Νέα από εργατικούς χώρους

εργασία / Θοδωρής Πατσατζής / 20.02.2019

Νέα από εργατικούς χώρους

Αγώνας διαρκείας στον ΕΦΚΑ – Καταστολή από την κυβέρνηση

Μ ε συλλήψεις συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ, τις οποίες μεθόδευσε η κυβέρνηση και η Διοίκηση του οργανισμού, συνεχίστηκαν για 3η εβδομάδα οι καταλήψεις τριών περιφερειακών Διευθύνσεων και της κεντρικής Διοίκησης. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 19/11 η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ, της Ελένης Μανουρά και του Χρήστου Βαγενά, με αφορμή την κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, στο Νέο Ηράκλειο. Μάλιστα η προσαγωγή των δύο συνδικαλιστών μετατράπηκε σε σύλληψη, μετά από μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένη» πολίτης. Παραπέμφθηκαν αυθημερόν στον εισαγγελέα, ο οποίος παρέπεμψε σε δίκη στις 20/11/18.
Οι καταλήψεις έχουν ήδη αρχίσει να επεκτείνονται και σε άλλες δομές, όπως ο ΕΦΚΑ Αγροτών και ο ΟΠΕΚΑ, αλλά και πόλεις εκτός Αττικής. Οι κινητοποιήσεις έφεραν στο φως την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών περικοπών και της υποστελέχωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τμήματα (Περιφερειακό Τμήμα μη μισθωτών Αττικής- Βόρειου Τομέα - Ανατολικής Αττικής) που εξυπηρετούν 22.000 ασφαλισμένους, στελεχώνονται από τέσσερις υπαλλήλους, με τον ένα σε αναρρωτική άδεια. Στον ΕΦΚΑ αγροτών Κρήτης, όπου αντιστοιχούν 150.000 ασφαλισμένοι, υπάρχουν 14 εργαζόμενοι (αναλογία 11.000 προς έναν). Συνολικά μάλιστα στον ΕΦΚΑ αγροτών αντιστοιχούν 200 εργαζόμενοι για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αυτή η κατάσταση έχει συνέπεια και σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους. Τα αιτήματα αργούν να διεκπεραιωθούν, οι αποφάσεις για συνταξιοδότηση καθυστερούν –μέχρι και τέσσερα χρόνια– με τους φακέλους να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, ανάλογα με το ποια Διεύθυνση έχει λιγότερο φόρτο. Άλλωστε, όταν ανέλαβε ο νέος Διοικητής του ΕΦΚΑ πριν λίγα χρόνια, δήλωνε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και ότι θα δρομολογούσε τη στελέχωση των Διευθύνσεων.
Ο αγώνας διαρκείας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ήταν ο μόνος δρόμος για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό. Από την πλευρά τους, Διοίκηση και κυβέρνηση επέλεξαν να «πειθαρχήσουν» τους εργαζόμενους, αναγκάζοντάς τους να δηλώνουν παρουσίες σε άλλες υπηρεσίες. Έτσι οι καταλήψεις κρατήθηκαν μόνο από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, οι οποίοι έγιναν εύκολο θύμα είτε «αγανακτισμένων πολιτών», είτε και «αποφασισμένων εισαγγελέων». Είναι ξεκάθαρο ότι Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» και κυβέρνηση μεθόδευσαν τις συλλήψεις των συνδικαλιστών, υποτιμώντας την οργή των εργαζομένων στο Δημόσιο και υπερεκτιμώντας την επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περί «τέλους των μνημονίων». Αντίθετα, η μαζικότητα των καταλήψεων και η επέκτασή τους δίνουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός κινήματος με αιχμή του δόρατος το αίτημα για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο.
Η συλληφθείσα Ελένη Μανουρά, σε συνέντευξή της στο site Rproject.gr λίγες μέρες πριν τη σύλληψη της, είχε τονίσει την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων για να βγει η δουλειά.
Ε.Μ.: Έρχονται οι άνθρωποι για να κάνουν εγγραφή και να ξεκινήσουν το επάγγελμά τους. Αυτή η έναρξη επαγγέλματος προϋποθέτει να περαστούν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου στο σύστημα, ώστε να βγουν οι εισφορές και να τις πληρώσει. Με τον τρόπο αυτό έχει και το Κράτος έσοδα. Τέτοια κίνηση εμείς, λόγω υποστελέχωσης, δεν έχουμε κάνει από τον Οκτώβρη του 2017. Οι εγγραφές αυτές υπολογίζω ότι ανέρχονται στις 1.000. Με την εργασία αυτή είμαι επιφορτισμένη εγώ. Ωστόσο πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν κάθε μέρα από τις 8πμ μέχρι τις 3μμ εξυπηρετώ τους πολίτες; Αυτή η εργασία αποκλείεται να γίνει εν τη γενέσει της,  λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Και μιλάμε για έσοδα του Κράτους. Αυτό το πράγμα τα λέει όλα.
Ερ: Έχετε άλλα προβλήματα που θα θέλατε να μας παρουσιάσετε;
Ε.Μ: Είχαμε και άλλα προβλήματα. Ενάμιση χρόνο δεν είχαμε καθαριότητα, ενώ σε άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν είχαν θέρμανση και ψύξη. Είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόβλημα με τους εκτυπωτές και τους υπολογιστές. Δεκάδες οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα».

Εργαζόμενοι σε Δήμους: Το χρονικό πολλών «προαναγγελθέντων» θανάτων…

Μ έσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, εργατικά δυστυχήματα στοίχισαν τη ζωή δύο συναδέλφων εργαζόμενων στην Καθαριότητα και τον τραυματισμό ενός τρίτου. Ο κατάλογος των συναδέλφων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε ώρα εργασίας όλο και μακραίνει. 
Μια εβδομάδα μετά το εργατικό δυστύχημα που αφαίρεσε τη ζωή ενός εργάτη καθαριότητας στο Δήμο Ασπροπύργου κι άφησε τραυματισμένο έναν άλλο, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 σκοτώθηκε ένας συνάδελφος οδηγός από τον Δήμο Αλίμου, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν το όχημα που οδηγούσε προς τη χωματερή της Φυλής, ανατράπηκε. 
Οι αιτίες όλων αυτών των εργατικών δυστυχημάτων δεν είναι βέβαια «η κακιά η ώρα…», αλλά έχουν συγκεκριμένες ρίζες. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια, η μη πραγματοποίηση ελέγχων, ο κακοσυντηρημένος και πολλές φορές επικίνδυνος μηχανολογικός εξοπλισμός, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας-εκμετάλλευσης, είναι αιτίες που τις γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά αδιαφορούν προκλητικά.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμπιέζει το κόστος της εργασίας για δημοσιονομικά οφέλη, προκειμένου να πετύχει τα αιματηρά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα, αδιαφορώντας προκλητικά αν αυτό καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων, τους οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά πρωτίστως κοστίζει την ίδια τους τη ζωή.
Και βέβαια οι αιρετοί των δήμων δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους. Θεωρούν τους εργαζόμενους αναλώσιμους και όλα αυτά τα δυστυχήματα τους αφήνουν αλώβητους κι ανέπαφους.
Η εκμετάλλευση της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν σταματά πουθενά. Οι 30.000 και πλέον «ωφελούμενοι», όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση, και το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ με το οποίο προσλήφθηκαν άνεργοι αυτή την περίοδο στους Δήμους και οι περισσότεροι απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαριότητας, όχι μόνο είναι κακοπληρωμένοι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής κατηγορίας (ΥΕ-ΔΕ-ΤΕ-ΠΕ) με 495 ευρώ τον μήνα, πολύ κάτω από τον βασικό μισθό που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους των Δήμων, όχι μόνο δεν τους καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά οι δημοτικές αρχές τους απαξιώνουν και με διάφορες προφάσεις δεν τους χορηγούν ούτε τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το ένα λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως που δικαιούνται.
Είναι σίγουρο ότι εκτός από την κυβέρνηση δεν είναι μόνο ο Δήμος Ασπροπύργου ή ο Δήμος Αλίμου που εκμεταλλεύονται και στέκονται ανάλγητοι απέναντι στους εργαζόμενους των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων. Ίδια αντιμετώπιση υπάρχει από την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζητούν η εκμετάλλευση αυτών των εργαζομένων, για τους οποίους δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ, να παραταθεί από 8 σε 12 μήνες.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι απόπειρες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Καθαριότητας που γίνονται σε πολλούς Δήμους όπως και στον Δήμο Αλίμου σχετικά πρόσφατα. Υπέρογκα ποσά προτάθηκαν για την ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή που οι ίδιες ακριβώς υπηρεσίες προσφέρονται από το υπάρχον προσωπικό. Και έφεραν ως δικαιολογία την έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ όταν πρόκειται να γίνουν δαπάνες για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου εξοπλισμού, προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες ,όπως ότι ακρίβυναν τα καύσιμα… Και φυσικά ουδέποτε προχώρησαν σε αίτημα κενών οργανικών θέσεων προς το Υπουργείο για να μπορέσει να συμμετέχει ο Δήμος στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα.
Στόχος της τωρινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, αλλά και των αιρετών είναι τα δημοσιονομικά οφέλη και η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τον αγώνα του εργαζόμενου για αξιοπρέπεια και επιβίωση. Οι βλέψεις τους είναι η απαξίωση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, η απογύμνωσή τους και το ξεπούλημά τους τελικά, αδιαφορώντας ακόμα κι όταν αυτό κοστίζει ζωές…