Νέα από τις σχολές

ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά:
Περικοπών συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά έχοντας ως πρώτο θύμα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Με τις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται, 37 τμήματα των δύο ιδρυμάτων θα γίνουν 21 κάτω από απροσδιόριστες προϋποθέσεις, π.χ. το τμήμα Φυσικοθεραπείας συγχωνεύεται με το Εργοθεραπείας, το τμήμα Γραφιστικής με το τμήμα Φωτογραφίας κ.λπ. Οι φοιτητές των ΤΕΙ κάνουν λόγο για «υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών» και «μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας». Δηλώνουν πρόθυμοι να αγωνιστούν από κοινού με τους εργαζόμενους, που επίσης πλήττονται από το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων. Έχουν πραγματοποιήσει ήδη παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία των ΤΕΙ και στο υπουργείο Παιδείας και επιζητούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων προκειμένου να ανατραπούν οι συγχωνεύσεις που απαιτεί το υπουργείο. Μόνο η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των αντιδράσεων των φοιτητών μπορεί να καταφέρει να ακυρώσει τα σχέδια του υπουργείου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Νομική Αθήνας
Ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής Αθήνας προχωρεί στην πρώτη του συνέλευση για φέτος στις 11/10. Το ζήτημα της αναστολής της δωρεάν διάθεσης συγγραμμάτων έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό τους φοιτητές. Η Νομική άλλωστε είναι από τις σχολές με τα πιο ογκώδη και ακριβά συγγράμματα. Πριν μερικά χρόνια καταργήθηκε η δωρεάν διανομή κωδίκων, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος αγοράς στους φοιτητές. Τώρα η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς το κόστος των συγγραμμάτων είναι αβάσταχτο και είναι δεδομένο ότι θα ξεπερνάει τα 500 ευρώ για κάθε εξεταστική. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη Γενική Συνέλευση ενώ στο σχεδιασμό των αριστερών δυνάμεων υπάρχουν και κινητοποιήσεις, με κυριότερη την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 12/10.

Σχολές Πάτρας
Την Πέμπτη 5/10 καλέστηκε Σύγκλητος με διάφορα θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η εξέλιξη με τη διακοπή της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων. Ως φοιτητικοί σύλλογοι, με τις αποφάσεις που είχαμε πάρει, δώσαμε το «παρών», με στόχο να ζητήσουμε ενημέρωση για το θέμα και να υπάρξει τοποθέτηση-ανακοίνωση από τη Σύγκλητο που να δηλώνει ότι είναι ενάντια και θα προστατεύσει τους φοιτητές. Η ΠΚΣ (δύναμη της ΚΝΕ) χωρίς καμία προειδοποίηση κάλεσε μόνη της κινητοποίηση μία ώρα πριν από τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Σύγκλητος αρνήθηκε να πάρει θέση και τελικά η συνεδρίαση διαλύθηκε χωρίς να υπάρξει τοποθέτηση και χωρίς να δοθούν απαντήσεις. Το ίδιο ακριβώς έγινε και την Παρασκευή, που πάλι ζητήσαμε τοποθέτηση επί του θέματος χωρίς να υπάρξει απάντηση.
Το παράλογο είναι ότι η Πρυτανεία ελάχιστη ώρα μετά την κινητοποίηση έβγαλε ανακοίνωση-καταγγελία στους φοιτητές, λέγοντας ότι προπηλάκισαν τα μέλη της Συγκλήτου! Τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΚΣ πήραν στην ουσία τη θέση της Συγκλήτου λέγοντας ότι δεν χωράνε προπηλακισμοί στους Φ.Σ. Με αποτέλεσμα η ίδια η πρύτανης σε συνέντευξή της αναφέρει ως συνεπή δύναμη την ΚΝΕ, η οποία δεν δημιουργεί «προβλήματα»... 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία