Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ειδικά μισθολόγια: Λεφτά για τους γιατρούς, όχι για τους ένστολους και τους παπάδες

Ν έες μειώσεις μισθών αναμένονται σε εργαζόμενους στο Δημόσιο που υπάγονται στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων. Οι μειώσεις θα γίνουν με την εφαρμογή της τροπολογίας Αλεξιάδη που μπήκε την τελευταία στιγμή στο νόμο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και της ωρίμανσης του χρονοεπιδόματος στα ειδικά μισθολόγια κατ’ αρχάς από 1/1/17 ως 31/12/18. Αλλά και με την εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση των ειδικών μισθολογίων.
Είναι και αυτό τμήμα των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Μνημόνιο 3, που υπερψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή, μαζί με όλο το μνημονιακό μπλοκ, τον Αύγουστο του 2015.
Η κυβέρνηση κορόιδεψε δύο φορές κάποιους από τους εργαζόμενους που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί: Πέρυσι αλλά και στη διάρκεια της τελευταίας χρόνιας, όταν ισχυριζόταν ότι θα βρει τα ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Αλεξιάδη. Και τώρα που δεν τα βρήκε αλλά ακόμη ισχυρίζεται ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί.
Δεν είναι βέβαια μόνο οι νοσοκομειακοί γιατροί που θίγονται από τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ειδικά μισθολόγια. Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 8, με ομογενοποιήσεις στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ενώ το χρονοεπίδομα θα καταργηθεί οδηγώντας στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. 
Η κυβέρνηση, πιστή στη λογική να χτίσει τον δικό της μηχανισμό στο Δημόσιο, θα καταβάλει υψηλά επιδόματα σε διευθυντές και τμηματάρχες, με αποτέλεσμα και να ανοίξει η ψαλίδα των κλιμακίων και να επικρατήσει ο ανταγωνισμός, δηλαδή η ανθρωποφαγία, για την ανάληψη αυτών των θέσεων. 
Τέλος θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών, που για τους εργαζόμενους με λίγα χρόνια δουλειάς θα σημάνει τουλάχιστον πάγωμα αν όχι μείωση του μισθού τους καθώς θα χρειάζονται πολλά χρόνια δουλειάς για να ανέλθουν σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. 
Στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει και ένα θολό σημείο. Αυτό που μιλάει για οικονομική στήριξη κλάδων που τα χρόνια του μνημονίου είχαν μεγάλες απώλειες. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις, αλλά μια ματιά στις κατηγορίες εργαζομένων στα ειδικά μισθολόγια μας κάνει να πιστεύουμε ότι η αναφορά μπαίνει για να καλύψει επαγγελματικές κατηγορίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε καπιταλιστικού κράτους. 
Στα ειδικά μισθολόγια, εκτός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ και ΤΕΙ, ερευνητές, το προσωπικό του ΚΕΠΕ, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί, και βέβαια όλοι οι ένστολοι. Αστυνομικοί, λιμενικοί και στρατιωτικοί.
Είμαστε κάθετα ενάντιοι στη μείωση μισθών εργαζομένων όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί, που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη ρημαγμένη από την υποχρηματοδότηση δημόσια υγεία. Και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, όπως καθηγητές και μουσικοί. Με αυτούς μαζί έχουμε να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τη λιτότητα. 
Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν θα μειωθούν οι μισθοί των αστυνομικών, των λιμενικών και των στρατιωτικών. Ο μόνος ρόλος ύπαρξής τους είναι να καταστέλλουν το εργατικό κίνημα, να είναι πειθήνια όργανα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ντόπιου καπιταλισμού και του κυνηγιού των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. Και γι’ αυτόν το λόγο, μια κυβέρνηση που θα ήταν πραγματικά κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργούσε αυτές τις κατηγορίες «επαγγελμάτων». 
Όπως βέβαια και των παπάδων, που ο ρόλος τους είναι όχι απλά να εκτελούν τις θρησκευτικές λειτουργίες, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, όπως παλιότερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και σήμερα μητροπολίτες σαν τον Άνθιμο, τον Αμβρόσιο και άλλους.

 

Καθημερινές κινητοποιήσεις

Καθημερινές κινητοποιήσεις μπροστά στην είσοδο της ΔΕΘ πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, πρώην Αρβανιτίδης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν εδώ και πολύ καιρό κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους που ανάλογα με το νομό στον οποίο βρίσκεται το κάθε κατάστημα φτάνουν τους 9 και 10 μήνες. Διεκδικούν επίσης την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους που έχουν γίνει στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Στην επιχείρηση εργάζονται περίπου 1400 εργαζόμενοι, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, δικές τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα τους πληρώσει, συνεχίζει να τους κοροϊδεύει. Ούτε το σχέδιο που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας και στα δικαστήρια, μετά από προσφυγή των εργαζομένων, δεν εφάρμοσε για την αποπληρωμή τους.
Αντίθετα, με συνεχείς ανακοινώσεις της ζητάει από τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, να βάλουν πλάτη και να μην εκτελέσουν τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων. Με λίγα λόγια, να μη διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Προφανώς για να μπορέσει ανενόχλητη η εργοδοσία να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που ζητάει από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, κατηγορεί το σωματείο και όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι επιδιώκουν την πτώχευσή της.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, που ενώ καλούσαν τους εργαζόμενους να δεχθούν το διάλογο και να συναινέσουν στο σχέδιο αποπληρωμής, τώρα κάνει ότι δεν βλέπει πως αυτό δεν εφαρμόζεται. Οι καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της «Καρυπίδης» στη ΔΕΘ χρειάζεται να στηριχθούν και ταυτόχρονα να συνδεθούν με τη μάχη για την ανατροπή των μνημονίων.

 

Εκβιαστικές απολύσεις 

Τη γνωστή τακτική των εκβιαστικών απολύσεων ακολουθεί άλλη μια μεγάλη επιχείρηση σε βάρος των εργαζομένων της, προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή αυτών σε νεοσύστατο πανελλαδικό σωματείο που ιδρύθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για την εργοδοσία της Εγνατία ΑΕ, ιδιοκτήτριας εταιρείας των σουπερμάρκετ Discount Markt, αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως.
Είναι τέτοιο το μένος των εργοδοτών που δεν δίστασαν να απολύσουν ακόμη και διευθυντές καταστημάτων που τόλμησαν να μην την υπακούσουν και άφησαν ανενόχλητους τους εργαζόμενους να γράφονται στο σωματείο και να έχουν συνδικαλιστική δράση. Εκτός βέβαια από τις απολύσεις που έκαναν με πληθώρα προσχημάτων σε όλους τους εργαζόμενους. Με «απίστευτες» δικαιολογίες, όπως η ελλιπής καθαριότητα του χώρου κ.ά., τέτοιες γνωστές αιτιολογίες ώστε να φαίνονται νομότυπες οι απολύσεις.
Μάλιστα η εργοδοσία, που ξέρει ότι με τόσες απολύσεις δεν θα μπορεί εύκολα να λειτουργήσει τα καταστήματα, κάνει και ηλικιακή επιλογή στις απολύσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, αλλά εκμεταλλευόμενη τους μνημονιακούς νόμους να μειώσει και το εργατικό κόστος, απολύοντας παλιούς εργαζόμενους και προσλαμβάνοντας εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, με τους γνωστούς μισθούς επαιτείας.
Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα Discount Markt έβγαλε το ΜΕΤΑ, το οποίο απαιτεί να γίνει άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων που είναι εκβιαστικές και παράτυπες. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να γραφτούν στο σωματείο και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανατροπή της λιτότητας.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία