Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Νομική Αθήνας
Ο ΦΣ Νομικής με απόφαση του ΔΣ στις 31/07 καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε αγωνίστρια, μέλος της ΚΝΕ, ένοικος στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών, από φασίστες, στο χώρο των εστιών. Αφού τη γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια έγραψαν φασιστικά συνθήματα στην πόρτα της («Θάνατος στους κομμουνιστές» και «Ζήτω η ΧΑ»). Είναι δε ενδεικτικό ότι προς τη συγκεκριμένη αγωνίστρια έχουν υπάρξει ξανά επιθέσεις στο παρελθόν, κάτι που αναδεικνύει τη στοχευμένη δράση των φασιστών. Τέτοια περιστατικά, που στοχεύουν στην πολιτική καταστολή, την τρομοκράτηση των αγωνιστών/αγωνιστριών και την εξάλειψη του πολιτικού χώρου έκφρασης και δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα της ριζοσπαστικής νεολαίας μέσα στους φοιτητικούς χώρους, δεν είναι δυνατόν να μείνουν αναπάντητα. Και η απάντηση δεν μπορεί να συνίσταται στην «καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται», που ήταν και η επίσημη τοποθέτηση της αντιδραστικής «Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης» στο εν λόγω ΔΣ. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στους ΦΣ, ενάντια σε φιλελεύθερες λογικές που σκόπιμα αποπολιτικοποιούν τη συζήτηση και νομιμοποιούν τη θεωρία των δύο άκρων, οφείλουν να αναδεικνύουν ότι η αναγκαία απάντηση θα πρέπει να δοθεί με μαζικούς όρους στο δρόμο, στις γειτονιές, στις σχολές, στους χώρους εργασίας, τόσο απέναντι στον εθνικισμό και τη φασιστική απειλή όσο και απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που τους έχει δώσει ώθηση όλα αυτά τα χρόνια.

Φιλοσοφική Αθήνας
Το μέτωπο που άνοιξε στη μέση του χειμερινού εξαμήνου αναφορικά με την επικείμενη διάσπαση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας παραμένει ακόμα ανοιχτό. Η υλοποίηση της διάσπασης θα δημιουργούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών με τη δημιουργία τμήματος-δομής από τον τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ που θα χρεωνόταν τη χορήγηση της διδακτικής επάρκειας με λίστες συμμετεχόντων και πιθανόν δίδακτρα με βάση και το πλαίσιο του νόμου Γαβρόγλου. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΦΠΨ, λοιπόν, ύστερα από πολυάριθμες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, έδωσαν ξανά το αγωνιστικό τους «παρών», αυτήν τη φορά στη Σύγκλητο που διεξήχθη στις 29/1, εμποδίζοντας την όποια τελεσίδικη απόφαση που πάει να περάσει πίσω από κλειστές πόρτες και με αδιαφορία για τη γνώμη των ίδιων των φοιτητών. Η κλιμάκωση της αντίδρασης απέναντι στο σχέδιο της απόσπασης παραμένει ακόμα ανοιχτό στοίχημα, που υποδεικνύει στις δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς την αναγκαιότητα της μετωπικής δράσης.

Σχολές Πάτρας
Μέσα σε όλο το εθνικιστικό ντελίριο των τελευταίων εβδομάδων και με αφορμή τις συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό, αρκετές δυνάμεις κρούσης της ακροδεξιάς βρήκαν το πάτημα που έψαχναν προκειμένου να επιτεθούν σε στέκια της Αριστεράς, καταλήψεις στέγης και κέντρα οργάνωσης αγώνων. Ένας τέτοιος χώρος ήταν και η κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη η οποία κάηκε μετά από επίθεση φασιστών. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας έχουν επανειλημμένα δείξει τα αντιφασιστικά ανακλαστικά τους και την κινητοποίηση στο δρόμο απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό. Κάπως έτσι, στις 25/1 οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Πάτρας πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία ως ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τα στέκια που δέχθηκαν επίθεση. Είναι πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα και ενόψει της 17ης Μάρτη να οξυνθούν τα αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά ανακλαστικά του φοιτητικού κινήματος προκειμένου να μην καταφέρουν να διεισδύσουν οι φασίστες στις σχολές. Παράλληλα όμως, πάρθηκε και απόφαση συμμετοχής σε πορεία ενάντια σε «αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης στις 6/2, καθώς και απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι αγρότες προκειμένου τα αιτήματα των φοιτητών να ενωθούν με τους αγώνες των εργαζομένων απέναντι στη λιτότητα και τα μνημόνια.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία