Μπορούμε και αλλιώς - Προτάσεις για τη δραστηριοποίηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Στη σιωπή που επικρατεί στη νέα οργάνωση των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή της εκλογής γραμματέα, παραθέτουμε κάποιες σκέψεις για το τι θα έπρεπε να κάνουμε στις συνθήκες της γιγάντιας επίθεσης που δέχεται η νεολαία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς
Αναλογιζόμενος κανείς τις καταστροφικές συνέπειες της τριετούς επιβολής των μνημονίων στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται αμέσως πως η νεολαία είναι το κομμάτι της κοινωνίας που έχει να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος. Η φτώχεια, οι απολύσεις, η ανεργία, η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, η καλλιέργεια φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων προκαλούν στη νεολαία ανασφάλεια για το μέλλον, άγχος για την έλλειψη προοπτικής και επείγουσα ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης.
 
Σε αυτή την αναζήτηση διεξόδου των νέων ανθρώπων από τα δεινά της κρίσης η Αριστερά δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη, αλλά να τους δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να αγωνιστούν και να ανατρέψουν το σκηνικό. Σε αυτή την προσπάθεια οι τοπικές οργανώσεις των Νέων ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβουν σημαντική δράση, ώστε εκτός της συνδικαλιστικής τους δράσης να καθιερωθεί η παρουσία τους και σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να δούμε τις τοπικές οργανώσεις των νέων σαν ομάδες οργάνωσης της αντίστασης που μαζί με τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν ώστε η ανατροπή να έρθει μια ώρα αρχύτερα. 
 
Μαθητικό κίνημα
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αρχικά πρέπει να συμβάλει στην αναδόμηση του μαθητικού κινήματος. Η αποπολιτικοποίηση και η αποστροφή προς κάθε οργανωμένη πολιτική δράση, που επικρατούσε μέχρι πρότινος, έχει αρχίσει να σπάει. Οι συνέπειες της κρίσης είναι τέτοιες, που οι μαθητές θέλουν να αγωνισθούν και να συγκρουστούν με το σύστημα που τους υποτιμά και δεν τους δίνει καμία προοπτική.
 
Η Αριστερά πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη και να μην αφήσει χώρο σε άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φασίστες χρησιμοποίησαν ως έναν από τους κύριους χώρους της εμετικής προπαγάνδας τους τα σχολεία, έχοντας πολλαπλά αποτελέσματα.
 
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει στα σχολεία και να τσακίσει την προπαγάνδα των νεοναζί. Πρέπει να αποτελέσει, με συστηματικές παρεμβάσεις, οργανικό κομμάτι του μαθητικού κινήματος και όχι έναν εξωγενή παράγοντα που καλλιεργεί τη λογική της ανάθεσης. Για παράδειγμα πρέπει να ενημερώνει τους μαθητές για τις συνέπειες των μνημονίων στην εκπαίδευση με μοιράσματα προκηρύξεων, να στηρίζει τις καταλήψεις και τους αγώνες των μαθητών, να τους καλεί να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και να παίρνει πρωτοβουλίες για αντιρατσιστικές δράσεις στα σχολεία, όπως η διοργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων την 21η Μάρτη, που είναι η παγκόσμια ημέρα ενάντια στο ρατσισμό.
 
Τα θλιβερά αποτελέσματα από τη δολοφονία μεταναστών στο Φαρμακονήσι επιβάλλουν να καλέσουμε εδώ και τώρα τη νεολαία να οργανωθεί ενάντια στο ρατσισμό, να εκφράσει την οργή της στο δρόμο. 
 
Αντιφασισμός
Ένας άλλος τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι τοπικές οργανώσεις της νεολαίας είναι το κομμάτι του αντιφασισμού. Μετά τη δυναμική είσοδο των φασιστών στον πολιτικό χάρτη της νεολαίας, μια μεγάλη μερίδα νέων ταυτίζει την πολιτική δράση της Αριστεράς με τις εγκληματικές ενέργειες των νεοναζί, υιοθετώντας ασυνείδητα τη θεωρία των δύο άκρων.
 
Ένα από τα προτάγματα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το σπάσιμο αυτών των αντιλήψεων με την ειλικρινή κινηματική δράση και προσέγγιση των νέων σε τοπικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο θα φανεί το ποιος μάχεται πραγματικά τους αληθινούς υπαίτιους της κρίσης, που δεν είναι οι μετανάστες ή οι ομοφυλόφιλοι, αλλά η κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
 
Παράλληλα όμως πρέπει να αντικρούσουμε την προπαγάνδα και τις δράσεις των φασιστών. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η δημιουργία ή συμμετοχή σε αντιφασιστικά εγχειρήματα και πρωτοβουλίες που δεν θα περιορίζονται σε ορκισμένους αντιφασίστες, αλλά θα απευθύνονται στο σύνολο της νεολαίας που μαστίζεται από την κρίση και αντιλαμβάνεται το βρόμικο ρόλο των νεοναζί. Η διοργάνωση συνελεύσεων, πορειών, προβολών αντιφασιστικών ταινιών είναι πολύ καλά βήματα για την αναδιοργάνωση του αντιφασιστικού κινήματος στη νεολαία.
 
Άλλο σημαντικό καθήκον είναι η νεολαία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία επιτροπών αντίστασης και συντονισμού είτε αυτές αφορούν τις σχολές, είτε τις γειτονιές. Η συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των νοσοκομείων δυστυχώς είναι ανύπαρκτη. Το ίδιο ισχύει και για τη νεολαία του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Καμιά από τις οργανωμένες δυνάμεις της νεολαίας δεν έχει ως προτεραιότητα την κινητοποίηση για ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο, και όμως μιλάμε για μάχες που αφορούν την ίδια μας τη ζωή. 
 
Εργασία
Τέλος, οι τοπικές οργανώσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παραμελούν το εργασιακό κομμάτι. Στον καιρό των μνημονίων που η ανεργία, η επισφαλής εργασία, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών κάνουν πάρτι, η Αριστερά πρέπει να έχει μαζική και οργανωμένη παρουσία στους εργατικούς χώρους.
 
Οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους νέους εργαζόμενους, να τους βοηθήσουν στις εργατικές διεκδικήσεις τους και να προσπαθούν να συνδέουν τα αιτήματα της νεολαίας με αυτά της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας κουλτούρα συμπόρευσης. Είναι πολύ σημαντικό η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει ώστε να συμμετέχουν οι νέοι εργαζόμενοι στις απεργίες, να μην τρέμουν το αφεντικό, να στήσουν σωματεία εκεί που δεν υπάρχουν και να είναι αλληλέγγυοι με άλλους πληττόμενους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.
 
Οι νέοι ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να θέσουν τις βάσεις για την οικοδόμηση του αυριανού εργατικού κινήματος και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και ανάληψη καθηκόντων και όχι απλώς διενέργεια συμβολικών χάπενινγκς και αντιπαραδειγμάτων.
 
Οι τοπικές οργανώσεις των νέων ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσουν κύτταρα οργάνωσης και αγώνα σε τοπικό επίπεδο. Η νεολαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλει να πολεμήσει σε κάθε επιμέρους μάχη, συσπειρώνοντας κόσμο και πετυχαίνοντας μικρά, αλλά σημαντικά αποτελέσματα. Άλλωστε αυτά τα μικρά αποτελέσματα θα είναι η βάση για την ολική ανατροπή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία