Αγώνας για δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων
Μαζική συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Οκτώβρη το Δυτικό Μέτωπο με την υποστήριξη της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης Πολιτών Πετρούπολης και τη στήριξη συλλόγων ΠΕ, τοπικών ΕΛΜΕ, ενώσεων γονέων, δημοτικών παρατάξεων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Δυτικής Αθήνας. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη και το Κόκκινο Δίκτυο Δυτικής Αθήνας.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας στη συγκέντρωση του Νίκου Σακούτη, δημοτικού συμβούλου στην Πετρούπολη και εκπρόσωπου του «Συντονισμού Αιρετών για μια Ριζοσπαστική, Εναλλακτική Πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ, που περιέγραψε χαρακτηριστικά την προσπάθεια κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής όχι μόνο να μην κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και να εφαρμοστεί η καύση και να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες.
«... Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014 χαρακτήριζε σε έκθεσή της μνημείο περιβαλλοντικού χάους τον ΧΥΤΑ Φυλής, μνημείο αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές.
... Καθόμαστε πάνω σε μια περιβαλλοντική βόμβα που ξέρουμε και πότε θα σκάσει! Οι αγώνες των τελευταίων δεκαετιών για ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, έφεραν κάποιες ελπίδες, με την ενσωμάτωση των βασικών τους στόχων στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που κυρώθηκε το καλοκαίρι του 2015.
... Το ΕΣΔΑ με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει κουρελόχαρτο. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο βασικός του στόχος, δηλαδή το 50% των απορριμμάτων μέχρι το 2020 να ανακυκλώνεται και να προδιαλέγονται τα χρήσιμα υλικά στην πηγή.
... Το βασικό εργαλείο που θα μπορούσε να στηρίξει αυτό το σχέδιο, δηλαδή επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, είναι οι δημοτικές και διαδημοτικές υποδομές που δεν υπάρχουν ούτε ως επιλογές της κυβέρνησης, ούτε προωθούνται από την Περιφέρεια.
... Ο προσανατολισμός της χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ, γιατί πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν υπάρχει, είναι άλλοθι. Είναι ο ίδιος προσανατολισμός στη στήριξη των μεγάλων εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτά που στο παρελθόν αποτρέψαμε να δημιουργηθούν, τώρα είναι γεγονός και στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, και προσφάτως με το σχέδιο του κ. Τατούλη και στην Πελοπόννησο. Η ανακύκλωση βρίσκεται με το νέο νομοσχέδιο, όπως και στο παρελθόν, στα ιδιωτικά συστήματα και όχι στις διαδημοτικές υποδομές.
Οι αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων που θα συνεισέφεραν με ένα επιπλέον 25,56% ανάκτησης υλικών και θα έπρεπε να είναι αποκεντρωμένες στην Αττική με διαδημοτικές συνεργασίες, μικρές και αποκεντρωμένες χωρίς να προσθέτουν όχληση, δεν υπάρχουν. Η μοναδική μονάδα επεξεργασίας είναι το ΕΜΑΚ στη Φυλή, το οποίο προβλέπεται να επεκταθεί και να αναβαθμιστεί, και ενώ το 2016 επεξεργάστηκε 211.000 τόνους με δαπανηρότατη λειτουργία, ανέκτησε μόλις το 5,5% των απορριμμάτων που επεξεργάστηκε.
... Δεν υπάρχει καμιά χωροθέτηση στην Αττική αυτήν τη στιγμή για ΧΥΤΑ/Υ.
... Η διοίκηση της περιφέρειας εκλέχθηκε με βασικό σύνθημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Ο ΧΥΤΑ όμως ζει και βασιλεύει! Εκεί έχουμε τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για την απομάκρυνσή του. ... Η εταιρεία WATT έχει στην ιδιοκτησία της το ΚΔΑΥ που κάηκε το 2013 και παρότι απέτρεψαν στελέχη του Δυτικού Μετώπου τη μετατροπή του σε χώρο σύμμεικτων απορριμμάτων μεγέθους 120.000 τόνων, παρότι είναι παράνομο κτίριο και έχει πάρει πρόστιμο από την πολεοδομία, πήρε άδεια για να λειτουργήσει ως ΚΔΑΥ.
... Υλοποιούνται σχέδια προηγούμενων ετών, προηγούμενων διοικήσεων και προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε την επέκταση της Φυλής. Δύο νέα κύτταρα, το Β3 και το Β6 της β’ φάσης που προετοιμάζονται και πήραν άδεια στις 25 Αυγούστου με αδιαφανείς διαδικασίες.
Παραδόθηκε μια μελέτη για νέους ΧΥΤΑ/Υ-ΧΥΤΕΑ βασισμένη στο νόμο του 2003 που υποδεικνύει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν λατομία (ΜΟΥΣΑΜΑΣ, ΤΙΤΑΝ, ΜΑΛΕΖΑΝΙ). Εύκολη λύση ο Μουσαμάς, που είναι δίπλα στη Φυλή. Θα το επιτρέψουμε αυτό; Θα είναι καταστροφή για όλη τη Δυτική Αττική. Είναι 800 μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Πετρούπολης και δίπλα στα σπίτια της Ζωφριάς.
... Ανικανότητα ή εξώθηση της κατάστασης ώστε η καύση να επανέλθει ως η σωτήρια λύση και μάλιστα φιλική στο περιβάλλον και στον άνθρωπο όπως ακούγεται;
Τον απαράδεκτο αυτό τρόπο διαχείρισης τον αντιμετωπίσαμε σθεναρά τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα έρχεται από τα επίσημα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, που υποστηρίζει ανοικτά τα δευτερογενή καύσιμα υλικά τύπου RDF, που, ας σημειωθεί, απαγορεύονται από το ΕΣΔΑ. Είναι πολλά τα λεφτά, το ξέρουμε. Τέταρτη πιο κερδοφόρα επιχείριση ανά την υφήλιο.
Η πανάκριβη τεχνολογία της καύσης θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης σε βάρος των πολιτών, θα καταστρέψει απορρίμματα που για μας έχουν αξία μιας και για να παραχθούν χρειάστηκαν εργατοώρες, ενέργεια, πρώτες ύλες και νερό. Οι εκπομπές της καύσης θα μολύνουν το περιβάλλον και θα επιβαρύνουν την υγεία μας.
Με λίγα λόγια, διαμορφώνεται ένα τοπίο με απουσία βούλησης από πλευράς κυβέρνησης, περιφέρειας αλλά και ικανού αριθμού δημοτικών αρχών να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, στηρίζοντας τις κεντρικές πολιτικές επιλογές υπονόμευσης του ΕΣΔΑ, επαναφοράς των ΣΔΙΤ, συντήρησης του καθεστώτος ανακύκλωσης με τις ιδιωτικές εταιρείες, πριμοδότησης της επεξεργασίας σύμμεικτων και της καύσης και βέβαια υποχρηματοδότησης των δημοτικών υποδομών.
Πρέπει να αντιδράσουμε με πράξεις. Υπάρχει λύση: Διεκδικώντας την εφαρμογή της δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης, ενθάρρυνση και στήριξη των δήμων και των υποδομών τους, χρηματοδότηση των ΤΣΔΑ. Είναι πολύ σημαντικό οι δημότες να στηριχθούν για να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο στην πράξη. Να υπάρξει δίκαιη και ισόρροπη διαχείριση για να καταργηθούν τα αντισταθμιστικά.
Ό,τι κατακτήσαμε με αγώνες δεν θα το αφήσουμε στα χέρια των κερδοσκόπων και των καιροσκόπων. Θα συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Αττικής. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση».