Φύλλο Νο 432 (17 Απρίλη 2019)

Της σύνταξης...

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πραγματικές πολιτικές μάχες, που θέλουν πραγματικές πολιτικές επιλογές. Στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην ευρωβουλή –ενάντια στις ευρωηγεσίες της Δεξιάς, του κεντροαριστερού σοσιαλφιλελευθερισμού και της απειλητικής εθνικιστικής και ρατσιστικής «Νέας Δεξιάς»– χρειαζόμαστε την ενίσχυση των δυνάμεων της αυθεντικής ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πρωτομαγιά των εργατών, όχι των γραφειοκρατών!

Η  φετινή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς θα είναι μια δύσκολη υπόθεση της οργάνωσής της για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν φταίει το γεγονός ότι θα είναι αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα. Φταίνε η αδυναμία των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να οργανώσουν σοβαρές αντιστάσεις και η αδυναμία της Αριστεράς να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες ενωτικής δράσης και αντίστασης.

Τι αφήνει πίσω του ο Τσίπρας;

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, στην πρώτη γενική πολιτική αναμέτρηση μετά τις 20/9/2015, αυξάνει η αναγκαιότητα για μια καθαρή «απολογιστική» ματιά, για μια καθαρή εκτίμηση σχετικά με το τι αφήνει πίσω της η θητεία του Τσίπρα και της παρέας του Μαξίμου.

Διάσκεψη του Plan B στη Στοκχόλμη

Η Αριστερά και οι απαντήσεις στην ΕΕ, την ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Brexit: Παράταση του αδιεξόδου

Στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο της 10ης Απρίλη, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να δοθεί στο Λονδίνο μια 6μηνη παράταση, παρότι δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μέι κάποιο σχέδιο που να πείθει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η παράταση έχει νόημα.

Λένε ότι... οι πρόσφυγες παρασύρθηκαν από ένα… διαδικτυακό κάλεσμα

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα ανάμεσα σε πρόσφυγες, που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα, και τις μονάδες καταστολής αποκάλυψαν μια πραγματικότητα η οποία, όσο κι αν προσπαθεί να αποκρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται στην επιφάνεια διαρκώς.

Θέλουν να εξοντώσουν τον Ασάνζ – Να μην τους αφήσουμε

Αν ήταν αντικαθεστωτικός ή διαφωνών είτε στη Ρωσία είτε στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εχθρική με τη Δύση, τότε θα παρουσιαζόταν ως ήρωας σε όλα τα ΜΜΕ.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Πιθανά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα κατατίθεται προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο λύκειο, αλλά και συνεχίζει τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.

10ο Συνέδριο ΟΕΝΓΕ: Νίκη της Αριστεράς

Το πρώτο συμπέρασμα του 10ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ είναι η κατάκτηση απόλυτης πλειοψηφίας της Αριστεράς στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Εκδηλώσεις της Ανυπότακτης Γλυφάδας

Η  δημοτική κίνηση Ανυπότακτη Γλυφάδα αποτελεί μια προσπάθεια συσπείρωσης παλαιών και νέων, οργανωμένων και ανένταχτων αγωνιστών, που κατεβαίνει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τη νυν ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Βαγγελάτου.

Φυσάει κόντρα στην Αγ. Παρασκευή

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές, η δημοτική παρέμβαση ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγ. Παρασκευή παρουσίασε από τον Θάνο Ανδρίτσο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, την Παρασκευή 5/4 την εκλογική της διακήρυξη και τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου στο χώρο του Δημαρχείου, με παρουσία κόσμου που αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για την πορεία της ως δημοτική παρέμβαση.

Ζωγράφου Ανυπότακτη πόλη

Με συνεχείς παρεμβάσεις για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και πυκνές περιοδείες στις γειτονιές της πόλης του Ζωγράφου, η ενωτική-δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη» επιχειρεί να ενισχύσει το μήνυμά της, ενόψει των τοπικών εκλογών στις 26 Μάη.

Για ένα σχολείο των αναγκών μας, ανοιχτό στις τοπικές κοινωνίες

Όλοι μαζί ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Φοιτητικές Εκλογές 2019: Αύξηση της συμμετοχής, ενίσχυση της Αριστεράς

Τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών δεν άλλαξαν τους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, με τη ΔΑΠ για άλλη μία χρονιά να κρατάει την πρώτη θέση, με ποσοστό περίπου 40%.

Πρωτομαγιά: Μια ιστορία γραμμένη από τους εργάτες

Η φράση «η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία» δεν αποτελεί ένα απλό κλισέ. Ειδικά σήμερα που κάποια από τα βασικά αιτήματα της πρωτομαγιάς, ύστερα από σχεδόν ενάμιση αιώνα, τίθενται ξανά υπό διακύβευση. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να καταστρατηγήσουν το ιστορικό και πολιτικό περιεχόμενο της 1ης Μάη, είναι οι ίδιοι που απλώς τη στολίζουν με στεφάνια και μιλούν αόριστα για την άνοιξη, την ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν βαρύ χειμώνα.

Η έξοδος από τον λαβύρινθο της Μαδρίτης

Οι Αντικαπιταλίστας μαζί με την Ενωμένη Αριστερά

Μικρά Αντιρατσιστικά

Η Κάζα Πάουντ και η Φόρτσα Νουόβα οργανώνουν κινητοποιήσεις κατοίκων και βίαιες επιθέσεις σε συνοικίες της Ρώμης, όπου εγκαθίστανται Ρομά που διώχθηκαν από άλλους χώρους. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Σαλβίνι. Στην τελευταία κινητοποίηση, στο Τόρε Μάουρα, με αφορμή τη μετεγκατάσταση 60 Ρομά, βρέθηκε ένας 15χρονος, ο Αντονίνι, να αντιπαρατεθεί με τον ηγέτη της Κάζα Πάουντ την ώρα που ο τελευταίος έκανε δηλώσεις στις κάμερες. Ο μικρός ήταν υποδειγματικός: «κατ’ εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτή τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον… Εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημά μου δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουν το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός, το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός». Το βίντεο κυκλοφόρησε κι ο Αντονίνι έγινε σύμβολο όσων θέλουν να αντισταθούν στη «ρατσιστική ηγεμονία» που χτίζει η κυβέρνηση Σαλβίνι…

Οι Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα ξανά στο Λαύριο, στο πλευρό των προσφύγων

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ιεραρχείται πολύ ψηλά από τους/τις Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ). Μετά την πρώτη τους επίσκεψη στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο, ετοιμάζουν τη δεύτερη την Τετάρτη 24/4, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, χτίστηκε μια σχέση πολύ δυνατή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και οι ίδιοι οι Κούρδοι πρόσφυγες εκφράσαν την επιθυμμία να ξαναϋπάρξει επαφή.

Προς το «Μεγάλο Ισραήλ»;

Οι ισραηλινές εκλογές έβγαλαν «απαρτχάιντ» ενώ ο Τραμπ προετοιμάζει τη «Λύση του Αιώνα»

Και όμως γυρίζει

Μεξικό: Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, στα μακιλαδόρες, τα εργοστάσια-κάτεργα που έγιναν συνώνυμο του πιο ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού, η απεργία διαρκείας σε 92 μονάδες ήταν από μόνη της σπουδαία είδηση. Η νίκη της είναι ακόμα σπουδαιότερη: Ενάντια στην πιο άγρια εργοδοσία, εκτός «θεσμικής προστασίας», 60.000 εργάτριες κι εργάτες κέρδισαν 20% αυξήσεις και ετήσιο μπόνους 32.000 πέσος (1.670 δολάρια)! Βελτιώνουν τις ζωές τους, ενώ με τον αγώνα και τη νίκη τους στέλνουν μήνυμα στους «αόρατους» εργάτες της επισφάλειας διεθνώς…

Γύρισε η (αραβική) άνοιξη

Οι εξεγέρσεις ανέτρεψαν τους δικτάτορες σε Αλγερία και Σουδάν