Φύλλο Νο 409 (30 Μάη 2018)

Αυτή τη στιγμή το «κουαρτέτο» και η κυβέρνηση Τσίπρα γράφουν και ξαναγράφουν το χάρτη της διαρκούς λιτότητας, που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε για τα επόμενα χρόνια.

Τη συνέχιση του καθεστώτος αυστηρής επιτροπείας από τις ευρωηγεσίες, αλλά και το νέο χτύπημα στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αποκαλύπτει το κείμενο του «συμπληρωματικού» μνημονίου που παρουσίασε η Κομισιόν, στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού, της μεγαλύτερης μετά το «σεισμό» του 1929, το σύστημα εξακολουθεί να αδυνατεί να επανέλθει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Ενώ βάδιζε προς το τυπογραφείο η «ΕΑ», ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΔτΜ) Νικόλα Ντιμιτρόφ έχουν ολοκληρωθεί και πως ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, που θα έχουν να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Είναι ώρα να μετρήσει ο καθένας τη σημασία των επιλογών του, να δει (και να αποδεχθεί…) το πού οδηγούν στην τελική τους κατάληξη, να αναλάβει το κάθε «επιτελείο» την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε όλοι να κριθούν (κριθούμε) από το πού οδηγούν (οδηγούμε) τα πράγματα…

Καταγγελία κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Ασκληπιείο, του εργολάβου σε αυτό, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου υγείας για τη σιωπή της κάνει το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στο νοσοκομείο, με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενο σε αυτό.

Οι μεγάλοι αγώνες και εξεγέρσεις στη δεκαετία του ’60, με αποκορύφωμα το Μάη του ’68, είναι μια εποχή ορόσημο για την Αριστερά και το κίνημα σε διεθνές επίπεδο.

Την Τετάρτη 2/5 ο πρόεδρος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Πάτρας, αφού ενημέρωσε τη συνέλευση των καθηγητών για την πρότασή του, κάλεσε στη συνέχεια τους φοιτητές να μαζευτούν για να τους την παρουσιάσει.

Την Πέμπτη 24/5 συνεχίστηκε στο εφετείο η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο DNA, η Ηριάννα και ο Περικλής καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή της ποινής.

Γ ια ακόμη μία χρονιά ο μεγάλος πρωταγωνιστής των φοιτητικών εκλογών είναι η αποχή -η οποία κάθε χρόνο μεγαλύτερη- και για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές.

Το Σάββατο 19 Μάη συνεχίστηκε στον πολυχώρο Κομμούνα (Ιουλιανού 67) το αφιέρωμα στο ’68 με θέμα: «Ο Γαλλικός Μάης». Η εκδήλωση εστίασε σε τρεις πτυχές της εξέγερσης του ’68 στη Γαλλία: στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στο εργατικό κίνημα και στα πολιτικά συμπεράσματα. Την εικόνα του εργατικού κινήματος παρουσίασε ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής.

Το γονάτισμα την ώρα του εθνικού ύμνου από αθλητές του αμερικάνικου φούτμπολ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθημερινές δολοφονίες μαύρων από την αστυνομία, αποδείχθηκε πολύ διαρκέστερη πρακτική ενέργεια από μια πρόσκαιρη «μόδα». Κι έτσι οι αρχές του NFL (της διοργάνωσης) και οι ιδιοκτήτες των ομάδων αποφάσισαν να επιβάλλονται ποινές πλέον σε όποιον δεν στέκεται όρθιος κατά την ανάκρουση του ύμνου! Για το NFL είναι «ντροπιαστικό» να γονατίζεις, αλλά δεν είναι καθόλου ντροπιαστικές οι καθημερινές ρατσιστικές δολοφονίες αθώων. Να θυμίσουμε επίσης ότι ένας αθλητής είχε γονατίσει το 2012 για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις… εκτρώσεις. Σε αντίθεση με τον Κάπερνικ (τον αθλητή που ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυριών για τις δολοφονίες), που έκτοτε είναι άνεργος σε «μαύρη λίστα», εκείνος είχε συγκεντρώσει εγκώμια για την «πραγματικά Αμερικάνικη» στάση του!

Αργεντινή:
Ξεκίνησε η αντίσταση στην επιλογή του Μάκρι να ξαναφέρει το ΔΝΤ στη χώρα την οποία είχε ρημάξει στο παρελθόν. Δεκάδες κινητοποιήσεις έχουν γίνει από όταν ανακοινώθηκε η «πρόσκληση», με τη μεγαλύτερη να συγκεντρώνει στις 25 Μάη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Μπουένος Άιρες, για να φωνάξουν «Ποτέ Ξανά ΔΝΤ»… Οι Αργεντίνοι εργάτες ξέρουν καλά τί συνέβη την τελευταία φορά που το ΔΝΤ ενεπλάκη στη χώρα τους. Αλλά θυμούνται επίσης πώς απάντησαν στο «Αγεντινάσο»...