Φύλλο Νο 441 (11 Σεπτέμβρη 2019)

Η ΝΔ έχει ξεκινήσει την πολιτική της επίθεση. Οι αλλαγές στα εργασιακά και η αυταρχική στροφή στο «νόμο και την τάξη» είναι αποκάλυψη του πραγματικού πυρήνα της πολιτικής της.

Η πρόσφατη αντιπαράθεση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της συζύγου του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, περιγράφηκε από τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ως σύγκρουση μεταξύ της ευαίσθητης για το περιβάλλον Ευρώπης με τις καθυστερημένες χώρες, που αδιαφορούν για τη φύση και την κλιματική αλλαγή.

Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνέχιση των αντεργατικών πολιτικών λιτότητας και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πώς θα κινηθούν τα συνδικάτα και τι θα κάνουν οι παρατάξεις της Αριστεράς στους εργατικούς χώρους μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μια ομάδα Ινδών αγωνιστών-στριών ταξίδεψε ως το κατεχόμενο κι αποκλεισμένο Κασμίρ, για να καταγράψει και διαδώσει την αλήθεια για την κατάσταση εκεί τους τελευταίους μήνες. Η Kavita Krishnan, πολιτικό στέλεχος της ινδικής Αριστεράς και του γυναικείου κινήματος, που συμμετείχε στην αποστολή, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Jabocin. Εδώ παραθέτουμε αποσπάσματα από όσα είπε. Ολόκληρη η συνέντευξη υπάρχει στο Rproject.gr

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει το αντιφασιστικό κίνημα να αναπτύσσει δράσεις στις γειτονιές του Παύλου και τους δολοφόνους χρυσαυγίτες να απολογούνται στα δικαστήρια.

Η διαφοροποίηση του Λαγού και της ομάδας γύρω του προχωράει σε συγκρότηση νέου φορέα (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση) με Συντονιστικό που θα οδηγήσει το σχήμα σε ιδρυτική διαδικασία στις 9 Νοέμβρη και μια πρώτη ενεργοποίηση στελεχών (περιοδείες διερευνητικές για τη δημιουργία οργανώσεων κλπ). Στο Συντονιστικό συμμετέχει ο Αναστάσιος Συμιγδαλάς, «δεξί χέρι» του Πλεύρη, «πατριάρχη» του νεοφασισμού στην Ελλάδα. Είναι λογικό στο συνονθύλευμα τραμπούκων να χρειάζεται και ένας με μυαλό –δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς φύρερ οι λεβέντες. Τα ερωτηματικά όμως για τα κίνητρα (σίγουρα σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της δίκης) και τη στόχευση της νέας κίνησης παραμένουν. Όταν αρχίσουν οι απολογίες και «σφίξουν τα γάλατα», θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το νέο «φρούτο» και τις σχέσεις του με κράτος, παρακράτος και την ίδια τη Χρυσή Αυγή. Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθούν όλοι στα κελιά που αξίζουν να βρεθούν και να τελειώνει εκεί η ιστορία…

Κολομβία:
Δύο από τα κορυφαία στελέχη των FARC, που συμμετείχαν στις ειρηνευτικές διαδικασίες, ανακοίνωσαν την επανέναρξη της ένοπλης πάλης. Αν και δεν εκφράζουν όλη την οργάνωση (που έχει μετατραπεί σε νόμιμο πολιτικό κόμμα), έχουν κύρος και κυρίως απευθύνονται στις πολλές διάσπαρτες ομάδες που σταμάτησαν τη δράση τους, αλλά δεν «κατέβηκαν από τα βουνά». Οι δύο βετεράνοι αντάρτες περιέγραψαν μια διαφορετική λειτουργία των FARC, που θα περιορίζεται αποκλειστικά στην αυτοάμυνα. Αυτή η είδηση κυκλοφόρησε διεθνώς. Δεν είχαν κυκλοφορήσει όμως πολλές, σχεδόν καθημερινές, «μικρές» ειδήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στην ειρηνευτική συμφωνία και τη σημερινή εξέλιξη: Τις αναρίθμητες (παρα)κρατικές δολοφονίες είτε πρώην ανταρτών είτε αγροτών ακτιβιστών που κλιμακώθηκαν σε επίπεδα «Λευκής Τρομοκρατίας» από όταν τερματίστηκε ο εμφύλιος. Κάπως έτσι άλλωστε είχε καταρρεύσει και η τελευταία φορά που σοβαρό τμήμα των FARC είχε δεχτεί να παραδώσει τα όπλα αντί «εγγυήσεων», που παραβιάστηκαν αμέσως…

Μ ε την ορκωμοσία της νέας συγκυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α) με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) οριστικοποιήθηκε η πτώση της Λέγκας από την κυβέρνηση και η επιστροφή της στα έδρανα της αντιπολίτευσης για το άμεσο μέλλον.