Νέα από τις σχολές

Έφτιαξε φοιτητική παράταξη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:
Και το όνομα αυτής «Μπλόκο σχημάτων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Προκαλεί εντύπωση ότι στη διακήρυξή τους δεν αναφέρεται πουθενά το τρίτο μνημόνιο και οι επιπτώσεις του τόσο για το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και συνολικότερα για τη νεολαία. Αντ’ αυτού, αρκείται σε αοριστολογίες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, μιλώντας για «αέρα δημοκρατικής αλλαγής» σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου… Η -αναμενόμενη- σιωπή της νέας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το «θηρίο στο δωμάτιο», το τρίτο μνημόνιο, είναι μια έμμεση πλην σαφής απολογητική στάση προς τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και το τρίτο μνημόνιο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Νομική: Συμμετοχή στο πανδικηγορικό συλλαλητήριο
Την Πέμπτη 14/1 ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής συμμετείχε στο πανδικηγορικό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του συλλόγου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τσακίζει τα δικαιώματα των δικηγόρων και τους επιβαρύνει με δυσανάλογα υψηλές εισφορές συγκριτικά με τα εισοδήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και δικηγόρος με μηδενικό ετήσιο εισόδημα καλείται από την 1η μέρα εγγραφής του στον οικείο σύλλογο να καταβάλει 2.823,8 € ετήσιες εισφορές. Αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα που δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και αποστερεί κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσης για τη νέα γενιά.

Σημαντική νίκη η μη έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία
Την προηγούμενη εβδομάδα πετύχαμε μια μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική νίκη, την πρώτη μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να εκδοθούν οι πέντε Έλληνες φοιτητές στις ιταλικές Αρχές για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της περσινής πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Η έκβαση της δίκης δεν ήταν δεδομένη, πόσο μάλλον όταν ο αυταρχισμός και η «έκτακτη ανάγκη» γίνονται ο κανόνας της πολιτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Όμως το δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε στις σχολές αλλά και σε άλλους κοινωνικούς χώρους, που έδωσε και μαζικό «παρών» έξω από το δικαστήριο, κατόρθωσε μια σημαντική νίκη που είχαμε ανάγκη. 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία