Νέα από τις σχολές

Οι φοιτητές μαζί
με τους αγρότες:
Ο ΦΣ Νομικής γι’ άλλη μια φορά με απόφαση του ΔΣ του συμμετείχε στο συλλαλητήριο των αγροτών και άλλων φορέων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε και πάλι το μήνυμα ότι οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες μπορούν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της τρόικας για το ξεζούμισμα της κοινωνικής πλειοψηφίας στο όνομα της μνημονιακής συνέπειας. Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια μαζί με τον υπόλοιπο όγκο της πορείας κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου ήδη βρισκόταν πλήθος κόσμου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
Από τις προηγούμενες μέρες έχει διαδοθεί μια φήμη ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχαιολογικού θα έχει πλέον δίδακτρα. Πράγματι η φήμη αυτή επιβεβαιώθηκε από τους καθηγητές του ίδιου του τμήματος. Στόχος είναι η δημιουργία νέου ξενόγλωσσου μονοετούς μεταπτυχιακού Αρχαιολογίας χωρίς ειδίκευση, το οποίο θα είναι επί πληρωμή για να εξασφαλίσει το τμήμα τα απαραίτητα έσοδα προκειμένου να ανανεωθούν οι συνδρομές στα επιστημονικά περιοδικά, να αγοραστούν βιβλία και να προσληφθεί προσωπικό. Το τμήμα φαίνεται να είναι διχασμένο, με την πλειοψηφία των ιστορικών να βρίσκεται κατά της απόφασης και την πλειοψηφία των αρχαιολόγων να τοποθετείται υπέρ. Ο σύλλογος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών έχει ήδη αντιδράσει. Έχουν εκδοθεί ψηφίσματα που ζητούν να μη γίνει το νέο μεταπτυχιακό, όχι γιατί παραγνωρίζει τις αδυναμίες του τμήματος, αλλά επειδή θεωρούμε ότι το μεταπτυχιακό αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και σε άλλα μεταπτυχιακά. Επίσης στις 18/2 θα λάβει χώρα η αποφασιστική συνέλευση του τμήματος η οποία θα πάρει την τελική απόφαση. Στόχος όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων εντός της σχολής θα πρέπει να είναι, μέσα από την κοινή δράση τους, να εμποδίσουν τη δημιουργία νέου μεταπτυχιακού.
 

Πάτρα
Στην Πάτρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν βροντερό παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 4/2. Οι αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία ήταν πολλές από διάφορες σχολές, ενώ το μπλοκ των φοιτητών ήταν αρκετά μαζικό.
Ακόμα, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας πήραν απόφαση για συμμετοχή στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Φλεβάρη.
Με αποφάσεις 4 συλλόγων μέχρι στιγμής, και αναμένονται κι άλλες, στηρίχθηκε το κείμενο που κατεβάζει η Αριστερή Ενότητα για τους 12 διωκόμενους φοιτητές της Κρήτης λόγω της πολιτικής τους δράσης, ενώ αναμένεται να βγουν και δράσεις για τη στήριξή τους.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία