Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αρχιτεκτονική Πάτρας
Οι κινητοποιήσεις στην αρχιτεκτονική της Πάτρας συνεχίζονται. Οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της πρυτανείας τη Δευτέρα και Τρίτη 22 και 23/10, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη σχολή από την αρχή της χρονιάς. Ήδη από πέρσι λειτουργεί με το ελάχιστο όριο καθηγητών (που μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν στο τμήμα, αλλά προέρχονται από το αντίστοιχο του ΕΜΠ), όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα (χαρτόνια, μακέτες κλπ.) καλύπτονται αποκλειστικά από τους φοιτητές και πολλά από τα βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης καθηγητών, σε σημείο η σχολή να είναι έτοιμη να κλείσει ή να λειτουργεί με δίδακτρα.
ΤΕΙ Αθήνας
Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ξεδιπλώνονται μια σειρά από προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική έναρξη του εξαμήνου. Η έλλειψη καθηγητών οδηγεί στη μη πραγματοποίηση μαθημάτων, αλλά ακόμη κι αυτά που γίνονται, γίνονται είτε σε τμήματα υπεράριθμα, είτε δημιουργούνται λίστες αναμονής. Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί, οι φοιτητές δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση μαθημάτων, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα, δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις αντιστοιχίες μαθημάτων κλπ. Απέναντι σε όλα αυτά, την προηγούμενη βδομάδα βγήκε συνέλευση της ΣΓΤΚΣ που πήρε μια σειρά από αγωνιστικές αποφάσεις. Παράλληλα κινήσεις γίνονται και στους καθηγητές, όπου ο σύλλογος των έκτακτων προχωρά σε κινητοποιήσεις. Για να καταφέρουμε ωστόσο να βάλουμε φρένο στα σχέδια του υπουργείου, είναι αναγκαίο η συζήτηση να ανοίξει και στους άλλους σπουδαστικούς συλλόγους και να προχωρήσουμε από κοινού με το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές, που πλήττονται εξίσου.
Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πάτρας
Η εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στα δημόσια πανεπιστήμια είναι κάτι που δυστυχώς δεν προξενεί έκπληξη τα τελευταία χρόνια. Στο τμήμα των Μηχανολόγων στην Πάτρα, ήδη με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών πολλά μαθήματα του τομέα έχουν σταματήσει να διδάσκονται λόγω συνταξιοδότησης αρκετών καθηγητών του τομέα (οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων και ούτε πρόκειται), τα εργαστήρια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης πολλές φορές καταργούνται ή υπολειτουργούν λόγω ανεπάρκειας εξοπλισμού (Εργαστήριο Τεχνολογίας Ρευστών). Ο Τομέας για να λύσει το πρόβλημα αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού χρηματοδότηση, καταλήγοντας στην εταιρεία Llοyd’s Register, η οποία εμπλέκεται ενεργά στην ανασυγκρότηση του θαλάσσιου μετώπου του νέου λιμένα Πατρών και χρηματοδοτεί πλέον τον Τομέα με το αζημίωτο (ένταξη νέων διπλωματικών εργασιών στον τομέα με ερευνητικό αντικείμενο που σχετίζεται και ορίζεται από την εταιρία). Δεν θέλουμε να παρεμβαίνει κανείς στις σπουδές μας προς όφελός του. Είναι πάγιο αίτημα των φοιτητών η Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση και αυτό καλούμαστε να υπερασπιστούμε κι εμείς σήμερα.
Νομική Αθήνας
Στη Νομική της Αθήνας φαίνεται πως επαναδραστηριοποιείται η «Ελεύθερη Ραδιοφωνία Νομικής». Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό σταθμό φοιτητών/τριών χωρίς καμία χορηγία ή διαφήμιση. Στο σταθμό θα υπάρχουν εκπομπές σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας, των κινημάτων, ζητημάτων της σχολής, αλλά ακόμη και εκπομπές μουσικής, πολιτισμού και αθλητισμού. Απαράβατος κανόνας μεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι κόκκινες γραμμές του αντιφασισμού, του αντιρατσισμού και του αντισεξισμού μετά από απόφαση που έλαβε η διαχειριστική συνέλευση του σταθμού. Σε μια περίοδο όπου η πληροφόρηση πηγάζει κατά κύριο λόγο από αστικά ΜΜΕ, έχει σημασία οι φοιτητές να οργανώνουν τους δικούς τους τρόπους ενημέρωσης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει σημασία να ενισχύονται τέτοιου τύπου εγχειρήματα σε μια κατεύθυνση ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και λογική.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία