Φύλλο Νο 432 (17 Απρίλη 2019)

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πραγματικές πολιτικές μάχες, που θέλουν πραγματικές πολιτικές επιλογές. Στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην ευρωβουλή –ενάντια στις ευρωηγεσίες της Δεξιάς, του κεντροαριστερού σοσιαλφιλελευθερισμού και της απειλητικής εθνικιστικής και ρατσιστικής «Νέας Δεξιάς»– χρειαζόμαστε την ενίσχυση των δυνάμεων της αυθεντικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η  φετινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς θα είναι μια δύσκολη υπόθεση της οργάνωσής της για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν φταίει το γεγονός ότι θα είναι αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα. Φταίνε η αδυναμία των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να οργανώσουν σοβαρές αντιστάσεις και η αδυναμία της Αριστεράς να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες ενωτικής δράσης και αντίστασης.

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, στην πρώτη γενική πολιτική αναμέτρηση μετά τις 20/9/2015, αυξάνει η αναγκαιότητα για μια καθαρή «απολογιστική» ματιά, για μια καθαρή εκτίμηση σχετικά με το τι αφήνει πίσω της η θητεία του Τσίπρα και της παρέας του Μαξίμου.

Στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο της 10ης Απρίλη, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να δοθεί στο Λονδίνο μια 6μηνη παράταση, παρότι δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μέι κάποιο σχέδιο που να πείθει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η παράταση έχει νόημα.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα ανάμεσα σε πρόσφυγες, που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα, και τις μονάδες καταστολής αποκάλυψαν μια πραγματικότητα η οποία, όσο κι αν προσπαθεί να αποκρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται στην επιφάνεια διαρκώς.

Η  δημοτική κίνηση Ανυπότακτη Γλυφάδα αποτελεί μια προσπάθεια συσπείρωσης παλαιών και νέων, οργανωμένων και ανένταχτων αγωνιστών, που κατεβαίνει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τη νυν ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Βαγγελάτου.

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές, η δημοτική παρέμβαση ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγ. Παρασκευή παρουσίασε από τον Θάνο Ανδρίτσο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, την Παρασκευή 5/4 την εκλογική της διακήρυξη και τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου στο χώρο του Δημαρχείου, με παρουσία κόσμου που αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για την πορεία της ως δημοτική παρέμβαση.

Με συνεχείς παρεμβάσεις για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πυκνές περιοδείες στις γειτονιές της πόλης του Ζωγράφου, η ενωτική-δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη» επιχειρεί να ενισχύσει το μήνυμά της, ενόψει των τοπικών εκλογών στις 26 Μάη.

Η φράση «η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία» δεν αποτελεί ένα απλό κλισέ. Ειδικά σήμερα που κάποια από τα βασικά αιτήματα της πρωτομαγιάς, ύστερα από σχεδόν ενάμιση αιώνα, τίθενται ξανά υπό διακύβευση. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να καταστρατηγήσουν το ιστορικό και πολιτικό περιεχόμενο της 1ης Μάη, είναι οι ίδιοι που απλώς τη στολίζουν με στεφάνια και μιλούν αόριστα για την άνοιξη, την ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν βαρύ χειμώνα.

Η Κάζα Πάουντ και η Φόρτσα Νουόβα οργανώνουν κινητοποιήσεις κατοίκων και βίαιες επιθέσεις σε συνοικίες της Ρώμης, όπου εγκαθίστανται Ρομά που διώχθηκαν από άλλους χώρους. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Σαλβίνι. Στην τελευταία κινητοποίηση, στο Τόρε Μάουρα, με αφορμή τη μετεγκατάσταση 60 Ρομά, βρέθηκε ένας 15χρονος, ο Αντονίνι, να αντιπαρατεθεί με τον ηγέτη της Κάζα Πάουντ την ώρα που ο τελευταίος έκανε δηλώσεις στις κάμερες. Ο μικρός ήταν υποδειγματικός: «κατ’ εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτή τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον… Εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημά μου δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουν το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός, το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός». Το βίντεο κυκλοφόρησε κι ο Αντονίνι έγινε σύμβολο όσων θέλουν να αντισταθούν στη «ρατσιστική ηγεμονία» που χτίζει η κυβέρνηση Σαλβίνι…

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ιεραρχείται πολύ ψηλά από τους/τις Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ). Μετά την πρώτη τους επίσκεψη στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο, ετοιμάζουν τη δεύτερη την Τετάρτη 24/4, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, χτίστηκε μια σχέση πολύ δυνατή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και οι ίδιοι οι Κούρδοι πρόσφυγες εκφράσαν την επιθυμμία να ξαναϋπάρξει επαφή.

Μεξικό:
Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, στα μακιλαδόρες, τα εργοστάσια-κάτεργα που έγιναν συνώνυμο του πιο ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού, η απεργία διαρκείας σε 92 μονάδες ήταν από μόνη της σπουδαία είδηση. Η νίκη της είναι ακόμα σπουδαιότερη: Ενάντια στην πιο άγρια εργοδοσία, εκτός «θεσμικής προστασίας», 60.000 εργάτριες κι εργάτες κέρδισαν 20% αυξήσεις και ετήσιο μπόνους 32.000 πέσος (1.670 δολάρια)! Βελτιώνουν τις ζωές τους, ενώ με τον αγώνα και τη νίκη τους στέλνουν μήνυμα στους «αόρατους» εργάτες της επισφάλειας διεθνώς…