Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΑΡΕΝ Αθήνας
Παρότι η εκδήλωση της ΑΡΕΝ στην Αθήνα είχε κόσμο, πολιτικά δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της περιόδου. Καταρχήν το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία δεν υπήρξε πρόθεση συνδιοργάνωσης μιας εκδήλωσης μαζί με τα ΕΑΑΚ και το ΑΡΔΙΝ είναι από μόνο του ένα πρόβλημα. Από κει και πέρα, όμως, προβληματική ήταν η εκδήλωση και ως προς το περιεχόμενο των εισηγήσεων. Ο Δημήτρης Καλτσώνης έκανε μια ιστορική αναφορά στο Πολυτεχνείο, υπερτονίζοντας τον αγώνα για «εθνική ανεξαρτησία» έναντι των ταξικών αναφορών που είχε η εξέγερση, πράγμα το οποίο δεν συνάδει με την ανάλυση της ΑΡΕΝ. Ο Αντώνης Αντωνιάδης έκανε μια εισήγηση για το άσυλο σήμερα, εστιασμένο στα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, ενώ ο Γιώργος Βελεγράκης έκανε μια γενική και αόριστη εισήγηση για το ζήτημα του δημόσιου χώρου. Πρόκειται για τρεις εισηγήσεις που δεν παρουσίαζαν κάποια πολιτική συνοχή και κέντρο. Ως Κόκκινο Δίκτυο στις Σχολές επιμένουμε ότι η εκδήλωση θα έπρεπε να είναι πιο αιχμηρή. Να καλεστεί από κοινού από τις αριστερές φοιτητικές δυνάμεις και να εστιάζει στο ζήτημα του πολυτεχνείου όχι από ακαδημαϊκή σκοπιά, αλλά από καθαρά πολιτική, προκειμένου να βάζει καθήκοντα και στο σήμερα.
ΤΕΙ Αθήνας
Μετά από μία μαζική συνέλευση στο σύλλογο της ΣΤΕΦ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, έγινε συζήτηση και για τα προβλήματα που έχουμε πλέον ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις. Είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό το ότι ένας δύσκολος σύλλογος όπως η ΣΤΕΦ (με πρώτη δύναμη την ΠΑΣΠ) έδειξε αγωνιστικά αντανακλαστικά, αλλά πρέπει να δούμε τη συνέχεια. Τα προβλήματα όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται ότι δύσκολα θα λυθούν άμεσα. Ως αριστερά σχήματα μέσα στις σχολές μας είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις και να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, θα πρέπει να παλέψουμε από κοινού τόσο μέσα όσο και έξω από τις συνελεύσεις. Η παρακαταθήκη της πρωτοβουλίας πέρσι μας δείχνει τον τρόπο.
Φιλοσοφική
Η συνολική επίθεση που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα (βλ. λοκ άουτ σε ΑΣΟΕΕ, Πάντειο, τρομοϋστερία από τα ΜΜΕ) απέναντι στο πανεπιστημιακό άσυλο στη Φιλοσοφική εξειδικεύεται με τις αυταρχικές πρακτικές κοσμητείας και πρυτανικών αρχών με αφορμή το στέκι της φοιτητικής ομάδας του Ρουβίκωνα. Ενώ είχαν πραγματοποιήσει ήδη καθηγητές του ΕΚΠΑ δύο συμβολικές διαμαρτυρίες για την «προστασία» του Πανεπιστημίου και λοκ άουτ σε ημέρα γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε εκ νέου το κλείσιμο της σχολής. Ο λόγος, το ρεμπέτικο γλέντι της αναρχικής ομάδας. Παράλληλα αναμένεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση της Παιδαγωγικής επάρκειας μέσα από τη διάσπαση του ΦΠΨ. Απέναντι σε αυτή τη ολομέτωπη επίθεση ο Φοιτητικός Σύλλογος πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά, γεγονός που αυξάνει τα καθήκοντα των δυνάμεων της φοιτητικής αριστεράς και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της μετωπικής τους δράσης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία