Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κινητοποίηση στο Ασκληπιείο Βούλας

Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης πραγματοποιούν, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ασκληπιείο. Οι διορισμένες από τη μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα διοικήσεις αρχίζουν από τώρα την προσπάθεια να δείξουν ότι θα είναι τα πιστά σκυλιά στην εφαρμογή του νόμου για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ειδικά σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να περιοριστούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η συνδικαλιστική δράση.
Ο κ. Ρούπας (διοικητής στο Ασκληπιείο Βούλας) είναι ένας από αυτούς. Πρόσφατα έβρισε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, επειδή δεν έδωσε θετική ψήφο σε ορισμένα από τα θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση. Μάλιστα από τον κ. Ρούπα χλευάστηκε η ψήφος του εκπροσώπου των εργαζομένων μαζί με τα κοινωνικά του φρονήματα. 
Οι επόμενοι που γνώρισαν τη χλεύη και τις βρισιές του κ. Ρούπα ήταν οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του νοσοκομείου. Το σφάλμα τους ήταν ότι δεν ρύθμισαν το παρκάρισμα, όχι εντός του νοσοκομείου, όπως είναι υποχρεωμένοι, αλλά έξω από αυτό.
Η συνέχεια του επεισοδίου αυτού ήταν να εκδώσει διοικητικές πράξεις με τις οποίες μετακινούνται η προϊσταμένη του Τμήματος Επιστασίας στο Τμήμα Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (ΤΕΙ) και η προϊσταμένη των ΤΕΙ στο Τμήμα Πρωτοκόλλου και καθαιρείται η μέχρι την ημέρα εκείνη προϊσταμένη του Τμήματος Πρωτοκόλλου. Πράξεις που μόνο στόχο είχαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και οι οποίες είναι και παράνομες βάσει του Ν. 4369/2016 (Περί προϊσταμένων) και της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Η μία εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και η δεύτερη αντιστάθηκε στις πιέσεις της διοίκησης, όταν σε πρόσφατη κινητοποίηση του σωματείου σταμάτησε να κατεβάζει καρτέλες από ετοιμόρροπους φωριαμούς που ένας εξ αυτών είχε καταπλακώσει εργαζόμενο του νοσοκομείου. 
Ο διοικητής στη συνάντηση με το Δ.Σ. του σωματείου αρνήθηκε να ακυρώσει τις πράξεις και να ανακαλέσει τις αλλαγές. Με αυτές τις διοικήσεις προσπαθούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να επιβάλουν τον μνημονιακό μονόδρομο της λιτότητας στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι όμως είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όχι μόνο μέχρι να ανακληθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, αλλά μέχρι να ανατραπούν τα μνημόνια και όσοι τα εφαρμόζουν.

 

Δικαστικό πραξικόπημα για την ακύρωση του συνεδρίου του ΕΚΑ

Με μια απαράδεκτη επέμβαση σε συνδικαλιστικές διαδικασίες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε, ύστερα από προσφυγή του εργοδοτικού σωματείου της Alpha Bank, να ακυρώσει το πρόσφατο (Μάιος 2016) συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).
Η απόφαση κάνει αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου Εργαζομένων στην Alpha Bank και αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του ΕΚΑ από το 29ο Συνέδριο και μετά. Ακυρώνει δηλαδή και τις αρχαιρεσίες για εκλογή διοίκησης. Το Πρωτοδικείο αναιρεί με αυτή του την απόφαση το δικαίωμα των σωματείων να ελέγχουν τα ίδια το αν και πόσο τηρούνται οι καταστατικές τους διαδικασίες, με το επιχείρημα ότι μόνη αρμόδια για να κρίνει την εγκυρότητα των εκλογών των συνδικαλιστικών φορέων είναι η δικαιοσύνη. Η απόφαση αποτελεί προεόρτιο του νόμου για το συνδικαλιστικό κίνημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και μάλιστα χρησιμοποιείται με σκληρότητα απέναντι σε μια διοίκηση του ΕΚΑ, στην οποία το προεδρείο κατέχει παράταξη η οποία ελέγχεται κατά το ήμισυ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δικαστής αναφέρει στην απόφαση και κάτι που είναι σωστό. Η διοίκηση του ΕΚΑ ως τώρα δεν έχει πάρει καμιά απόφαση και έχει εκδώσει μόνο δελτία Τύπου. Αλλά από πότε ένας δικαστής είναι αυτός που θα αποφασίσει για το πώς θα δράσει ένα σωματείο;
Το πρόβλημα επιδεινώνεται, γιατί το ΕΚΑ κινδυνεύει να μείνει χωρίς εκπροσώπηση από νομικούς συμβούλους, από τη στιγμή που μένει χωρίς διοίκηση, τουλάχιστον για ένα μήνα οπότε εκδικάζεται σε τακτική δικάσιμο η ακυρωτική αγωγή του σωματείου σε βάρος του ΕΚΑ, ενώ το ίδιο διάστημα υπάρχει και άλλη προσφυγή σε βάρος του ΕΚΑ από σωματείο που ελέγχει η Χρυσή Αυγή, στην οποία επίσης κινδυνεύει να μην εκπροσωπηθεί νομικά το συνδικάτο. 
Παρότι η νέα διοίκηση του ΕΚΑ (ΣΥΡΙΖΑ/αυτοαποκαλούμενο ΜΕΤΑ Ιδιωτικού Τομέα) είναι ανύπαρκτη και δεν έχει πάρει ούτε μια πρωτοβουλία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει κάνει ούτε μια κινητοποίηση και έχει ήδη δείξει ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τον μνημονιακό μεσαίωνα των ομαδικών απολύσεων που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα, κανένα σωματείο δεν μπορεί να επιτρέψει διορισμό της διοίκησής του με απόφαση δικαστηρίων. Τα πρωτοβάθμια σωματεία οφείλουν να αγωνιστούν για να μην περάσει αυτή η πρόταση της πλειοψηφίας και να οργανώσουν κινητοποιήσεις και στα δικαστήρια, όταν θα εκδικάζονται οι δύο επιθέσεις και γενικότερα ενάντια στα εργασιακά μέτρα που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση.

 

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα!

Μπαλάκι του τένις μεταξύ του μνημονιακού μπλοκ της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), και των δημάρχων που τους υποστηρίζουν, έχουν γίνει οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. 
Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις των ΙΔΟΧ στην καθαριότητα των δήμων ως τα τέλη του 2017 θα μπορούσε να ιδωθεί θετικά, καθώς είναι μια πρόχειρη λύση προκειμένου να μην απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Εργαζόμενοι που, χωρίς αυτούς, οι μεγάλες ειδικά πόλεις θα είχαν πνιγεί στα σκουπίδια. Επειδή βέβαια πρόκειται για μια «αριστερή», όπως αυτοαποκαλείται, κυβέρνηση, θα περιμέναμε να σταματήσει την ομηρία τόσων εργαζομένων και να δώσει άμεση λύση, μονιμοποιώντας όλους τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους μας να ζούμε σε πιο καθαρό περιβάλλον.
Ο βούρκος του μνημονίου όμως, το οποίο ψήφισε, την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Και οδηγεί τους ΙΔΟΧ σε πραγματική ομηρία. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε δημάρχους να το παίζουν αντιμνημονιακοί, παρότι έχουν εκλεγεί με τις σημαίες των μνημονιακών κομμάτων, όπως ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Πατούλης (ΝΔ), στο Μαρούσι.
Ο Πατούλης, όπως και η μνημονιακή πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζόμενους για να λύσουν προσωρινά και με μικρό κόστος την καθαριότητα των δήμων τους, χτίζοντας και πελατειακές σχέσεις μαζί τους. Από την άλλη τους χρησιμοποιούν για να παίζουν το παιχνιδάκι πίεσης υποτίθεται στην κυβέρνηση. Η ΚΕΔΕ λοιπόν, με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ζητάει να μη δοθεί νέα παράταση στις συμβάσεις ως το τέλος του 2017.
Η αγωνία τους είναι ότι κάποιοι συμβασιούχοι, που παρατάθηκε η σύμβασή τους αρχικά ως το τέλος του 2016, πιθανά να διεκδικήσουν το δικαίωμα της μονιμοποίησης, αν η σύμβασή τους παραταθεί ως το τέλος του 2017. Κι αυτό δεν το θέλουν. Θέλουν να προσλάβουν νέες στρατιές ομήρων εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν άμεσα, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων, που αυτήν τη στιγμή αποτελούν το 40% των εργαζομένων σε δήμους. Είναι ανάγκη για όλους μας να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καθαριότητα και στο πράσινο με μόνιμο και επαρκές προσωπικό.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία