Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ κόντρα σε όλους!

Κ ινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απέχουν από τις εργασίες τα Σαββατοκύριακα, αλλά και να μην κάνουν υπερωρίες. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να απαντήσουν στην απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης του ΟΛΘ σε βάρος εργαζόμενου στον Οργανισμό, αλλά και εξαιτίας της άρνησής τους να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 100 εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε αορίστου χρόνου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΛΘ ήταν αυτός που άναψε το φυτίλι των κινητοποιήσεων, όταν δύο μήνες πριν, παρανομώντας, απέλυσε εργαζόμενη στον οργανισμό. Η απόλυση μάλιστα συνοδεύτηκε από απρεπή συμπεριφορά, εκφοβιστικό λόγο και προσβολή της προσωπικότητας της εργαζόμενης. Μάλιστα το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) δικαίωσε την εργαζόμενη και κάλεσε τον ΟΛΘ να αποκαταστήσει την εργασιακή σχέση της εργαζόμενης. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του ΟΛΘ αρνείται, συνεχίζοντας να παρανομεί, καθώς αρνείται να ακυρώσει την απόλυση και προσέφυγε στο υπουργείο Εργασίας για να νομιμοποιήσει τις ενέργειές της. Από την παραπάνω ενέργεια ευτυχώς δεν προέκυψε στάση εναντίον της εργαζόμενης, ούτε και ακύρωση των πορισμάτων του ΣΕΠΕ.
Αντίθετα αυτό που προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι πρέπει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς είναι παράνομες σύμφωνα με το υπουργείο οι ανανεώσεις που τους έγιναν. Προφανώς στο υπουργείο αρνούνται να δουν την πραγματικότητα που λέει ότι χωρίς αυτούς τους 100 εργαζόμενους ο ΟΛΘ δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και γι’ αυτό το λόγο δεν προχωράνε στη μόνη επωφελή για όλους λύση που θα ήταν η μετατροπή των συμβάσεων των 100 αυτών εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Διοίκηση του ΟΛΘ και κυβέρνηση δεν επιθυμούν να θίξουν τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου και προτιμούν να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και όλων των εργαζομένων στο λιμάνι.
Γι’ αυτό και το κεφάλαιο της πόλης έχει σκυλιάσει με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο Σύλλογος Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του κάνει μαθήματα συνδικαλιστικής δράσης στους εργαζόμενους, καλώντας τους να μην επιστρέψουν σε «πρακτικές του παρελθόντος» που, λόγω και της ΔΕΘ, θα στερήσουν «επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή». Με λίγα λόγια, αν δεν κλείσουν αυτή την εβδομάδα επενδύσεις με όρους που δεν συμφέρουν τους εργαζόμενους, θα φταίνε οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους στο λιμάνι.
Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση ακολουθεί και λιβανιστήρι για τη διοίκηση του ΟΛΘ, ώστε να ξεχαστεί η ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων και αυτή να παρουσιαστεί ως η σωτήρας του λιμανιού. Ενώ οι εργαζόμενοι ότι προσπαθούν να θέσουν σε αιχμαλωσία το κοινωνικό σύνολο: «η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλα τα επαγγέλματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη και το λιμάνι της, δεν μπορούν να εξαρτώνται από μία εσωτερική εργασιακή διαφορά ενός ιδιωτικού φορέα, όσο μεγάλος και εάν είναι αυτός, όπως είναι η ΟΛΘ ΑΕ». Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων της Θεσσαλονίκης, που κατηγορούν την Ομοσπονδία Υπαλλήλων των Λιμανιών στην Ελλάδα (ΟΜΥΛΕ) για προσπάθεια ομηρίας της καλής και σπουδαίας επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, απειλώντας τους εργαζόμενους ότι αυτοί θα βγουν ζημιωμένοι.
Όλες αυτές οι απειλές ένα πράγμα αναδεικνύουν. Τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και οι κινητοποιήσεις τους. Μια δύναμη που, αν μπει μπροστά, μπορεί όχι μόνο «να σταματήσει τις μηχανές», αλλά και να τσακίσει τα σχέδια όλης της άρχουσας τάξης!

 

Εξήντα προαποφασισμένες απολύσεις στη ΝΟΚΙΑ
Π ροαναγγελία μαζικών απολύσεων έκανε η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ Ελλάδας, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ. Σύμφωνα με την καταγγελία, σε συνάντηση που καλέστηκε από την εργοδοσία στις αρχές Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποι του Σωματείου ενημερώθηκαν ότι μέχρι και το τέλος του 2019 η εταιρεία θα πραγματοποιήσει ως και 60 απολύσεις εργαζομένων.
Ως πρόσχημα για τις απολύσεις αυτές η εργοδοσία επικαλείται μία ακόμη αναδιάρθρωση που πρόκειται να γίνει. Αναδιάρθρωση που, όπως και οι πολλές προηγούμενες που έχουν γίνει, θα συνοδευτεί από καταργήσεις τμημάτων και θέσεων εργασίας που θα είναι απίθανο να καλυφθούν με ανακατανομή των εργαζομένων στα τμήματα της εταιρείας που θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Προφανώς όταν η εργοδοσία επικαλείται το δικαίωμά της να απολύει, οι εργαζόμενοι έχουν με τη σειρά τους την υποχρέωση να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τα συμφέροντά τους και την ίδια τους τη ζωή. Και αυτό σκοπεύουν να κάνουν, όπως προειδοποιεί το σωματείο στην ανακοίνωσή του. Μάλιστα η εργοδοσία είχε το θράσος να προτείνει σε εργαζόμενους, αν δεν θέλουν να χάσουν τις θέσεις τους, να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, σε χώρες όπου δραστηριοποιείται επίσης η ΝΟΚΙΑ. 
Και όλα αυτά ενώ οικονομικά δεν δικαιολογούνται οι καταργήσεις τμημάτων. Η ΝΟΚΙΑ είναι μία πολυεθνική με τζίρους και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί πάνω από 35.000 εργαζόμενους μόνο στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της πορείας. Πολλοί από όσους εργάζονται στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής στασιμότητας που έχουν. Στασιμότητα στους μισθούς και αβεβαιότητα από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, αυτό είναι το καθεστώς που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες του σωματείου.
Όσο οι εργαζόμενοι θεωρούνται αναλώσιμοι από την εταιρεία, τόσο θα αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια σε απολύσεις και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, κατάσταση που η παρούσα κυβέρνηση υπόσχεται να διαιωνίσει, δείχνει το γιατί οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας.

 

ΕΛΣΤΑΤ: Δουλειά με το κομμάτι και μισθούς πείνας!
Σ την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) φαίνεται ότι βάζουν σχέδιο για να κυριαρχήσει και εκεί εργασιακός μεσαίωνας. Συνολικά σκοπεύουν να προσλάβουν 1.040 νέους υπαλλήλους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Καταρχήν μοιάζει με θετική είδηση. Όμως στη συνέχεια, διαβάζοντας το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, βλέπεις ότι πρόκειται για συμβασιούχους και μάλιστα για ιδιώτες συνεργάτες. Εξωτερικούς δηλαδή συνεργάτες-ερευνητές!
Η πρόσληψη αυτών των εξωτερικών συνεργατών-ερευνητών θα γίνει για οκτώ μήνες. Κάτι που προφανώς σημαίνει ότι οι 1.040 αυτοί εργαζόμενοι θα δουλέψουν χωρίς να μπορούν να κατοχυρώσουν κάποια ιδιαίτερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι από 18-67 ετών και στόχος τους θα πρέπει να είναι η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Για να πληρωθεί κάποιος από αυτούς θα πρέπει να είναι πλήρως και ορθά συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια που θα παραδώσει για τις έρευνες που θα αναλάβουν.
Και θα ξεποδαριαστούν, για να το γράψουμε απλά, και θα πληρωθούν με ψίχουλα. Θα ξεποδαριαστούν γιατί, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, στον χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, που αφορούν οι έρευνες, θα εργάζονται χωρίς προκαθορισμένο ωράριο. Και θα πληρώνονται ελάχιστα, καθώς η συνολική προσφερόμενη αμοιβή για το σύνολο της εργασίας ανέρχεται σε 2.643 ευρώ. Αν είναι όλα καλά στο ερωτηματολόγιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία