Νέα από τις σχολές

ΦΣ Πάτρας
Την Τρίτη 6/2 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτό το διήμερο η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδείξει ότι επιχειρεί δίκαιη ανάπτυξη και ότι η πορεία μας στα μνημόνια όπου να ’ναι τελειώνει. Απέναντι σε αυτό, τόσο ο Δήμος της Πάτρας, οι αγρότες, συνδικάτα και σωματεία, αλλά και οι φοιτητές πραγματοποίησαν πολύ μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ακολούθησε πορεία έξω απ’ το χώρο όπου πραγματοποιούνταν το συνέδριο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι φώναξαν δυνατά ότι το νέο πανεπιστήμιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, απευθυνόμενη στους μεγάλους «επενδυτές» και επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο ακροατήριο, δεν μας χωράει και θα είμαστε εκεί να εμποδίσουμε κάθε αλλαγή που γίνεται απέναντι στις ανάγκες μας. Τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για άλλη μία φορά εκεί για να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν στο χώρο, όπως γίνεται κάθε φορά στις τελευταίες «εκδηλώσεις» που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην Πάτρα.
Φιλοσοφική Αθήνας
Σε τριήμερη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν οι καθηγητές/τριες της  Φιλοσοφικής σχολής το προηγούμενο διάστημα. Η απόφαση προέκυψε έπειτα από γενική συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της σχολής και αφορά τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με το νέο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/17 . Το καθηγητικό προσωπικό απαιτεί μισθούς που να ανταποκρίνονται στην προσφορά της εργασίας του. Στοίχημα παραμένει το αν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω αγωνιστική κλιμάκωση και το κατά πόσο η συνέχεια αυτή θα αποδεσμευτεί από τη «συντεχνιακή» λογική. Κάθε αγώνας θα πρέπει να θέτει επί τάπητος ζητήματα που άπτονται της υποχρηματοδότησης και της συνολικής νεοφιλελεύθερης στροφής του Πανεπιστημίου. Στα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στις περικοπές στην παιδεία και όχι η μεμονωμένη υπεράσπιση προνομίων. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και οι φοιτητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αριστεράς.
Νομική Αθήνας
Η εξεταστική τελειώνει και η Νομική επιστρέφει στην κανονική ακαδημαϊκή λειτουργία της. Κοινή συμφωνία των περισσότερων Αριστερών δυνάμεων της Σχολής είναι ότι το επόμενο διάστημα, με χρονικό βάθος τις φοιτητικές εκλογές, θα πρέπει να πυκνώσουν οι μετωπικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Η υποβάθμιση των κοινών διαδικασιών των ΑΡΕΝ-ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ το προηγούμενο διάστημα πρέπει να αντιστραφεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Σύλλογος σε αγωνιστική τροχιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική, που αποτελούσε έναν Σύλλογο που παραδοσιακά έβγαζε Συνελεύσεις και έπαιρνε αγωνιστικές αποφάσεις, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει βαλτώσει. Ήδη τα σχήματα προγραμματίζουν τις δράσεις τους για το επόμενο διάστημα με κομβικής σημασίας σταθμό τη διαδήλωση της 17ης Μάρτη. Ο αντιρατσισμός άλλωστε αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να βρεθούν οι δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς και να αποκτήσουν κοινό βηματισμό.