Νέα από τις σχολές

Φιλοσοφική:
Την Τρίτη 3/11 έγινε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής. Μετά από δύο άνευρες βδομάδες ελπίζουμε ότι ο σύλλογος θα αποφασίσει να πάρει το δρόμο του αγώνα, προκειμένου να προχωρήσει σε δράσεις ενάντια στην υποχρηματοδότηση της Σχολής και συνολικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Στα ξενόγλωσσα τμήματα της φιλοσοφικής η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική. Οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν τα συγγράμματα, καθώς οι ξένοι εκδοτικοί οίκοι, που τα τυπώνουν, αρνούνται να τα πουλήσουν στο πανεπιστήμιο, γιατί φοβούνται ότι το κράτος δεν θα τους πληρώσει. Το σχέδιο «Αθηνά» μπορεί να μην πέρασε τα προηγούμενα χρόνια στα ξενόγλωσσα τμήματα, αλλά πλέον επανέρχεται.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Πρωτοβουλία φοιτητών στο ΝΟΠΕ
(Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) 

Την Πέμπτη 29/10, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο ΝΟΠΕ η δεύτερη συνάντηση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην προσπάθεια λειτουργίας του πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία πρώτη απόπειρα μετωπικής δράσης  αριστερών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, καθώς και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών του πανεπιστημίου, η οποία θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες , ώστε να αγωνιστούν ενάντια στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα, ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του. 
Το πανεπιστήμιο, πέρα από σκληρός ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους, αποτελεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πεδίο κερδοφορίας, κάτι που εντείνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης με την ιδιωτικοποίηση διαφόρων πτυχών της λειτουργίας του. 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη  πρωτοβουλία, αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και της εισαγωγής κριτηρίων επιχειρηματικής λειτουργίας στις κρατικές δομές, ως παράγοντα υποβάθμισης τόσο της ζωής των φοιτητών-τριών, όσο και της θέσης των εργαζομένων του πανεπιστημίου (περιορισμένη πρόσβαση και υποβάθμιση της ποιότητας στη σίτιση και στη στέγαση, περιορισμένη πρόσβαση στα μεταπτυχιακά, πληρωμή πανάκριβων συγγραμμάτων, εργολαβικοί εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές και χωρίς δικαιώματα κ.ά.).
Η πρωτοβουλία θέτει άμεσους στόχους οργανώνοντας δράσεις ενάντια στους φραγμούς που τίθενται στη σίτιση των φοιτητών(μείωση κρατικών κονδυλίων, επιβολή οικονομικών κριτηρίων και αποκλεισμός φοιτητών), καθώς και δράσεις για την άρση της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά της σχολής.

Πανεπιστήμιο Πατρών
Την Πέμπτη 29/10 πραγματοποιήθηκε Σύγκλητος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου βασικά ζητήματα ήταν η σίτιση, η στέγαση, η ελλιπής χρηματοδότηση και οι αλλαγές στα τμήματα. Συγκεκριμένα, στους Μηχανολόγους και Αεροναυπηγούς μηχανικούς, οι οποίοι, όπως είπε ο κοσμήτορας, «έχουν μείνει πίσω στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», υπάρχει η κατεύθυνση της εφαρμογής των πιστωτικών μονάδων (διάσπαση πτυχίου, όρια δήλωσης μαθημάτων κλπ), της εντατικοποίησης, αλλά και της εισαγωγής υποχρεωτικής πρακτικής.
Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από την προηγούμενη βδομάδα έχουν κατάληψη έπειτα από την επιβολή ορίων δήλωσης μαθημάτων και την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων.
Ο σύλλογος ΔΕΠ (καθηγητών) με ανακοίνωσή του συμμετέχει στην απεργία της 12ης Νοέμβρη. Την χαρακτηρίζει «προειδοποιητική» ενάντια στην οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στα ιδρύματα. Δρομολογούνται έτσι δίδακτρα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού και η «διαρροή» από την Ανώτατη Εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών που αδυνατούν οικονομικά. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία