Φύλλο Νο 393 (11 Οκτώβρη 2017)

Της σύνταξης...

Το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ φέρνει στην επιφάνεια τις υπόγειες σχέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αμερικανικό παράγοντα και ταυτόχρονα δημοσιοποιεί την προοπτική ραγδαίας κλιμάκωσης αυτής της σχέσης.

Η ΛΑΕ σε σταυροδρόμι: Οι επαναπροσδιορισμοί που είναι αναγκαίοι

Η  ΛΑΕ μπαίνει στην τελική ευθεία μιας αναμέτρησης –και μιας δοκιμασίας που άρχισε με το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών στις 20/9/2015– έχοντας κρατήσει το ρόλο της ως ένα σημαντικό πολιτικά και οργανωτικά «κέντρο» στη ριζοσπαστική Αριστερά.

Οι επιλογές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνέπειές τους

Η  απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του περασμένου Ιούνη, εμφανίζει τώρα μια πολιτική ενοποίηση των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτόν τον μετωπικό σχηματισμό της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Λένε ότι... το φύλο καθορίζεται από τη φύση

«…Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν ανδρικά ονόματα και να ζήσουν ως άνδρες».

Να καταργηθούν οι τρομονόμοι

«Ποιων η δικαιοσύνη, το δίκιο θα δικάσει;»

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό είναι πολλαπλά επιζήμιο για την Αττική

1. Αντίκρουση των βασικών σημείων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Αγώνας για δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων

Ακαδημία Πλάτωνος: Η αντίσταση στην κατασκευή Mall

Το σχέδιο για την κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος μετρά σχεδόν μια δεκαετία – το ίδιο και οι αγώνες των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του.

Οι φοιτητές δεν θα πληρώσουν την κρίση σας

Κυβέρνηση-ΣΕΕΒΙ προχωρούν σε αναστολή της δωρεάν διάθεσης συγγραμμάτων

Νέα από τις σχολές

ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά: Περικοπών συνέχεια στη δημόσια εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά έχοντας ως πρώτο θύμα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Με τις συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται, 37 τμήματα των δύο ιδρυμάτων θα γίνουν 21 κάτω από απροσδιόριστες προϋποθέσεις, π.χ. το τμήμα Φυσικοθεραπείας συγχωνεύεται με το Εργοθεραπείας, το τμήμα Γραφιστικής με το τμήμα Φωτογραφίας κ.λπ. Οι φοιτητές των ΤΕΙ κάνουν λόγο για «υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών» και «μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας». Δηλώνουν πρόθυμοι να αγωνιστούν από κοινού με τους εργαζόμενους, που επίσης πλήττονται από το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης τμημάτων. Έχουν πραγματοποιήσει ήδη παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία των ΤΕΙ και στο υπουργείο Παιδείας και επιζητούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τμημάτων προκειμένου να ανατραπούν οι συγχωνεύσεις που απαιτεί το υπουργείο. Μόνο η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των αντιδράσεων των φοιτητών μπορεί να καταφέρει να ακυρώσει τα σχέδια του υπουργείου.

Η ήττα, οι αιτίες της και οι πρόσφυγες

Η Μικρασιατική Εκστρατεία, μέρος Δ’

Θυσία στο βωμό της «αποτροπής» οι οικογένειες των προσφύγων

Έως και 4,5 χρόνια θα περιμένουν οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου ζουν ήδη τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Παρά τις όποιες παραλείψεις και ανεπάρκειες του νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου για τα τρανς άτομα, αυτά εξοπλίζονται πλέον με τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγή των εγγράφων τους, χωρίς να απαιτείται ιατρική/ψυχιατρική γνωμάτευση ή οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση/στείρωση. Κατοχυρώνεται, δηλαδή, πλέον νομοθετικά η πάγια απαίτηση του λοατκια+ κινήματος να μην εξαρτάται σε καμία περίπτωση η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από οποιεσδήποτε ιατρικές προϋποθέσεις. Έγινε μια αρχή.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά για τη μάχη της Καταλονίας

Α κολουθούν -εδώ και στις επόμενες σελίδες- κάποια αποσπάσματα κειμένων και ομιλιών από το διάλογο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες σε Ελλάδα και Ισπανικό Κράτος, για το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που συντελέστηκε στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πράξη συλλογικής πολιτικής ανυπακοής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν ΝΑΙ στην ανεξαρτησία. Οργανώσεις και εναλλακτικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι η 1η Οκτώβρη, ημερομηνία του καταλανικού δημοψηφίσματος, καταγράφεται ως η μέρα με τη μεγαλύτερη καταστολή τα τελευταία 50 χρόνια, παρόμοια μέρα υπάρχει μόνο την περίοδο της δικτατορίας επί Φράνκο. 15.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να βρίσκονται στην Καταλονία τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα την 20ή Σεπτέμβρη. Στην εικόνα που κυκλοφόρησε ανώνυμα στο διαδίκτυο βλέπουμε τη φωτογραφία της ιστορικής στιγμής. Το λαό που παλεύει για την αυτοδιάθεση και το δικαίωμά του να αποφασίσει ελεύθερα την ανεξαρτησία, τη μεγάλη αστυνομική καταστολή, στο μπαλκόνι τον μονάρχη και ταυτόχρονα το φάντασμα του Φράνκο. Τα χέρια των πολιτών που φωτογραφίζουν και διαδίδουν την πληροφορία. Και στη μέση ένα πελώριο άλλο τείχος που γκρεμίζεται: το τείχος του 1978. Η χρονιά της Μετάβασης από τη δικτατορία σε μια δημοκρατία υπό κηδεμονία. Τα τελευταία χρόνια οι λαοί του Ισπανικού Κράτους επιστρέφουν ξανά και ξανά πίσω σε εκείνη την ημερομηνία, επιχειρούν να «διορθώσουν» την Ιστορία, να τελειώνουν με το φάντασμα του Φράνκο, να ολοκληρώσουν τη ρήξη που έμεινε στη μέση.

Και όμως γυρίζει

Συρία: Ένα νέο μέτωπο ανοίγει στη Συρία, με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκινά επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ. Προς το παρόν η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι θα δράσει «υποστηρικτικά» προς φιλικές προς αυτήν αντάρτικες δυνάμεις. Η επιχείρηση στρέφεται ενάντια στην τζιχαντιστική συμμαχία γύρω από την Αλ Νούσρα, που έχει ισχυρή παρουσία στο Ιντλίμπ, και δε συμμετείχε στη συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας για «ζώνες αποκλιμάκωσης». Συνολικότερα, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην «μοιρασιά»: Αφενός η Τουρκία «απαντά» στον αποκλεισμό της από την εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (που ενισχύει το ρόλο των Κούρδων μαχητών) και αφετέρου δείχνει να υλοποιεί τη συμφωνία για «ζώνες επιρροής» που έδινε στην Άγκυρα ρόλο στο Ιντλίμπ με αντάλλαγμα το Χαλέπι και γενικότερα την «διευκόλυνση» του Άσαντ...

Το παράδοξο της Καταλονίας

Π ίσω από τα γεγονότα, που εξελίσσονται με αστραπιαία ταχύτητα, βρίσκεται ένα σημαντικό παράδοξο: Η καταλανική ανεξαρτησία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη «συνέχεια» του πολιτικού και θεσμικού οικοδομήματος που δημιουργήθηκε το 1978, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύσει προσωρινά κάποιους από τους «πυλώνες» του κράτους, παράγοντας ένα πλαίσιο που θα σπρώχνει την ισπανική πολιτική σκηνή προς τα δεξιά.

Ο θεσμικός ρατσισμός δολοφονεί

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα στη Μόρια