Φύλλο Νο 366 (31 Αυγούστου 2016)

Εναν χρόνο μετά την πολιτική νίκη στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει απτές αποδείξεις για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πολιτικής της.

Μετά τη σχετική καλοκαιρινή νηνεμία και λίγες μέρες πριν ο Α. Τσίπρας ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ για άλλη μια επικοινωνιακή παράσταση περί «ανάκαμψης» και «δίκαιης ανάπτυξης», η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του φθινοπώρου.

Εκατόν είκοσι επτά ήταν τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονιακού προγράμματος, από τα οποία ψηφίστηκαν και υλοποιούνται τα 112 και απομένουν 15 προς ψήφιση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μέσα στο Σεπτέμβριο. Ογδόντα ένα επιπλέον απομένουν για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μέσα στον Οκτώβριο. Αυτά τα 127 + 81 προαπαιτούμενα της μνημονιακής λεηλασίας αντιστοιχούν στο 93% των μέτρων του μνημονιακού προγράμματος, αφού για το 2017 και το 2018 προβλέπεται –πάντα βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων του τρίτου μνημονίου – η ψήφιση λιγότερων από 20 προαπαιτουμένων.

«ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ»:
Πίσω από τα κυβερνητικά πανηγύρια περί «αποκλιμάκωσης» της ανεργίας και «αύξησης» των θέσεων εργασίας, τα σχετικά στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν τη σκληρή εικόνα της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης των εργαζομένων. Από τις προσλήψεις που έγιναν μέσα στη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, οι 657.698 (51,2%) αφορούσαν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Συγκεκριμένα, 477.416 προσλήψεις αφορούσαν μερική και 180.2828 εκ περιτροπής απασχόληση, τη στιγμή που είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν κανονικό 8ωρο ή και περισσότερες ώρες. Και φυσικά μιλάμε για θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, με το 45% των εργαζομένων να λαμβάνει έως 400 ευρώ το μήνα και το 43,8% μεταξύ 400 και 800 ευρώ. Συγχρόνως, στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει το 58% των μισθωτών, ενώ 38% εξ αυτών έχει αποδοχές χαμηλότερες του ανειδίκευτου εργάτη. Καλά κάνουν και μιλούν για πολιτική με «ταξικό πρόσημο» τα υπόγεια του Μαξίμου. Προς όφελος των εργοδοτών πάντα, που βλέπουν το πρόγραμμα «εσωτερικής υποτίμησης» να συνεχίζεται και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, διεξάγεται η πολύωρη δημοπρασία για τις 4 (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) άδειες τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόκειται ουσιαστικά για την κορύφωση μιας πολύμηνης σύγκρουσης διαφορετικών συστημάτων εξουσίας, που αναδιατάσσει συσχετισμούς σε ένα κρίσιμο πεδίο οικονομικής και πολιτικής ισχύος.

Η απαγόρευση του μπουρκίνι σε αρκετές γαλλικές παραλίες παρουσιάζεται από πολλούς ως «απελευθέρωση της γυναίκας από ένα σύμβολο καταπίεσης». Μάλιστα έπειτα από κάθε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία (και οι γαλλικές κυβερνήσεις έχουν πάρει πολλές), ακόμα και στην περίπτωση που γυναίκες έχουν επιλέξει να φορούν αυτά τα σύμβολα, ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση για «πόσο ελεύθερη είναι τελικά αυτή η επιλογή» και κατά πόσο έχουν «εσωτερικεύσει την καταπίεσή τους».

Η  φετινή συγκέντρωση της ΔΕΘ γίνεται σε ένα σκηνικό που έχει άλλες προσεγγίσεις, αλλά την ίδια αναγκαιότητα με τις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ετών. Χρειάζεται να εκφραστεί η διάθεση για μαχητική αντίσταση των εργαζομένων στη λιτότητα, στις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντίστοιχα με τους προκατόχους της.

Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις λόγω καθυστέρησης της καταβολής της μισθοδοσίας των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2016, η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, όπως ισχυρίζονται, αλλά στις συσσωρευμένες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου. Οι 2.300 απασχολούμενοι στον Οργανισμό διεκδικούν δεδουλευμένα 6,3 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, απεργίες και επισχέσεις εργασίας, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις του λαϊκού κόσμου, καθώς δεν υπάρχει άλλο μαζικό μεταφορικό μέσο στην πόλη.

Στις 3 Αυγούστου 2016, ο Pellumb Marnikollaj πήγε στο ΑΤ Πατησίων να δηλώσει την παρουσία του –αφού είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να δίνει το «παρών» στο κοντινό Α.Τ.– κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι συγγενείς του τον έψαξαν και πήραν την απάντηση από την αστυνομία, πως όταν ανακοίνωσαν στον Marnikollaj ότι είχε βγει ένταλμα σύλληψής του για νέα υπόθεση, αυτός πήδηξε από το παράθυρο και αυτοκτόνησε. Δεν έγινε καμιά άλλη ενημέρωση, ούτε από τον ιατροδικαστή, ενώ οι συγγενείς πρόλαβαν και πήραν τη σορό του θύματος λίγο πριν τον θάψουν στο νεκροταφείο, στις 12 Αυγούστου. Το μόνο που έκανε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να διατάξει ΕΔΕ...

Οι συζητήσεις γύρω από την απαγόρευση του μπουρκίνι στη Γαλλία και την ανέγερση τζαμιού στο Βοτανικό ξαναφέρνουν στο επίκεντρο την ισλαμοφοβία. Ένα σύστημα ιδεών που με διάφορες μορφές καλλιεργεί την ιδέα στους εργαζόμενους και τους φτωχούς του «πολιτισμένου κόσμου» ότι οι μουσουλμάνοι είναι εχθροί ή στην καλύτερη περίπτωση ότι δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι.

ΗΠΑ: Η αστυνομική βία κατά των μαύρων στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένη με ένα σύστημα «μαζικών φυλακίσεων». Εμπνευσμένοι από το Black Lives Matter που δίνει τον αγώνα έξω από τις φυλακές, κρατούμενοι ετοιμάζονται να παλέψουν και μέσα σε αυτές. Στις 9 Σεπτέμβρη, 25η επέτειο της ιστορικής εξέγερσης στο Άτικα, ετοιμάζουν πανεθνική απεργία σε όλες τις φυλακές της χώρας…

Η μη κανονικότητα που επικρατεί στο Ισπανικό Κράτος τους τελευταίους μήνες, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, συνεχίζεται επηρεάζοντας διακοπές και αργίες. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης κράτησαν όλο τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό της ισπανικής βουλής, αν ναυαγήσουν και αυτές οι προσπάθειες, το πιο πιθανό είναι οι εκλογές, που θα είναι οι τρίτες στη σειρά, να γίνουν 25 Δεκέμβρη, ανήμερα δηλαδή τα Χριστούγεννα.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που έδωσε και τυπικά το χρίσμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα πανηγύρι της αντίδρασης. Τόσο οι ομιλίες από το βήμα, όσο και τα συνθήματα και οι ιαχές των συνέδρων, ήταν ένα μίγμα τρομοϋστερίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και κραυγής για «τάξη και ασφάλεια». Βαδίζοντας προς την εκλογική αναμέτρηση του Νοέμβρη, ο Τραμπ διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι στην τελική ευθεία θα γίνει πιο σοβαρός ως «υποψήφιος πρόεδρος της χώρας».