Νέα από τις σχολές

Συγγράμματα:
Η αβεβαιότητα σχετικά με την αναστολή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων για τους φοιτητές συνεχίζεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων στους εκδοτικούς οίκους και τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου με εκπροσώπους τους, λύση δεν δόθηκε. Οι εκδότες των φοιτητικών συγγραμμάτων ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έδωσε μόνο κάποιες προφορικές υποσχέσεις χωρίς να δώσει τα απαραίτητα εχέγγυα. Έτσι, στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) αποφασίστηκε η συνέχιση της αναστολής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων τουλάχιστον μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Είναι σαφές ότι οι φοιτητές βρίσκονται για ακόμη μια φορά μετέωροι ανάμεσα στις πολιτικές του υπουργείου και τα κέρδη των μεγαλοεκδοτών. Οι κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα κρίνονται κομβικές, με αρχή τη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 26/10.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΑΣΟΕΕ - ΑΣΥΛΟ
Είναι εξαιρετικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία η υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ουσιαστική αξιοποίησή του. Το άσυλο ανέκαθεν ενοχλούσε και αυτός είναι ο λόγος που διαχρονικά δεχόταν επιθέσεις από πολλές πλευρές. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε -με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων- επίθεση απέναντι σε μέλη μιας ΜΚΟ που έκανε εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ. Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι στηρίζει την εθελοντική δράση σε κοινωφελή θέματα. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες ΜΚΟ συμβάλλουν στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του και στον αποπροσανατολισμό των φοιτητών από τα προβλήματά τους. Θέτουν ως προτεραιότητα την εθελοντική εργασία παρά την κινηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και συμβάλλουν στη «ΜΚΟποίηση» της αλληλεγγύης. Τέτοιες οργανώσεις και δομές όμως αντιμετωπίζονται πολιτικά και με όρους μαζικού κινήματος και όχι με μεμονωμένες βίαιες επιθέσεις. Τέτοιες πρακτικές δίνουν πάτημα σε συντηρητικές πρυτανικές αρχές καθώς και στο ακραίο κέντρο (Ποτάμι) να βγάζουν ανακοινώσεις και να επαναφέρουν το ζήτημα του ασύλου, συκοφαντώντας το περιεχόμενό του.

Μηχανολόγοι μηχανικοί - Πάτρα
Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς Πάτρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν κατάφερε να πάρει απόφαση λόγω έλλειψης απόλυτης πλειοψηφίας, με την ευθύνη του Μ.Α.Σ., το οποίο αρνείται να συνδιαμορφώσει κοινό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, με απόφαση συνελεύσεων άλλων φοιτητικών συλλόγων έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης με αιτήματα δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση, στην οποία εκφράστηκε και η εναντίωση στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου την  Πέμπτη 19/10 και την Παρασκευή 20/10.
Για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα προετοιμάζονται οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού το υπουργείο δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Αναμένουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, που θα ορίσει τον κινηματικό βηματισμό τους με πιθανή κινητοποίηση στο υπουργείο. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία