Νέα από τις σχολές

Φιλοσοφική:
Έπειτα από μία σχετικά αδρανή χρονιά σε επίπεδο συλλογικών διαδικασιών, ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής πραγματοποίησε στις 25/10 την πρώτη του γενική συνέλευση για το ακαδημαϊκό έτος με σχετικά ικανοποιητική προσέλευση. Κοινό στόχο για τις δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς της σχολής αποτέλεσε η συνέχιση της αναζωογόνησης του φοιτητικού συλλόγου με τη μαζική συμμέτοχη των φοιτητών/τριών και η λήψη αγωνιστικής απόφασης. Στην εν λόγω συνέλευση κεντρικό ρόλο έπαιξαν η υποβάθμιση της αξίας του πτυχίου των Μουσικών Σπουδών καθώς και οι πάγιες και συνεχείς ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα συγγράμματα για τα ξενόγλωσσα τμήματα. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι στοιχειώδη προϋπόθεση για τη σοβαρή δράση του συλλόγου και το προχώρημα των συλλογικών διαδικασιών αποτελεί η ένταξη των φοιτητικών αιτημάτων σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα συνδέει τους φοιτητές με τους εργαζόμενους και άλλα πληττόμενα κοινωνικά κομμάτια χωρίς να εγκλωβίζεται σε λογικές φοιτητοκεντρισμού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πάτρα
Την Πέμπτη 27/10 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής, με κύρια ζητήματα τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Όπως μας ανέφερε ο κοσμήτορας, έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να εφαρμοστεί στα τμήματα το Παράρτημα Πτυχίου-Διπλώματος, στο οποίο θα αναφέρεται ο τομέας τον οποίο έχουμε επιλέξει και η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων.
Η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας συμμετείχε στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 3/11, δίνοντας το μήνυμα πως θα είναι ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι οποίες συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και να τσακίζουν τα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματά μας.

Νομική
Παρά τη λήξη της κατάληψης της Νομικής, οι αγωνιστικές δυνάμεις του ΦΣ δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν φρένο στις κινητοποιήσεις ενάντια στα δίδακτρα. Από την έναρξη του νέου φοιτητικού έτους κινητοποιήθηκε μια μεγάλη μάζα φοιτητών σε ανατρεπτική κατεύθυνση και αυτό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στένσιλ, μικροφωνικές, μοιράσματα κειμένων περιμετρικά της σχολής και σε εργαζόμενους του πανεπιστημίου καθώς και εκδηλώσεις πάνω στο ζήτημα άνοιξαν έναν κύκλο πολιτικής συζήτησης στον οποίο εντάχθηκαν πάρα πολλοί/ες φοιτητές/τριες. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, σχεδιάζονται νέες κινητοποιήσεις στους τομείς και στις γραμματείες της σχολής με απώτερο σκοπό την ανάκαμψη των αγωνιστικών διαθέσεων και τη συνέχιση του αγώνα. Η Νομική που πέρυσι όλη τη χρονιά έβγαλε μόνο μία συνέλευση, φέτος σε δύο μήνες έχει ήδη πάρει δύο αγωνιστικές αποφάσεις. Νέες τέτοιες αποφάσεις είναι ακόμη ικανές να μπλοκάρουν τα δίδακτρα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία