Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Φιλοσοφική Αθήνας
Τμηματική συνέλευση του τμήματος θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5/3. Η νομοθεσία που πέρασε για να επιβάλει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δίνει επίσης τη δυνατότητα στις ιδιωτικές δραματικές σχολές να χορηγούν στους αποφοίτους τους τα επαγγελματικά δικαιώματα (διδακτική επάρκεια) του θεατρολόγου που μέχρι πρότινος αποτελούσε προνόμιο του τμήματος. Καταστρατηγούνται επομένως εξόφθαλμα οι περιορισμοί που επιβάλει το άρθρο 16 για τις ιδιωτικές σχολές που δραστηριοποιούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον το τμήμα δεν ξεφεύγει από το γενικό κανόνα της παράλληλης δομής με λίστες συμμετεχόντων και δίδακτρα  (βλ. νόμο Γαβρόγλου) από την οποία θα πρέπει να περάσουν οι φοιτητές/τριες για να αποκτήσουν τη διδακτική επάρκεια. Η συνέλευση απέφυγε την παγίδα μιας συντεχνιακής αντιμετώπισης και σκιαγράφησε τη γενική κατεύθυνση νεοφιλελευθεροποίησης του πανεπιστημίου που επιβάλλεται με τη σφραγίδα του μνημονίου. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε γενική συνέλευση για την Τετάρτη 7/3, με σκοπό το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας να ανοιχτεί συνολικά στο σύλλογο της ΦΛΣ και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.
ΤΕΙ Αθήνας
Τη Δευτέρα 26/2 υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Την ίδια μέρα φοιτητικοί σύλλογοι  καλούσαν το πρωί στα Προπύλαια σε κινητοποίηση και δεκάδες φοιτητές/τριες ζητούσαν να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ και να ανατραπεί ο νόμος Γαβρόγλου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσχερείς όρους και ταυτόχρονα επιβάλλει την ανάγκη οι φοιτητές/τριες και οι αριστερές δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα, να μην απογοητευτούν, αλλά να επιμείνουν στις αγωνιστικές δράσεις, για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του. Ως θετική παρακαταθήκη ο αγώνας αυτός ισχυροποιεί και τη συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων στα ΤΕΙ, καθώς η επίθεση στην παιδεία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα. Η ανάγκη απαντήσεων θα βρεθεί και πάλι μπροστά μας.
Νομική Αθήνας
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής για άλλη μια φορά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι γνωστό ότι η πρώτη τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Φορτσάκη, των ΜΑΤ και των πολιτικών που υποβάθμιζαν το δημόσιο πανεπιστήμιο το 2014. Η δεύτερη συγκροτήθηκε εκείνη την περίοδο προκειμένου να βοηθήσει την ανήμπορη ΔΑΠ να απαντήσει στο δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι δύο αυτές δυνάμεις αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν στο ΔΣ της Σχολής το ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκόμενους διοικητικούς υπαλλήλους, που κατηγορούνται από τον Φορτσάκη, καθώς και το ψήφισμα αλληλεγγύης στους δύο φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ έξω από το κεντρικό κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και οι υποθέσεις τους εκδικάζονται τις επόμενες μέρες. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τόνισε ότι θα υπερψηφίσει το ψήφισμα για τους δύο φοιτητές, αν αφαιρεθεί το όνομα του Φορτσάκη. Είναι σαφές ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι «Ανεξάρτητοι» δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να είναι οι κολαούζοι του συστήματος στις σχολές. Μόνο η ενότητα στη δράση της φοιτητικής Αριστεράς μπορεί να τους δώσει την καλύτερη απάντηση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία