Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ασύδοτη εργοδοσία, ανύπαρκτη κυβέρνηση!

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας. Εκεί ήταν προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί εγκαταστάσεων της πρώην επιχείρησης «Αφοί Λειβαδίτη» στην Τανάγρα, εγκαταστάσεις τις οποίες λειτουργεί και εκμεταλλεύεται την τελευταία τετραετία ο «Ζούρας».  Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πώς ενώ τα δικαστήρια είναι κλειστά ως 31 Αυγούστου, οι πλειστηριασμοί είχαν οριστεί τη Δευτέρα 29/8.
Τελικά οι πλειστηριασμοί μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι του «Ζούρα» θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εκποίηση της περιουσίας της πρώην επιχείρησης «Αφοί Λειβαδίτη». Ταυτόχρονα διεκδικούν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ανεξάρτητα από τον εργοδότη που θα αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και την επιστροφή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου σε θέσεις εργασίας κοντά στις θέσεις στις οποίες εργάζονταν πριν η εργοδοσία ανακοινώσει τις μεταθέσεις τους στην Κρήτη και στο Μαντούδι. 
Η ασυδοσία των εργοδοτών βασιλεύει ανενόχλητη από τους μηχανισμούς ελέγχου και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινείται και να παίρνει κάποια μέτρα, παρότι υπήρξαν ίδιες τακτικές από την εργοδοσία και πριν από 4 χρόνια. 
Τότε ήταν η επιχείρηση «Αφοί Λειβαδίτη» που οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε πτώχευση, με τους εργοδότες να αφήνουν χρέη αρκετών εκατομμυρίων στο ΙΚΑ, σε εργαζόμενους και Εφορία, με τις εγκαταστάσεις της Τανάγρας να περνούν στα χέρια του Ζούρα. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σήμερα, ανάμεσα στον Ζούρα και τον Νιτσιάκο αυτήν τη φορά. 

 

Νεκροί κούριερ και ντελιβεράδες στο βωμό του κέρδους!

Νέο περιστατικό θανάτου εργαζόμενου ντελιβέρα είχαμε μέσα στον Αύγουστο, στη Ζάκυνθο. Ο άτυχος εργαζόμενος είναι ο Μιχάλης Τζαβάλας. Να θυμίσουμε ότι και τον Ιούνιο είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στην Πάτρα ο 25χρονος εργαζόμενος της ACS Βασίλης Γιαννακόπουλος. 
Τα σωματεία του χώρου, που στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και στις αρχές αυτής που διανύουμε είχαν δώσει μεγάλες μάχες και είχαν πετύχει νίκες, παίρνοντας πίσω απολύσεις, κερδίζοντας οφειλόμενα και αποζημιώσεις, έχουν δυστυχώς υποχωρήσει. Το ίδιο διάστημα, καθώς τα προβλήματα για τους κούριερ και τους ντελιβεράδες είναι αρκετά κοινά σε όλη την Ευρώπη, το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Αγγλία μπορεί να τους δώσει την έμπνευση να ξαναπιάσουν το νήμα των αγώνων από εκεί που το άφησαν το 2013.
Η απεργία των ντελιβεράδων της Deliveroo δεν ήταν απλά νικηφόρα. Ήταν η πρώτη στον κλάδο στο Λονδίνο και επί της ουσίας έδειξε το ότι οι εργαζόμενοι, ακόμη και σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τους ίδιους, μπορούν να χτυπήσουν με την απεργία τους και εκμεταλλευόμενοι υπέρ αυτής την τεχνολογία μεγάλες εταιρείες, και όχι μόνο του συγκεκριμένου κλάδου, που φαίνονται άτρωτες.
Η δουλειά των ντελιβεράδων της επιχείρησης είναι να μεταφέρουν φαγητό με τα μηχανάκια ή τα ποδήλατά τους. Η εταιρεία, όπως πολλές αντίστοιχες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, προσπάθησε, πιστεύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική συνείδηση, να μειώσει τους μισθούς τους. Η πληρωμή τους από επτά λίρες την ώρα (συν μία ανά παραγγελία) να γίνει 3,50 λίρες για κάθε μεταφορά.
Και αυτό το χτύπημα ερχόταν να προστεθεί σε άλλες αυθαίρετες τακτικές της, αντίστοιχες με τον Ελλήνων εργοδοτών. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι σε τράπεζες, σε πολλές περιπτώσεις ελέγχονται πόσες φορές πηγαίνουν τουαλέτα και πόση ώρα τη χρησιμοποιούν. Η Deliveroo καταγράφει ακόμη και το επίπεδο της μπαταρίας που έχουν στο κινητό τους. Και βέβαια οι ντελιβεράδες, παρότι εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους, είναι χωρίς δικαιώματα. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις, άδειες, επιδόματα, παροχή εξοπλισμού και ασφαλιστικές καλύψεις.
Παρά τις δυσκολίες, οι ντελιβεράδες πραγματοποίησαν απεργία. Συντονίστηκαν, μιας και δεν είχαν σωματείο, μέσα από εφαρμογές κινητών. Έφτιαν το πρώτο απεργιακό ταμείο στο Ιντερνετ, στο οποίο κάθε Βρετανός μπορούσε να συνεισφέρει όποιο ποσό επιθυμούσε. Το σύνθημά τους ήταν «σήμερα μαγείρεψε σπίτι και δώσε τα λεφτά για την απεργία». Χτύπησαν τη φήμη της εταιρείας διαδικτυακά, αλλάζοντας το όνομά της από Deliveroo σε «Slaveroo» και νίκησαν. Η εταιρεία πήρε πίσω τις μειώσεις.

 

Σύγχρονοι σκλάβοι στον Ευαγγελισμό

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, την εστίαση και τη φύλαξη (περίπου 450) δουλεύουν ασταμάτητα και παρέχουν κανονικά υπηρεσίες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Παρά τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας τους, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν τον Ιούνιο (για τον Απρίλη και το Μάη) και αυτό ύστερα από δεκαπενθήμερη κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, με την οποία πάρθηκαν πίσω και δύο απολύσεις εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Δηλαδή μεταξύ εργολάβου από τη μια, κυβέρνησης και διοίκησης του νοσοκομείου από την άλλη. Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο σχεδόν πανηγυρίζει ότι τέλειωσε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που δίνεται η δυνατότητα να υπογραφούν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μαζί της πανηγύριζε όχι μόνο η διοίκηση του Ευαγγελισμού και άλλων νοσοκομείων αλλά και μια μειοψηφία των συνδικαλιστών που πίστεψε ότι αυτό ήταν αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό που πραγματικά ένοιαζε την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ήταν να μειώσουν κι άλλο το κόστος της εργατικής δύναμης ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν έγινε κάποια νομοθετική παρέμβαση ώστε να καλυφθεί το μεταβατικό διάστημα μετά τη λήξη των συμβάσεων με τους εργολάβους και κανείς εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. 
Παράλληλα, η διοίκηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και για το γεγονός ότι διά της σιωπής της ανέχεται τους εργολάβους που μήνες τώρα έχουν λήξει οι συμβάσεις τους με το νοσοκομείο αλλά συνεχίζουν να αλωνίζουν στο χώρο, να κερδοσκοπούν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους! 
Ευτυχώς στον Ευαγγελισμό το σωματείο δεν έπεσε στην παγίδα και γι’ αυτό το λόγο συμπαραστέκεται στους εργολαβικούς εργαζόμενους και αγωνίζεται με στόχο να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό. Η κινητοποίηση που πραγματοποιούν την Τετάρτη 31 Αυγούστου, 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11.30 στα Επείγοντα μαζί με τους εργολαβικούς εργάτες, δεν διεκδικεί απλά το να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Διεκδικεί να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στο νοσοκομείο και να υπάρξει ένα πλήρες δημόσιο σύστημα υγείας, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία