Φύλλο Νο 394 (25 Οκτώβρη 2017)

Το «Si» του λαού της Καταλονίας είναι ανάλογο με το «Όχι» του ελληνικού λαού το καλοκαίρι του 2015.

Η επίσημη έναρξη των διαδικασιών της 3ης αξιολόγησης είναι το έναυσμα για την ενεργοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων στο 3ο μνημόνιο αντεργατικών-αντικοινωνικών μέτρων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο (αν τα οικονομικά δεδομένα ή οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ το απαιτούν) να επισπευσθεί η ενεργοποίηση των πιο σκληρών από αυτά (όπως η περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων και η κατάργηση του αφορολόγητου) που η συμφωνία προβλέπει για μετά το τέλος του 2018.

Η  άγρια δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, γεγονός που κάποτε θα ήταν αδιανόητο, ήρθε σαν πικρό κερασάκι σε μια δηλητηριώδη τούρτα στην οποία μετεξελίσσεται όλο και περισσότερο η Ευρώπη και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το ταξίδι στις ΗΠΑ και τους εναγκαλισμούς με τον Τραμπ (τον χυδαίο ακροδεξιό, ρατσιστή, μισογύνη, ομοφοβικό και φιλοπόλεμο πολιτικό, που ακόμα και το «σύστημα» στις ΗΠΑ αναρωτιέται αν μπορεί να αποδεχθεί ως πρόεδρο…), ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι στη λογική του κατήφορου δεν υπάρχει πάτος.

Ήταν όντως ο Μεταξάς, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του, πραγματικός πατριώτης και υπεράνω κομματικών παθών; Ήταν ο σοφός ηγέτης που ύψωσε το ανάστημά του και «ένωσε το έθνος» ενάντια στη φασιστική εισβολή το 1940;

Στην πολιτική απόφαση του πρόσφατου ΠΣ της ΛΑΕ περιλαμβάνονται μια σειρά εκτιμήσεις και θέσεις που δημιουργούν το έδαφος για μια σαφέστερη πολιτική συνεννόηση στη βάση μιας πιο ξεκάθαρης και προωθημένης πολιτικής γραμμής, τόσο μέσα στη ΛΑΕ όσο και στην ευρύτερη ριζοσπαστική Αριστερά.

Οι Γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, έγιναν σε μια περίοδο όπου οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο πρόθυμη να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιταγές ΟΟΣΑ-ΕΕ αλλά και με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην εκπαίδευση.

Η σύγκρουση στην Καταλονία κορυφώνεται, με σύσσωμη την κρατική-πολιτική-οικονομική εξουσία να διαμορφώνει ένα αρραγές «ενιαίο μέτωπο» και να σκληραίνει τη στάση της, επιχειρώντας να τσακίσει πολιτικά όχι απλώς τον καταλανικό εθνικισμό, αλλά και το λαϊκό ρεύμα που αναδείχθηκε υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και της δημοκρατίας, όπως και κάθε ρωγμή αμφισβήτησης στο «καθεστώς του 1978», του συμβιβασμού που οργάνωσε τη «μετάβαση» από τον φρανκισμό στην αστική δημοκρατία.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που διάφορες ηθοποιοί του Χόλυγουντ ξεκίνησαν να καταγγέλλουν τον παραγωγό Harvey Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση. Με αυτή την αφορμή η ηθοποιός Alyssa Milano κάλεσε όλα τα θύματα κακοποίησης και παρενόχλησης να μοιραστούν την ιστορία τους με το χάσταγκ #metoo (και εγω). Η καμπάνια αυτή άρχισε να διαδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και άμεσα χιλιάδες γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, βρίσκοντας το θάρρος να πουν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Τι να πρωτοπεί κανείς για την κατάφωρη αδικία και την αναλγησία που ασκεί το δικαστικό σύστημα πάνω στις ζωές δύο νέων ανθρώπων; Και μάλιστα αυτό γίνεται με εισήγηση του ίδιου εισαγγελέα που είχε προτείνει την αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου.

Συγγράμματα:
Η αβεβαιότητα σχετικά με την αναστολή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων για τους φοιτητές συνεχίζεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων στους εκδοτικούς οίκους και τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου με εκπροσώπους τους, λύση δεν δόθηκε. Οι εκδότες των φοιτητικών συγγραμμάτων ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έδωσε μόνο κάποιες προφορικές υποσχέσεις χωρίς να δώσει τα απαραίτητα εχέγγυα. Έτσι, στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) αποφασίστηκε η συνέχιση της αναστολής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων τουλάχιστον μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Είναι σαφές ότι οι φοιτητές βρίσκονται για ακόμη μια φορά μετέωροι ανάμεσα στις πολιτικές του υπουργείου και τα κέρδη των μεγαλοεκδοτών. Οι κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα κρίνονται κομβικές, με αρχή τη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 26/10.

Δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο. Την ώρα που η κυβέρνηση δαπανά 2,4 δισ. για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, οι περικοπές και η υποχρηματοδότηση στην παιδεία οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, σε αντίδραση στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής, παρουσία και του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Κλείστε τα γραφεία των νεοναζί». «Είμαστε εδώ για να κλείσουμε αυτά τα γραφεία» είπε η Μάγδα Φύσσα, και συμπλήρωσε: «Και απλά είμαστε άλλη μια φορά στους δρόμους… Συνήθως είμαστε στη δίκη, σήμερα είμαστε εδώ. Ο λόγος είναι γνωστός, οι εγκληματίες στη φυλακή -όχι έξω να κάνουν και εγκαίνια». Στην πορεία πήγαινε μπροστά το σωματείο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), μέλη του οποίου πριν από μερικές ημέρες δέχτηκαν επίθεση νύχτα από ομάδα 10-12 ατόμων κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης. Να σημειωθεί ότι ομάδα χρυσαυγιτών προσπάθησε, το ίδιο διάστημα, να σταματήσει με προβοκάτσιες, απειλές και προκλήσεις και ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες.

Υεμένη:
Και εν μέσω του πολέμου μεταξύ των ανταρτών Χούθι και του έκπτωτου προέδρου Χάντι (που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία) στην Υεμένη, η τοπική ηγεσία του νότου της χώρας ανακινεί διαδικασία ανεξαρτητοποίησης. Πρόκειται για δυνάμεις που πολέμησαν ενάντια στους Χούθι (που έχουν κοινωνική βάση στα βόρεια της χώρας), αλλά ήρθαν σε ρήξη και με τον Χάντι και κατηγορούνται και από τους Σαούντ ότι υποκινούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2011, εν μέσω της εξέγερσης ενάντια στον Σάλεχ, διαμορφωνόταν το περίγραμμα να ενωθούν τα αιτήματα των «σεπαρατιστών» του Νότου, των Χούθι και του δημοκρατικού κινήματος. Ο σάπιος συμβιβασμός που επέβαλαν οι Σαούντ, οδήγησε στην ήττα του κινήματος αλλά άφησε άλυτα όλα τα ζητήματα της Υεμένης, που σήμερα «σκάνε» με άγρια μορφή...