Νέα από σχολές

Νέα από σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πάτρας
Την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη υπήρξε μαζική η 3η φετινή συνέλευση στους μηχανολόγους μηχανικούς Πάτρας. Σε μια περίοδο που στην πλειονότητα των σχολών δε βγαίνουν οι συνελεύσεις, στο συγκεκριμένο σύλλογο πάρθηκε η πρώτη  αγωνιστική απόφαση της χρονιάς με κοινό πλαίσιο ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ και ανένταχτων αγωνιστών. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη, η μαζική παράσταση σε τμήματα και συγκλήτους, καθώς και η εναντίωση μας στις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση. Μετά από έντονη συζήτηση πέρασε και το ψήφισμα (όπως είχε διαμορφωθεί από την ΑΡΕΝΑ) για καταδίκη των δυνάμεων της ΚΝΕ που με ηγεμονισμό και πρόθεση φίμωσης απόψεων απέκοψαν αυθαίρετα 2 μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου με αποτέλεσμα την άγρια συμπλοκή που ακολούθησε. Αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν και ο τραυματισμός δύο μελών της ΑΡΕΝ. Ο ΦΣ σε μια έντονα πολιτικοποιημένη συζήτηση πήρε θέση απέναντι στους αυτοανακηρυγμένους διαχειριστές του κινήματος ΠΑΜΕ-ΚΚΕ-ΜΑΣ.
ΣΥΡΟΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ 
Στις 12/12 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με θέμα τη γυναικοκτονία της Ελένης Τ., φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Η συζήτηση στην αρχή «σημαδεύτηκε» από τοποθετήσεις (κυρίως φοιτητών) που αρνούνταν την ύπαρξη της έμφυλης βίας και του σεξισμού, θεωρώντας τη βία, γενικώς, την αιτία που οδήγησε στην κακοποίηση και τη δολοφονία της Ελένης. Ως ΑΡΕΝ, και μαζί με ανένταχτους φοιτητές, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την έμφυλη βία, τον καθημερινό και θεσμικό σεξισμό που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες, αλλά η ζωντάνια στη συζήτηση προέκυψε από τις βιωματικές τοποθετήσεις πολλών φοιτητριών. Ο σύλλογος τελικά πήρε μια αγωνιστική απόφαση για πορεία και δημιουργία επιτροπής φύλου και σεξουαλικότητας, ανοιχτή σε συλλογικότητες, ενώσεις γυναικών, κοκ. Η ελλιπής στήριξη ωστόσο των δράσεων από το σύνολο των φοιτητριών/-τών κατέδειξε πως παρά τις αγωνιστικές αποφάσεις μέσα στις ΓΣ, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η καθημερινή πολιτική παρέμβαση και η προσπάθεια πολιτικοποίησης των συλλόγων, η εμπλοκή και πολιτική ενεργοποίηση των φοιτητών/-τριών, ώστε να ακουγόμαστε δυνατότερα και να κάνουμε τους φοιτητικούς συλλόγους μαζικά, αποτελεσματικά όργανα συλλογικής διεκδίκησης.
Κινητοποιήσεις ΤΕΕΦΑ
Οι φοιτητές των ΤΕΕΦΑ σε όλη τη χώρα έχουν βγει στο δρόμο προκειμένου να αντιδράσουν στο νέο νομοσχέδιο Βασιλειάδη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην πραγματικότητα πλήττει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και υποβαθμίζει την αξία του πτυχίου τους δίνοντας χώρο σε ιδιώτες να παρέχουν διπλώματα και πιστοποιήσεις ίσης αξίας. Στην Αθήνα, στην Κομοτηνή και στις Σέρρες, οι φοιτητές απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και ύψωσαν πανό τα οποία τόνιζαν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Μάλιστα προγραμμάτισαν συντονισμό των ΤΕΕΦΑ πανελλαδικά και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στις 14/12. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις ο υφυπουργός αθλητισμού Γ.Βασιλειάδης δεσμεύθηκε να διορθώσει τις επίμαχες διατάξεις αλλά αυτό μάλλον δεν αρκεί καθώς οι φοιτητές δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το νομοσχέδιο αναιρεί τους λόγους για τους οποίους εισήλθαν στη γυμναστική ακαδημία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών χρειάζονται στήριξη, οργάνωση και μαζικότητα προκειμένου να αποβούν νικηφόρες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία