Η αποτροπή της έξωσης από τον Δήμο των ενοίκων της Κοινωνικής Πολυκατοικίας ήταν μια πρώτη επιτυχία

Η αποτροπή της έξωσης των άστεγων οικογενειών από την Κοινωνική Πολυκατοικία της Μπουμπουλίνας 36 μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα μια νίκη του κινήματος. 
Η ιστορία είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστή. Πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος της Αθήνας ανακοίνωνε –και φρόντισε να κάνει γνωστό με εκτεταμένη δημοσιότητα– το νέο πρόγραμμα για την κοινωνική στέγη μέσω του οποίου θα στεγαζόταν ένας αριθμός οικογενειών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό ήταν ότι το πρόγραμμα είχε ορισμένη διάρκεια, που δεν σκόπευαν να ξεπερνάει τον ενάμιση χρόνο, διάστημα κατά το οποίο υποτίθεται ότι οι άστεγοι θα έπρεπε να έχουν βρει δουλειά και να νοικιάσουν κάποιο άλλο σπίτι. Και μόνο ο προσανατολισμός αυτός του προγράμματος δείχνει το μέγεθος της άγνοιας της δημοτικής αρχής και των αρμοδίων για την κατάσταση της κοινωνίας, αφού θεωρούσαν ότι η εύρεση εργασίας σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας είναι εφικτός στόχος για ανθρώπους που έχουν ήδη βρεθεί στο κοινωνικό περιθώριο.
Και αυτό που σίγουρα δεν θα ήθελε η δημοτική αρχή να πάρει δημοσιότητα ήταν ότι για μία από τις κοινωνικές πολυκατοικίες, αυτήν της Μπουμπουλίνας 36, οι ιθύνοντες είχαν πάρει την απόφαση να την εκκενώσουν πετώντας έξω τις οικογένειες που διαμένουν εκεί, και μάλιστα εκβιάζοντας ότι θα κόψουν ρεύμα και νερό. Αυτό αποτράπηκε με την παρουσία αγωνιστών στην πολυκατοικία, όπου οι κάτοικοι δέχονταν επισκέψεις από εκπροσώπους του δήμου που τους εκβίαζαν να φύγουν, καθώς και στα δημοτικά συμβούλια όπου θα αποφάσιζαν τη διακοπή ρεύματος και νερού. Στο πρώτο από αυτά τα συμβούλια, μάλιστα, στις 20 Ιούλη, έγινε και μια κινητοποίηση από μέλη της ΛΑΕ και ενοίκους της πολυκατοικίας, ενώ στο δεύτερο, στις 31 Αυγούστου, υπήρχε κοινό κείμενο κατά της έξωσης που συνυπέγραφαν εκλεγμένοι της δημοτικής παράταξης «Πόλης Ξεκίνημα» και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κομβικής σημασίας ήταν και η παρουσία δημοσιογράφων στην πολυκατοικία και στο δημοτικό συμβούλιο.
Με αυτό τον τρόπο πετύχαμε να πάρει πίσω ο Δήμος την απόφαση για διακοπή ρεύματος και νερού πρώτα για τα τέλη Ιούλη και στη συνέχεια για την 1η Σεπτέμβρη που θα έληγε η παράταση που είχε δοθεί. Και είναι λογικό, αφού η δημοτική αρχή επιθυμούσε αυτή η έξωση να γίνει χωρίς να γίνει γνωστό ότι ο δήμος πετάει στο δρόμο οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι πιέσεις συνεχίζονται, αλλά οι ένοικοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν, αφού η άλλη τους επιλογή είναι ο δρόμος, και οι αγωνιστές είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο πλευρό τους.
Αυτή η νίκη, όμως, δεν είναι αρκετή. Και για τους ενοίκους της Μπουμπουλίνας, αλλά και για κάθε άλλο άστεγο στην πόλη, πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση για όσο διάστημα χρειαστεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στέγαση των άστεγων δημοτών από το δήμο είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση, αλλά και δυνατό να επιτευχθεί. Ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και σίτισης για όσους έχουν χτυπηθεί πιο βαριά από τις μνημονιακές πολιτικές με αποτέλεσμα να στερούνται τα αναγκαία για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα για κάθε δήμο. Και οφείλουμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει πραγματικότητα.

*Κοινοτική Σύμβούλος 4ης Δ.Κ. Αθήνας