Φύλλο Νο 421 (21 Νοέμβρη 2018)

Η  απεργία για τις 28 Νοέμβρη κηρύχτηκε από τη ΓΣΕΕ επειδή βρέθηκε απομονωμένη λόγω των απεργιακών αποφάσεων δεκάδων σωματείων, ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για απεργία στις 14/11 και κινδύνευε να αποδειχτεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί «σχεδόν» Γενική Απεργία, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη του Παναγόπουλου και της μνημονιακής κλίκας του.

Τ ην Παρασκευή 14/11/18 στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες χύθηκε πάλι πολύ αίμα στο χρηματιστήριο, μιας και οι τρεις από αυτές υποβαθμίστηκαν από τον δείκτη (MSCI) της Morgan Stanley αλλά σημειώθηκε και πισωγύρισμα με 1 δισ. ευρώ έπειτα από 12 μήνες, στον μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA). Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από 8,7 δισ. στην αρχή του 2018 έφτασε σήμερα στα 4,5 δισ. χάνοντας περίπου το μισό της αξίας της. Να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν για να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες και στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις της περιόδου 2011 -2015 περίπου 45,4 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι από το ΤΧΣ «ανακτήσιμα» μόνο 810 εκατ.

Το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου, σε αντίθεση με πέρσι, παρουσίασε πιο εξωστρεφή χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη ζωντάνια. Αρκετές εκδηλώσεις και αφιερώματα περιέβαλαν τον εορτασμό, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου η νεολαία πέρασε μαζικά από το χώρο. Το ζήτημα της επανάκτησης του πιο πολιτικού και ανοικτού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου είναι κάτι που πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και φέτος έγινε μια καλή αρχή.

Τ ο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε το πιο οδυνηρό, αλλά συνάμα και το πιο ισχυρό φίλτρο μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν οι χρόνιες αντιφάσεις εντός του SPD.

Η  Λαϊκή Ενότητα βαδίζει προς μια κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της –του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της– όπου θα χρειαστεί να αποσαφηνίσει την πολιτική της ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, να συγκεκριμενοποιήσει τις συμμαχίες της, αλλά και να αποφασίσει τα αναγκαία μέτρα σχετικά με τη συλλογικότερη λειτουργία της, την πιο πλουραλιστική εκπροσώπησή της, που θα πρέπει να περιλάβει στο μεγαλύτερο βαθμό ηλικιακή και κινηματική αντιπροσωπευτικότητα.

Σ’ αυτή την εφημερίδα γράψαμε αρκετές φορές ότι μας είναι αδιάφορο το «αστυνομικό ρεπορτάζ» ως προς την ανάγκη να καταγγελθεί η στυγερή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Κι επιμένουμε ότι το έγκλημα θα ήταν εξίσου βάρβαρο, αν αφορούσε έναν «πρεζάκια που μπήκε να κλέψει». Αλλά δεν γίνεται να μη μιλήσει κανείς γι’ αυτή τη χυδαία φάμπρικα που έχει στηθεί μεταξύ ΓΑΔΑ και «αστυνομικών συντακτών». Ανενόχλητοι ξερνούσαν προπαγάνδα ως «ασφαλείς πληροφορίες», που δια της επανάληψης θεωρήθηκαν «αλήθειες», για να ερεθίσουν τα πιο ταπεινά ένστικτα (τοξικοφοβία, τάξη κι ασφάλεια κ.ο.κ.) της κοινωνίας. Και τελικά έχουμε έναν ληστή που δεν ήταν ληστής, που κρατούσε μαχαίρι που τελικά δεν το κρατούσε, που είχε πάρει ναρκωτικά, αλλά τελικά δεν είχε πάρει…

Γ ια βδομάδες τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από το Μεξικό να εμποδίσει τα καραβάνια των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική να φτάσουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Όμως, αντίθετα με αυτό το κάλεσμα, απ’ όπου κι αν περνάει, το καραβάνι συναντάει θερμή υποδοχή και αλληλεγγύη.

Ο ακροδεξιός Λίμπερμαν παραιτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση και το κόμμα του απέσυρε την εμπιστοσύνη από τον Νετανιάχου, που έχει πλέον οριακή πλειοψηφία μίας έδρας στην Κνεσέτ και αντιμετωπίζει τη δυσφορία κι άλλων ακροδεξιών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Αιτία της πολιτικής αναταραχής; Η «αποτυχία στη Γάζα».

Η πρόσφατη, πανηγυρική έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη βουλή, είχε παρά τις επιμέρους διαφορές, ως κοινό παρονομαστή την...ολόθερμη στήριξη όλων τους, ειδικά των λεγόμενων αστικών και μνημονιακών, στη διαδικασία. Για ευνόητους λόγους: Ακόμη και αυτό το σχετικά «προοδευτικό» και «φιλελεύθερο» Σύνταγμα της μεταπολίτευσης είναι εμπόδιο στην επικράτηση της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασής τους, στην εσωτερική εξέγερση των θεσμών ενάντια στη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία, στην ολοκληρωτική πρόσδεση της χώρας στις Βρυξέλλες, ως κοινή, διακρατική και διακυβερνητική έδρα, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου η δική μας άρχουσα τάξη έχει προνομιακό τραπέζι, στη μεταμόρφωση του Συντάγματος σε οικονομικίστικη και εντρεπρενερίστικη, εμπορική σύμβαση και φιλοευρωπαϊκό ζουρλομανδύα λιτότητας χωρίς τέλος.

Σαουδική Αραβία:
Γερμανικές κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η ίδια η CIA «διέρρευσε» σε ΜΜΕ την εκτίμηση ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, Πρίγκηπας του Στέμματος και ντεφάκτο ηγέτης του Βασιλείου, είναι ο υπεύθυνος της δολοφονίας Κασόγκι (κι ας τρέχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τα συμμαζέψει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα»). Στο μεταξύ, κι όχι τυχαία, αυξάνεται η κινητικότητα στις προσπάθειες του ΟΗΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Υεμένη. Ήδη οι Υεμένιοι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν παύση των «επιθετικών» ενεργειών εκ μέρους τους (δηλ. πλήγματα μέσα σε σαουδαραβικό έδαφος), «ώστε να τους στερήσουμε κάθε λόγο να συνεχίσουν τις επιθέσεις». Από τη μεριά της, η Σαουδ. Αραβία διέταξε τη διακοπή της επίθεσης κατά της Χοντέιντα, του κύριου λιμανιού της Υεμένης, του οποίου η πολιορκία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου. Ήταν κάποτε ένας νεαρός υπερφιλόδοξος πρίγκηπας που πίστεψε για λίγο ότι όλος ο κόσμος θα του υποκλινόταν…

Το βασικό και κρίσιμο ερώτημα της πολιτικής περιόδου, που άρχισε με το τυπικό και ψευδεπίγραφο «τέλος» του μνημονιακού προγράμματος, είναι: Θα μπορέσει ο κόσμος μας, με τους αγώνες του από τα κάτω, να θέσει ξανά τα αιτήματα και να επιβάλει τις λύσεις που θα αντιστρέφουν την κοινωνική καταστροφή που έγινα στα χρόνια των μνημονίων;

Τα τελευταία χρόνια τόσο η αύξηση της έμφυλης βίας και των περιστατικών σεξισμού και μισογυνισμού, όσο και οι εικόνες από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις φεμινιστικές ιδέες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεότερες γενιές γυναικών.