται στην Υγεία, άρα και στο κυβερνητικό έργο. Πρόκειται για μια 100% εσωτερική δημόσια λειτουργία του Κινήματος, και επομένως επρόκειτο για μια κατά κυριολεξία τραμπούκικη συγκέντρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να την καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Α. Λοβέρδος 

Υπάρχει μέλλον για τη σοσιαλδημοκρατία;

Ακόμα και αν πιστέψουμε τα νούμερα συμμετοχής στις εκλογές που έδωσε το ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής η αριθμητική κατάρρευση, αποτέλεσμα της πολιτικής κατάρρευσής του. Ολοκληρώνεται ο εκφυλισμός του από μεταλλαγμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε κεντρώο μόρφωμα, ανοιχτά στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα, η προσπάθεια των Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη να παρουσιαστούν ως σοσιαλδημοκράτες «παλαιάς κοπής» είναι ήδη υπονομευμένη. Ιδιαίτερα στην εποχή κρίσης και πόλωσης, η προσπάθεια της «Κοινωνικής Συμφωνίας» να πατήσει σε δυο βάρκες είναι καταδικασμένη. 

Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διάθεση για μέτωπο ή προεκλογικά προσχήματα;

Συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς επιδίωξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη βάση των θέσεων που περιγράφει σε ανοικτή επιστολή της. Συνάντηση αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά όχι με το ΚΚΕ που αρνήθηκε την πρόσκληση. 

Στα σύντομα...

Ο καλός δημοσιογράφος –στην «Καθημερινή» και στο «Πριν»– Π. Παπακωνσταντίνου ταρακούνησε αρκετούς με το άρθρο του, με τίτλο «Θα μας πιάσουν με τις πιζάμες;». Μάζεψε όλες τις αναφορές στο διεθνή Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Διαφωνούμε με την πρόβλεψη που διαπνέει το άρθρο, αλλά η σχετική συζήτηση έχει γίνει πλέον αρκετά πλατιά για να συνεχίζει να την υποτιμά η Αριστερά. Άλλωστε οι «ενδιάμεσες» αυταρχικές-αντιδημοκρατικές πολιτικές είναι ήδη εδώ… 

Απέναντι στο μέτωπο Σαμαρά-Βενιζέλου: Ποιος θα δώσει τις απαντήσεις;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, αν και ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε επισήμως στους «Financial Times» ότι αυτές θα γίνουν «το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου».

Απολύσεις με πολλαπλές μεθόδους στο Δημόσιο: Αντίσταση με καταλήψεις-απεργίες

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει τη διάλυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

Διαλύουν την επικουρική ασφάλιση

Η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη το νόμο 4052 με τον οποίο διαλύουν την επικουρική ασφάλιση.

Nαυτεργάτες: Μια απεργία που έπρεπε να συνεχιστεί

Οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) σταμάτησαν πρόωρα, μετά την πρώτη 48ωρη απεργία του κλάδου.

Όχι στη διάλυση ΟΕΚ–ΟΕΕ: Η Επιτροπή Αγώνα Παραλίας Πατρών στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων

Την Κυριακή 11/3 πραγματοποιήθηκε στις εργατικές κατοικίες Παραλίας Πατρών εκδήλωση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Παραλίας και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου.

Εργαζόμενοι στον Άλτερ

Εκδήλωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Άλτερ, που συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, διοργάνωσε ο Σύλλογος για το Μπουρνάζι, με πρωτοβουλία της Τ.Ο. ΔΕΑ Δυτικών.

Νίκη στην Coca Cola

Μετά από 45 σχεδόν μέρες κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι της Coca Cola 3E στη Θεσσαλονίκη πέτυχαν μια μεγάλη νίκη.

Κινητοποιήσεις στους Δήμους

Μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε πολλούς δήμους.

Κινητοποιήσεις στο ΙΓΜΕ

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) κατάφεραν για μια ακόμη φορά να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ινστιτούτου, με τις κινητοποιήσεις τους την Τετάρτη 14/3, αποτρέποντας έτσι 140 εφεδρείες, δηλαδή απολύσεις συναδέλφων τους, με τις οποίες ουσιαστικά διαλυόταν το ινστιτούτο.

ΓΝ Πατησίων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις εξόφλησης δεδουλευμένων (6 μήνες σε νοσηλευτές, 3 μήνες σε γιατρούς) έχουν οδηγήσει από 28/2/2012 τους ειδικευόμενους σε επίσχεση εργασίας με εφημεριακή κάλυψη.

Εκλογές στο Δήμο Ζωγράφου

Την Τετάρτη 28 Μάρτη πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου για νέο ΔΣ και εκπροσώπους στην Ομοσπονδία. Σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να εκφραστεί η αντίσταση που αναπτύχθηκε και στο δήμο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στα μέτρα των κυβερνήσεων του μνημονίου.

To KKE, η ψήφος και η ενότητα

«Ας τα βρουν λοιπόν μεταξύ τους ο Τσίπρας, ο Αλαβάνος, ο Λαφαζάνης, ο ΣΥΝ, η ΚΟΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. και ας αφήσουν τα προεκλογικά καλέσματα «ενότητας» προς το ΚΚΕ… Από τα πάνω μόνο “συγκολλήσεις σκορποχωρίων” μπορούν να συμβούν και όχι αυθεντικά λαϊκά μέτωπα με στόχο τη ριζική ανατροπή του καπιταλισμού». («Ριζοσπάστης» 18/3, του Δημ. Κουτσούμπα, μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ).

Μέρα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσια δωρεάν υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Μάρτη, διοργάνωσε μια συντονισμένη παρέμβαση σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, κέντρα υγείας, προκειμένου να αναδείξει την τρομερή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, είτε ως χρήστες υπηρεσιών υγείας, είτε ως εργαζόμενοι στην υγεία.

Το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση: Ο λογαριασμός στους εργαζόμενους

Την Τρίτη 20 Μάρτη ψηφίστηκε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. Με πρόσχημα το κούρεμα του χρέους, η κυβέρνηση του διορισμένου Παπαδήμου δίνει ένα «δωράκι» 113 δισ. στις τράπεζες (τα 48 από τα οποία στις ελληνικές τράπεζες), αφήνοντας χωρίς αποζημίωση τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τους εργαζόμενους σε Ελλάδα και Ευρώπη, που καλούνται με μειώσεις μισθών και υψηλή φορολογία να πληρώσουν για μια φορά ακόμα το λογαριασμό.

Το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση: Επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης

Θα πρέπει να τονίσουμε πως χαμένοι του PSI και της δανειακής σύμβασης δεν είναι μόνον οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι. Είναι και οι σύντροφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση: Ταξική αλλά αδιέξοδη πολιτική

Οι Έλληνες καπιταλιστές και τα κυβερνητικά φερέφωνά τους συναίνεσαν εύκολα στη δανειακή σύμβαση και στο PSI όχι γιατί είναι ανίκανοι για διαπραγμάτευση, αλλά γιατί μπορούν να καλυφθούν πίσω από τις συμφωνίες αυτές προκειμένου να επιβάλουν την πραγματική τους ατζέντα, δηλ. τη δραματική μείωση του μεριδίου της εργασίας στο ΑΕΠ, μέσω της αύξησης της εκμετάλλευσης.

Κάτω τα χέρια από το Μπαρουτάδικο

Η δημοτική αρχή του Αιγάλεω, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, αποφάσισε την κατασκευή παιδικού σταθμού σε άλλο χώρο πράσινου, στο Πατινάζ, που βρίσκεται στο Άλσος του Μπαροτάδικου. 

Η κοινωνική επανάσταση του 1821 (εκτεταμένο on-line)

«…Στην πίστη του ο καθένας, ελεύθερος να ζη,Στην δόξαν του πολέμου, να τρέξουμε μαζύ,Βούλγαροι κι Αρβανήτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή.Για την ελευθερίαν, να ζώσουμε σπαθί.………………………Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν,και Χριστιανούς, και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν».(από το Θούριο του Ρήγα, 1797 )

Φασιστικό ντελίριο Καρατζαφέρη

Ο φασιστικός-ακροδεξιός χώρος αναδιατάσσεται. Την ώρα που το σύστημα βάζει σε λειτουργία τις πιο αντιδραστικές εφεδρείες του, χρειάζεται η Αριστερά να σηκώσει το γάντι.

Κοινωνικός πόλεμος σε όλη την Ευρώπη

Η κρίση του καπιταλισμού οδηγεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων "εκτός στόχων". Τα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται σε πρέσα διαρκείας. Ευτυχώς την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα, η εργατική τάξη απαντά με απεργίες και διαδηλώσεις.

Ο Μελανσόν στη Βαστίλη...

Η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Αριστερού Μετώπου αντικατοπτρίζει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η προεκλογική καμπάνια του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Μαζί με την εκλογική δύναμη, αυξάνονται και οι ευθύνες για την κατεύθυνση που θα πάρει η "Αριστερά της Αριστεράς" απέναντι στους Σοσιαλιστές μετεκλογικά.

Σύνοδος Πρυτάνεων

Πρωτοφανής βία και επεισόδια σημειώθηκαν στα Γιάννενα στη σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου.

Αφγανιστάν: Ένας πόλεμος που «γεννά» εγκλήματα

Η δολοφονία 16 αμάχων σε μια νύχτα από έναν αμερικανό στρατιώτη ήταν το τελευταίο επεισόδιο που επανέφερε στη δημοσιότητα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Κούρεμα ομολόγων και στο ΕΜΠ!

Τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΜΠ 40 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν σε κρατικά ομόλογα πάνε μέσω του PSI σε κούρεμα με αποτέλεσμα να μείνουν το πολύ τα 10.

Αναβολή στην Πάτρα

Στην Πάτρα αναβλήθηκαν για ακόμη μία φορά οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης στις 14 Μαρτίου με την επέμβαση φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων.

Πάντειος

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες στις 14 Μαρτίου εκλογές στην Πάντειο για την ανάδειξη εσωτερικών μελών στα Συμβούλια Διοίκησης. Η Οργανωτική Επιτροπή επικαλέστηκε «πληροφορίες από διάφορες πηγές για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων, με σκοπό την παρεμπόδιση των εκλογών».

Τουρκία: Επίθεση της αστυνομίας σε Κούρδους διαδηλωτές

Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις για το Νεουρόζ, το τουρκικό νέο έτος, πριν τις 21 Μάρτη. 

Να εμποδίσουμε τον Μπαμπινιώτη να συνεχίσει το έργο της Διαμαντοπούλου

Τη θέση της Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης, ενώ η ίδια μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Προεκλογικός αγώνας μετ’εμποδίων για το Σαρκοζί

Ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποβάλλει φοιτητή για συμμετοχή του σε διαμαρτυρία

Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέβαλε φοιτητή  μέχρι το τέλος το 2014 εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια διαμαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο  κατά τη διάρκεια ομιλίας του  Ντέιβιντ Γουίλετ, υπουργό Πανεπιστημίων και Επιστημών.(Αναδημοσίευση από το www.alterthess.gr)

Μαζικός αγώνας ενάντια στο τέρας της ανεργίας

Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου έσπασαν και επίσημα οι άνεργοι. Σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 20,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2011, από 14,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με τους ανέργους να ανέρχονται πλέον σε 1.025.877 άτομα.

24 Μάρτη: Ντόπιοι και μετανάστες στους δρόμους

Είμαστε στην τελική ευθεία των αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών κινητοποιήσεων στις 24 Μάρτη. Εκτός από το ραντεβού της Αθήνας, στις 3 μμ στην πλατεία Κοτζιά, προστίθεται και η αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα, που καλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», την ΕΔΟΘ, την ΕΝΙΘ και τοπικές ΕΛΜΕ της πόλης.

Μπίζνες με φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη

Το «πράσινο φως» στην εκκλησία για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη έδωσε τροπολογία που κατέθεσαν ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ κι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ. Έτσι παραδίδεται μια έκταση 23.500 στρεμμάτων με τη διαδικασία fast track στην εκκλησία, η οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 300 MW στα 3.500 στρέμματα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας κι η καταστροφή ενός μέρους της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.