Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Νομική Αθήνας
Στη Νομική φέτος οι φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκαν από τη διασπαστική και διαλυτική για το Σύλλογο τακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να αποφασίσει να διεξαγάγει ξεχωριστές εκλογές, διοργανωμένες αποκλειστικά από την ίδια, στο καφέ της Αίγλης στο Ζάππειο. Την ώρα που ολόκληρος ο Φοιτητικός Σύλλογος έκανε εκλογές κανονικά στο κτίριο της σχολής, οι εκπρόσωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξαν έναν ιδιωτικό χώρο στον οποίον απλά αναπαρήγαγαν το μηχανισμό τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο αρκετά επικίνδυνο, αφού στοχεύει στην πλήρη αποσάθρωση των συλλογικών διαδικασιών και στο χτύπημα των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που αντιτάσσονται στις πολιτικές που διαλύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τις επόμενες μέρες μετά τις εκλογές μάλιστα, μέλη της ΔΑΠ προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημόσια ανάρτηση των αποτελεσμάτων στη σχολή. Δείγμα της ιδιοκτησιακής λογικής που έχουν για το Σύλλογο. Είναι στοίχημα για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Συλλόγου να απαντήσουν στις προκλήσεις της ΔΑΠ μέσα από μαζικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες τη χρονιά που έρχεται.
Φιλοσοφική Αθήνας
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι δυνάμεις της Αριστερής Ενότητας Φιλοσοφικής και της ενωτικής πρωτοβουλίας ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ είχαν κοινό βηματισμό στις φοιτητικές εκλογές μέσα από το μετωπικό τους κατέβασμα. Αυτό που διακρίνει σε μεγάλο βαθμό τη φετινή εκλογική συμμαχία σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το ότι αποτελεί επιστέγασμα μιας μακράς μετωπικής δράσης ενάντια στην απόσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία μας, καθώς και της σύνδεσής μας με τον αγώνα των αναπληρωτών καθηγητών. Μετωπική δράση που κατά κύριο λόγο επιβλήθηκε από την ίδια την αυθόρμητη κίνηση του ανένταχτου κόσμου. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς την άνοδο της κάλπης στη Φιλοσοφική, έστω και μικρή, καθώς και την άνοδο του κατεβάσματος της ΑΡΕΝ από κοινού με τα ΕΑΑΚ. Παρόλο που κάποιος μπορεί να θεωρήσει ισχνή την άνοδο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει τη σημασία της. Σε μία περίοδο που φαίνεται πως η φοιτητική Αριστερά συρρικνώνεται εκλογικά, η φιλοσοφική έδειξε ένα διαφορετικό μετωπικό δρόμο, που έχει όμως πολλά χιλιόμετρα να διανύσει ακόμα.
ΤΕΙ Αθήνας
Από τον προσεχή Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου θεσμού των Διετών Προγραμμάτων (Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Πιθανόν τμήματα που μπήκαν ως αυτόνομα στο ΠΔΑ και δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια (π.χ. ως προς τα μέλη ΔΕΠ) να μετατραπούν μέσα σε μια νύχτα σε 2ετή προγράμματα. Ο στόχος της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ήταν εξαρχής φανερός: Να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και να δημιουργήσει αναλώσιμο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που ήδη ξέρουμε. Οι μαζικές συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις απέναντι σε όλες αυτές τις εφαρμογές που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, διαλύουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, πρέπει να πυκνώσουν και να δυναμώσουν προκειμένου να μπει φρένο στα σχέδιά τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία