Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εκδήλωση για τα απορρίμματα στον Κορυδαλλό
 

Της Χριστίνας Μινάσσα


Την Δευτέρα 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στον Κορυδαλλό με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Ανυπότακτος Κορυδαλλός», μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι γνωστοί ακτιβιστές και μέλη κοινωνικών κινημάτων για τα απορρίμματα, Τάσος Κεφαλάς και Δέσποινα Σπανούδη. Μετά τις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες ακολούθησε ένας δημιουργικός διάλογος που δικαίωσε τον τίτλο της εκδήλωσης «Διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής: Ώρα μηδέν».
Η Δέσποινα Σπανούδη ανέλυσε την πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται σαν η πρόταση της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόκειται για μία πρόταση που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά λόμπι που θησαυρίζουν ήδη από τα σκουπίδια χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία μας.
Στη συνέχεια ο Τάσος Κεφαλάς αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση μετά την απόφαση που υπέγραψε η Ρένα Δούρου στις 1/8/2019 και η οποία προβλέπει νέες επεκτάσεις στον υφιστάμενο υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ και ανάθεση μελέτης για επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή εντός του ΟΕΔΑ Φυλής. 
Από τον Ανυπότακτο Κορυδαλλό ο Σταύρος Βαλσαμής παρουσίασε την κατάσταση με την διακομιδή των απορριμμάτων του δήμου Κορυδαλλού. Εξήγησε πως στον Κορυδαλλό ανακυκλώνεται μόνο το 4-5% περίπου των απορριμμάτων. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου ξεπερνάει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά και παρά τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι ακόμη και ο στόλος των απορριμματοφόρων δεν έχει ανανεωθεί κόντρα σε ότι προέβλεπε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, που σημαίνει ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα. Επεσήμανε επίσης το ζήτημα του λατομείου που υπάρχει στο δήμο που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί ως εστία μόλυνσης καθώς έχει γίνει μια μικρή χωματερή.
Για τον Ανυπότακτο Κορυδαλλό είναι καθοριστικής σημασίας το να γίνουν οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι πυρήνες δράσης για να ενισχυθεί η προσπάθεια να υπάρχει ανακύκλωση των απορριμμάτων.


Συνέλευση του Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή


Του Πέτρου Ζερβού


Την Παρασκευή 18/10 Το Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή πραγματοποίησε συνέλευση. Πρώτο βασικό ζήτημα ήταν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου. Αποφασίστηκε μόλις υπάρξει το οριστικό σχέδιο προϋπολογισμού προς ψήφιση να αναδειχθούν με εξορμήσεις και κείμενα τα σημεία που δημιουργούν ρήγματα με την τοπική κοινωνία. Ένα τέτοιο σημαντικό σημείο είναι οι περικοπές κονδυλίων για τα συσσίτια του δήμου και το κοινωνικό παντοπωλείο την ίδια ώρα που προβλέπεται αύξηση των διαθεσίμων κονδυλίων για παραστάσεις των Αντιδημάρχων, τον εορταστικό στολισμό και άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.
Αποφασίστηκε επίσης η συμμέτοχη στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την επόμενη μέρα (19/10) κάτι που δεν μας έδωσε τη δυνατότητα εκτός από φυσική παρουσία να έχουμε παρουσία και με υλικά. Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα ιδιαίτερα της καθαριότητας και πιο συγκεκριμένα των απορριμμάτων. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε εκδήλωση στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη με θέμα  την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και επεξεργασίας των σκουπιδιών στους δήμους και γενικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Στη συνέλευση αποφασίστηκαν και άλλες δράσεις όπως  το να έρθουμε σε επικοινωνία με τον σύλλογο γονέων παιδικών σταθμών γιατί φαίνεται ότι στην  Αγ. Παρασκευή εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών θα είναι περίπου 200  παιδιά παρουσιάζοντας την πρότασή μας για  άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών.  Να μιλήσουμε με τα σωματεία της γειτονιάς για να αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων και τα αιτήματά τους. Να αναδείξουμε το ζήτημα της μη ανάπλασης της πλατείας του Αγίου Ιωάννη και μάλιστα με το σκεπτικό να δοθεί ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος στα καταστήματα των γύρω δρόμων για  τραπεζοκαθίσματα.  Το μοίρασμα σε σχολεία της περιοχής ανακοίνωσης που θα καταγγέλλει το άνοιγμα του υπό κατάληψη  4ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής  με την συνοδεία αστυνομικών οργάνων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία