Κινητοποιήσεις των καθαριστών/-ριών σχολικών κτιρίων: Στο ίδιο έργο θεατές

Φωτογραφία

Θ α περιμένουμε την πρώτη αξιολόγηση… τη δεύτερη, την τρίτη μας είπαν. Να λοιπόν που βγήκαμε απ’ τα μνημόνια.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας Βορείου Ελλάδας "Τα καθαρά γάντια"

Η ομηρεία όμως 9.500 σχολικών καθαριστριών/στών συνεχίζεται.
Οι σχολικές καθαρίστριες/τές αγωνίζονται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά και να δημιουργούν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για όλη τη σχολική κοινότητα.
Στην μεγάλη πλειοψηφία τους απασχολούνται με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης λαμβάνουν μια χαμηλότατη αμοιβή για το προσφερθέν έργο τους. Αμείβονται με κάποιο ελάχιστο ποσό ανά αίθουσα διδασκαλίας, ασχέτως ωραρίου. Οι κοινόχρηστοι χώροι που πρέπει να καθαρίζονται, αμείβονται με δύο ευρώ ανά αίθουσα διδασκαλίας τον μήνα. Έτσι, αν μια/ένας συνάδελφος έχει τον μέγιστο αριθμό αιθουσών –18– αμείβεται με μόλις 36 ευρώ παραπάνω τον μήνα για να καθαρίσει αυλές, γραφεία, τουαλέτες, διαδρόμους κλπ. Τα χημικά καθαριστικά και μόνο που χρησιμοποιούμε μας κατατάσσουν στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο υπουργείο εργασίας στις 17/2/2018, σε συνάντηση που είχαμε, μας υποσχέθηκαν πως σε μία βδομάδα από τότε θα είχε σταλεί η εγκύκλιος που θα μας κατέτασσε στα ΒΑΕ. Ακόμη αναμένουμε την εγκύκλιο.
Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες –σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις των υπουργείων εργασίας και εσωτερικών– μας θεωρούν εργολάβους καθαρισμού χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σαν αυτά που έχουν οι συναδέλφισσες/οι αορίστου χρόνου.
Με την απόφαση C-596/16 Σεπτέμβρη 2016 του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, υποχρεώνεται η Ελλάδα –όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου– να μας εξισώσουν μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κι εδώ υπάρχει πάλι σιγή ιχθύος.
Το αστείο είναι πως στο ΤΑΧΙS μας έχουν ισοδύναμους μισθολογικά με τις αμοιβές ΓΕΕΘΑ.
Στον ΟΑΕΔ μας κατατάσσουν στα τουριστικά επαγγέλματα.
Ενώ μας έχουν καταγράψει στην ενιαία αρχή πληρωμών, οι πληρωμές μας καθυστερούν αδικαιολόγητα τόσο, που πάρα πολλές φορές συναδέλφισσες/οι να αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν απεργούμε και διεκδικούμε…
• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ.
• Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
• Καμία μείωση αιθουσών.
• Τέλος στην επισφάλεια.
• Καμία απόλυση εργαζομένων από δήμους και σχολικές επιτροπές.
Όλοι μαζί λοιπόν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΦΩΝΗ

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία