Όχι στους πλειστηριασμούς

Φωτογραφία

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στέλιος Φαζάκης

Ό πως ήταν αναμενόμενο, μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται οι προθέσεις και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των τραπεζών, κάτω από  την υψηλή εποπτεία του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συντονίζει και ελέγχει τις τράπεζες στη βάση της συμφωνίας του μνημονίου). Η 3η αξιολόγηση, για να προχωρήσει, προϋποθέτει την εξυγίανση των τραπεζών με το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων που έχουν με «κόκκινα δάνεια». Έτσι, οι τέσσερις θεσμικές τράπεζες στη χώρα, που έχουν επισφαλή δάνεια που ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ, θα πρέπει να τα μειώσουν κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019.
Σε αυτήν τη κατεύθυνση, οι τράπεζες ήδη άρχισαν τις πωλήσεις «κόκκινων δανείων» σε funds αρπακτικών, σε εξευτελιστικές τιμές (η Eurobank έχει εκπλειστηριάσει μέσα στον Σεπτέμβρη «κόκκινα δάνεια»   ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο 3,5% της αξίας τους). Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο πιο σύντομα γίνεται.
Το τελευταίο διάστημα είδαμε, επίσης, να επιστρατεύεται ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Ρούσκας, για να συκοφαντήσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ισχυριζόμενος ότι αυτό δήθεν προστατεύει μεγάλα συμφέροντα και ασυνεπείς μεγαλοεπιχειρηματίες. Το σύνθημα δόθηκε λοιπόν και ξεκίνησε επίσημα η εκστρατεία παραπληροφόρησης και λασπολογίας που το επόμενο διάστημα πιθανότατα θα περιλαμβάνει και προβοκατόρικες ενέργειες στα Ειρηνοδικεία και όπου αλλού χρειαστεί.
Ακούσαμε ακόμα την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επίτευξη «συμφωνίας κυρίων» με τους τραπεζίτες για προστασία των ακινήτων αξίας κάτω από 300.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Τράπεζα Πειραιώς, στις 20/10,  να αρπάξει  την μοναδική κατοικία (60 τ.μ.)  της Ευγ. Γκότση, 78χρονης γυναίκας που ζει με αγροτική σύνταξη 320 ευρώ και με κομμένο το ρεύμα!
Στη λεγόμενη όμως «συμφωνία κυρίων», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν  έχει καμία σχέση με την τάχα «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, αν και αυτό προσπαθεί να προβάλλει η ίδια. Πρόκειται για απόφαση των ίδιων των τραπεζιτών, για να προφυλαχθούν από την ενδεχόμενη μεγάλη πτώση τιμών των μικρότερων κατοικιών, η οποία θα τους ανάγκαζε να «φορτωθούν» οι ίδιοι πολλά μικρά ακίνητα (με όποια άλλα προβλήματα έχουν, νομικά και τεχνικά) με ζημία σε μελλοντική πώληση. Η εκτίμηση που κάνουν για μια ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπως αναφέρεται στον οικονομικό Τύπο, είναι σε περίπου 5 χρόνια (αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο) και μέχρι τότε θα πρέπει να διαχειρίζονται και να πληρώνουν το «στοκ εμπόρευμα». Η καλύτερη λύση γι’ αυτούς είναι η προσέλκυση των περίφημων «επενδυτικών funds», για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Το κίνημα
Η παρουσία του κινήματος στα Ειρηνοδικεία, που εδώ και 4 χρόνια  εμποδίζει τη διενέργεια πλειστηριασμών, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά αναβαθμίζεται, έχοντας κερδίσει τη νομιμοποίηση στα μάτια της κοινωνίας και αποκτώντας συνεχώς μεγαλύτερη συμμετοχή. Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι η εμφάνιση του ΚΚΕ, που υιοθετεί στις αφίσες του το κεντρικό σύνθημα «προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας» αλλά και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», συνθήματα που κάποτε απαξίωνε. 
Όμως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Η παλιά μέθοδος πάλης με επίκεντρο τα Ειρηνοδικεία, αργά ή γρήγορα, θα ξεπεραστεί από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αναπόφευκτα η μάχη θα περάσει στις εξώσεις σπιτιών  στις λαϊκές συνοικίες.  Αυτό που έγινε στη Νίκαια, όπου η Εurobank προσπάθησε να πετάξει στο δρόμο έναν ανάπηρο συνταξιούχο αλλά που το κίνημα, δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά, απέτρεψε καταρχάς την ενέργεια και στη συνέχεια απάντησε με συγκέντρωση και διαδήλωση, αποτελεί για όλες και για όλους «εικόνα από το μέλλον». 
Μπροστά σε τέτοιες μάχες στις γειτονιές, τοπικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις αλλά και οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, θα πρέπει να πάρουν σκληρές και καθαρές αποφάσεις.
Πανελλαδική διαδήλωση
Οι διεργασίες στο κίνημα είναι πολλές και από την αρχή του φθινοπώρου η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών έχει προχωρήσει σε προσπάθεια χτισίματος ευρύτερων συμμαχιών, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου κινηματικού μετώπου απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε συνεννόηση με τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε μια μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση, το Σάββατο 4 Νοέμβρη, η οποία θα ξεκινήσει στις 12.30 στα Προπύλαια και θα καταλήξει στο Σύνταγμα.
Το Κόκκινο Δίκτυο συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις διαδικασίες και προετοιμασίες, όπως και ένα μεγάλο μέρος συντρόφων της Λαϊκής Ενότητας. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 4 Νοέμβρη θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχία της συγκέντρωσης, με μοίρασμα του κειμένου καλέσματος, αφισοκολλήσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης όπου είναι δυνατό. Ο μεγάλος στόχος είναι να περάσει ο αγώνας στις γειτονιές, στα τοπικά κινήματα, να γίνει το δικαίωμα στη στέγη υπόθεση όλων και η προστασία της να διεκδικηθεί από την εργατική τάξη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία