Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Νομική Αθήνας
Παρά την αρχική εκβιαστική στάση της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επέλεξε φέτος να συμμετάσχει στις φοιτητικές εκλογές του Φ.Σ. Νομικής. Φαίνεται ότι η «απειλή» που ενέχει για την ασφάλεια των φοιτητών η διεξαγωγή των εκλογών σε χώρο ασύλου («βίας και ανομίας») –απειλή η οποία «εξώθησε» τη ΔΑΠ πέρυσι να στήσει δικές της κάλπες στο Ζάππειο και να διεξαγάγει παράλληλη διαδικασία με μόνο αντίπαλο το… λευκό ψηφοδέλτιο– εξανεμίζεται ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Με διακηρυγμένη κεντρική κατεύθυνση «η πρώτη νίκη θα είναι των φοιτητών», η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επεδίωξε να αξιοποιήσει τις φοιτητικές εκλογές ως την πρώτη γραμμή συσπείρωσης του ρεύματος της ΝΔ στη νεολαία, με σκοπό το ρεύμα αυτό να εκφραστεί και στις κάλπες το Μάη. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η απώλεια της αναμενόμενα ευνοϊκής καταγραφής στη Νομική δεν υπήρχε σαν επιλογή.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η πρωτιά πήγε για μία ακόμη χρονιά στη ΔΑΠ με 381 ψήφους και 4 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ (ΕΑΑΚ)-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, η οποία λαμβάνει 2 έδρες με 215 ψήφους. Από μία έδρα λαμβάνουν η ΠΚΣ, Αντινομία (ΕΑΑΚ) και η επανεμφανιζόμενη στη Νομική μετά από χρόνια απουσίας ΠΑΣΠ.
Μηχανικοί Σχεδίασης Σύρος 
Η αδρανοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, που παρατηρήσαμε τους προηγούμενους μήνες, άφησε το αποτύπωμά της και στις φετινές φοιτητικές εκλογές, καθώς η αίσθηση ότι οι φοιτητές/τριες ολοένα απομακρύνονται από τις συλλογικές διαδικασίες αποτυπώθηκε και με περεταίρω αύξηση της αποχής. Παράλληλα, το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές, δεν ήταν πολιτικό. Για παράδειγμα, η ΠΚΣ, ενώ πολλαπλασίασε τις ψήφους της και κέρδισε 2 έδρες στο ΔΣ, κατά τη φετινή χρονιά δεν συμμετείχε σε καμία Γενική Συνέλευση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας πήρε 3 έδρες, καθώς κατάφερε να συσπειρώσει ένα μέρος των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις, έδωσαν στήριξη στα αγωνιστικά πλαίσια και το «παρόν» στην υλοποίηση των αποφάσεων του Φοιτητικού Συλλόγου. Παρά τους συμβολισμούς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκλογές, πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πως τίποτα δεν κρίνεται σε αυτές. Το ουσιαστικό για εμάς είναι η ενεργοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και το στοίχημα η μαζικοποίηση και η πολιτικοποίησή τους.
ΤΕΙ Αθήνας
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα προβλήματα συνεχίζονται. Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς δημιουργήθηκαν υπεράριθμα τμήματα, όπου οι φοιτητές/τριες δεν χωράνε στις αίθουσες και στα εργαστηριακά μαθήματα για την παρακολούθησή τους, ενώ αρκετά εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα συγχωνεύτηκαν και αυξήθηκαν σε ώρες. Την ίδια στιγμή είδαμε καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του ιδρύματος. Σε αυτό το κλίμα, το αίσθημα εντατικοποίησης κορυφώνεται και η κατάσταση δυσκολεύει, καθώς στερεύει ο ελεύθερος χρόνος για κοινωνικοποίηση ή για οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση –πόσο μάλλον διεκδίκηση– στη ζωή των φοιτητών/τριών, δημιουργώντας ένα στείρο και μη ασφαλές περιβάλλον μάθησης. Τα ενωτικά κατεβάσματα στις 10 Απρίλη έθεσαν τους όρους για τη μετέπειτα συνεργασία των σχημάτων ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, για την επανενεργοποίηση των συλλόγων μας, με στόχο την απάντηση στα προβλήματα που μας ταλανίζουν εντός και εκτός του κοινωνικού μας χώρου.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία