Το πρώτο συμπέρασμα του 10ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ είναι η κατάκτηση απόλυτης πλειοψηφίας της Αριστεράς στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Η εξήγηση είναι ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΕΚΑ την προηγούμενη περίοδο, από τη θέση του προεδρείου της ομοσπονδίας, πήραν πρωτοβουλίες σε αντιμνημονιακή-αντικυβερνητική κατεύθυνση και έβγαλαν από το τέλμα την ομοσπονδία που την είχε ρίξει η φιλοκυβερνητική ηγεσία του Βαρνάβα (Μέτωπο-ΣΥΡΙΖΑ).
Η βάση των νοσοκομειακών γιατρών συνειδητοποίησε ότι ακόμα και οι μικρές νίκες του κλάδου ήταν αποτέλεσμα των αγωνιστικών πιέσεων πάνω στην κυβέρνηση. Ότι κάτω από την πίεση των απεργιών και των αγωνιστικών συλλαλητηρίων έχει μείνει στα χαρτιά ο νόμος για το ελαστικό ωράριο, δεν έχει προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, δεν προχώρησαν οι μαζικές απολύσεις των επικουρικών γιατρών. Ότι κάτω από την κατακραυγή υποχρεώθηκε τελικά η κυβέρνηση να δώσει ένα μέρος από τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφού αρχικά είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ τη χορήγησή τους μόνο στους μηχανισμούς του βαθέως κράτους .
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή-Συνεργαζόμενοι μαζί με την ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) κατέχουν πλέον 15 έδρες από τις 27 του ΓΣ της Ομοσπονδίας.
Η επιδίωξη του ΕΚΑ, όπως και στην προηγούμενη περίοδο –παρά τις αρχικές τότε αντιρρήσεις της ΔΗΠΑΚ– θα είναι ο σχηματισμός αριστερού-αγωνιστικού προεδρείου στην Ομοσπονδία, μπροστά στη σκληρή περίοδο που έχουμε μπροστά μας.
Η παράταξη Μέτωπο, που στηρίχτηκε από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε 3 έδρες από τις 7 που είχε κερδίσει στο προηγούμενο συνέδριο, πληρώνοντας την ανοιχτή φιλοκυβερνητική του στάση.
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή-Συνεργαζόμενοι, που στηρίχτηκε από την ΑΡΣΙ, το ΜΕΤΑ, το Νυστέρι και ανένταχτους συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, είχε πολύ καλή παρουσία στο συνέδριο με πολιτική ενωτική προς την ΔΗΠΑΚ, αλλά χωρίς να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις από την πλευρά του ΠΑΜΕ και αυτό εκφράστηκε με την εκλογική προτίμηση προς το σχήμα αρκετών ανεξάρτητων αντιπροσώπων.
Το σχήμα διατήρησε με μικρές διακυμάνσεις τις δυνάμεις του, εξέλεξε 6 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ, όσους και το 2016, και έχασε στα υπόλοιπα την 7η έδρα στο Γενικό Συμβούλιο, εκλέγοντας 6 έδρες. Παραμένει δεύτερη δύναμη στην ΟΕΝΓΕ, θέση σημαντική για τις εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα στα μέτωπα για την αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματικής και ιδιωτικοποιημένης λειτουργάς της υγείας, για την κατάργηση της ελαστικής σκλαβιάς και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.