Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

«Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» – Θεσσαλονίκη
Η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» στη Θεσσαλονίκη προβάλλει έντονες αντιδράσεις στο ζήτημα της μετακίνησης των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί παράγοντες και μέρος των ΜΜΕ φαίνεται πως ανακινούν το θέμα της μεταφοράς, ενώ αυτό είχε θεωρηθεί λήξαν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοτική κίνηση με ανακοίνωσή της μετά από αντίδραση πλήθους φορέων: «το σχέδιο απόσπασης απορρίφθηκε και αναζητήθηκε τεχνική λύση που θα συνδύαζε την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώρον ανάδειξη του μνημειακού συνόλου, η οποία επικυρώθηκε με σχετική απόφαση του ΚΑΣ τον Φεβρουάριο του 2017 και προχώρησε σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής».
Γίνεται επομένως αντιληπτό πως η εκ νέου ανακίνηση του ζητήματος και η πρόσθετη καθυστέρηση του έργου εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, καθώς: «τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί για την in situ λύση θα πάνε χαμένα, και οι μόνοι που θα ωφεληθούν οικονομικά είναι οι μεγαλοεργολάβοι που θα το αναλάβουν και σίγουρα όχι οι Θεσσαλονικείς».
Τα μέλη της δημοτικής κίνησης είναι αποφασισμένα να παλέψουν μέχρι τέλους για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων. Μάλιστα καλούν «όλες τις δημότισσες και τους δημότες να σταθούν στο ύψος παλαιότερων ανάλογων αγώνων και να συστρατευτούν στην προσπάθεια για μια πόλη που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς να παραχώνει το παρελθόν».


«Ασυμβίβαστο Ίλιον» 
Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται πως ξεκινάει μια δύσκολη τετραετία που απαιτεί τη συσπείρωση του κόσμου και την οργάνωση αγώνων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η δημοτική κίνηση «Ασυμβίβαστο Ίλιον» σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνει την 1η Γιορτή Γειτονιάς στην Παλατιανή. Το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη από τις έξι το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ οι δημότες και οι δημότισσες του Ιλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, να συζητήσουν για τη γειτονιά τους και να περάσουν όμορφα στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης γιορτής. 
Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι στην πλατεία «Γειτόνων» θα λάβει χώρα πλήθος δραστηριοτήτων και δρώμενων, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Τραγούδι, χορός, παιδικά παιχνίδια, φαγητό, μουσική, μπαζάρ και παραδοσιακοί χοροί συνθέτουν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει πιο κοντά τον κόσμο της περιοχής και να αποτελέσει το έναυσμα για περεταίρω κινητοποιήσεις και αγώνες στο Ίλιον.


«Ανυπότακτη Αθήνα»
Οι προκλήσεις για τις αριστερές παρατάξεις στο δήμο της Αθήνας την επόμενη τετραετία φαίνεται πως θα είναι μεγάλες. Η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της, ιδιαίτερα στο κομμάτι της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Η δημοτική κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα», αντιλαμβανόμενη το καθήκον που της αναλογεί στην οργάνωση των αγώνων απέναντι στην εντεινόμενη αστυνομική παρουσία στις γειτονιές της Αθήνας, διοργανώνει συνέλευση την Πέμπτη 12/9 στον πολυχώρο «Κομμούνα» (Ιουλιανού 67), προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για τη στάση της δημοτικής κίνησης και τα πρώτα βήματα της οργάνωσης των αγώνων.
Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη άλλωστε έχει καλεστεί από πλήθος συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και της «Ανυπότακτης Αθήνας», πορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην καταστολή. Το κάλεσμα είναι για τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και το μεγάλο ζητούμενο είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη ανοιχτή και ελεύθερη για όλους και όλες, χωρίς το αίσθημα της επιτήρησης, του ελέγχου και της επιβολής. Έχει μεγάλη σημασία να είναι πετυχημένη και μαζική αυτή η κινητοποίηση στο δρόμο, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα συνέχειας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία