Νέα από τις σχολές

Νομική:
Την ώρα που πολλά κτίρια του ΕΚΠΑ, που θα μπορούσαν να στεγάσουν πρόσφυγες, μένουν ανεκμετάλλευτα. Την ώρα που εργαζόμενοι του πανεπιστημίου μένουν απλήρωτοι. Την ώρα που μια σειρά από υποδομές καταρρέουν, το ΕΚΠΑ αποδίδει τιμές σε ηγέτες κρατών και τους ανακηρύσσει επίτιμους διδάκτορες. Μετά την ανακήρυξη του Ολάντ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης πριν από λίγους μήνες, τώρα επιλέχθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής. Φαίνεται πως το ΕΚΠΑ δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε πολιτικά πρόσωπα που επιβάλλουν πολιτικές νεοφιλελευθερισμού και σκληρής λιτότητας, την ώρα που η πλειοψηφία των φοιτητών στερείται τα βασικά. Δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ) βρέθηκαν και πάλι έξω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτή. Δυνάμεις της αστυνομίας ζήτησαν αναίτια την απομάκρυνση των φοιτητών, για την «ασφάλεια» της εκδήλωσης. Ένα είναι σίγουρο. Ό,τι και να κάνουν, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Φιλοσοφική -

Διδάκτρων συνέχεια
Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας συνεδρίασε χωρίς να καταλήξει σε απόφαση στις 18/2. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι επικρατεί ένας διαχωρισμός μεταξύ αρχαιολόγων που συντάσσονται με το νέο μεταπτυχιακό και της πλειοψηφίας των ιστορικών που διαφωνούν. Η συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησαν και φοιτητές από τις αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις και μεταπτυχιακοί, δεν πήρε απόφαση. Ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής στο ερχόμενο διάστημα θα προσπαθήσει, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, να ανακόψει την περαιτέρω διείσδυση της νεοφιλελεύθερης λογικής στη σχολή και την απαξίωση του γνωστικού αντικειμένου.

Πάτρα
Στην Πάτρα, στις 22 και στις 29 Φεβρουαρίου, έγινε συνάντηση καθηγητών και φοιτητών, με στόχο τον κοινό αγώνα ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και όχι μόνο, που στοχεύει η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Τα τμήματα χρησιμοποιούν ως μοχλό τη μειωμένη χρηματοδότηση για να επιβάλλουν δίδακτρα ακόμα και σε μεταπτυχιακά μαϊμού, που διαρκούν 12 μήνες. Έγινε ενημέρωση και από τις δύο πλευρές για την κατάσταση, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες από τους φοιτητές για αύξηση της κινητικότητας και να ενημερωθούν οι φοιτητές για το θέμα, με κατάληψη της πρυτανείας την Τετάρτη 2 Μάρτη.
Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις σε πολλά τμήματα,  ενώ αναμένονται να γίνουν πολλές και αυτή την εβδομάδα. Τα θέματα των συνελεύσεων είναι τόσο το Ασφαλιστικό, όσο και το Προσφυγικό και οι αλλαγές σε προγράμματα σπουδών που σκοπεύουν να κάνουν πολλά τμήματα μέχρι την άνοιξη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία