Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στον αέρα παραμένει η δημόσια ψυχική υγεία

Το σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου προχωράει έστω και με πιο αργά βήματα, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου μπήκε λουκέτο σε ακόμη μία κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης και μάλιστα χωρίς να έχει δοθεί καμιά προειδοποίηση στους εργαζόμενούς του. Είχε προηγηθεί πάλι με ξαφνικό θάνατο (αφαίρεση των εσωτερικών πορτών των Οξέων Τμημάτων) το κλείσιμο άλλων τμημάτων του ΨΝ Τρίπολης. 
Κι ενώ ο Ξάνθος και ο Πολάκης θριαμβολογούν για προσλήψεις στη δημόσια υγεία, ξεχνάνε ότι για τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού, καθώς υπάγονται στο σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου, που προβλέπει την κατάργησή τους. Παρότι η καταληκτική ημερομηνία κλεισίματός τους έχει περάσει (15/12/2015) και έχουν κλείσει τα περισσότερα ΨΝ της περιφέρειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει να τα απαξιώνει, καθώς αρνείται να δεχθεί το νέο κανονισμό λειτουργίας που κατέθεσε η τότε προσωρινή διοίκηση του ΨΝΑ-Δαφνί, τον Απρίλη του 2016, με αποτέλεσμα στα 2 ΨΝ της Αττικής να λειτουργούν τμήματα που έχουν 35-40 ασθενείς, με 1 και 2 νοσηλευτές στη βάρδια.
Ο λόγος που δεν εγκρίνεται ο νέος κανονισμός είναι ότι προβλέπει μεταξύ άλλων να μη χαθεί καμία ψυχιατρική κλίνη στο σύστημα και να μην αφαιρεθεί καμία θέση στην κοινότητα, διότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, σοβαρή λειτουργία των 3 υπαρχόντων Κέντρων Ψυχικής Υγείας και δημιουργία νέων με 24ωρη λειτουργία, την ύπαρξη κινητής μονάδας ψυχικής υγείας, την παραμονή του 18 Άνω ως οργανικού τμήματος του νοσοκομείου, τη δημιουργία κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης των ασθενών και κέντρου εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μονάδων για την αντιμετώπιση και άλλων ψυχικών νοσημάτων ή διαταραχών, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, διατροφικές διαταραχές, επιλόχεια κατάθλιψη, εθισμό στο διαδίκτυο, εθισμό στο τζόγο και στα τυχερά παιχνίδια, εφηβική ψυχιατρική και απεξάρτηση, στέγαση των νέων και των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας σε κενά κτίρια του δημοσίου, ώστε να μη δίνονται εκατομμύρια ευρώ ως ενοίκια σε ιδιώτες, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ΨΝΑ-Δαφνί και κατάργηση των εργολαβιών με δημιουργία εντός του νοσοκομείου μονάδων σίτισης και καθαριότητας . Δηλαδή προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει παρατήσει τον προτεινόμενο νέο κανονισμό στα συρτάρια του υπουργείου.
Δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την ψυχική υγεία και τη δημόσια υγεία συνολικά. Τα αποτελέσματα της μνημονιακής λιτότητας και στην ψυχική υγεία είναι μετρήσιμα. Απλήρωτα δεδουλευμένα από υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά από το 2014 και το 2015, όπως και εφημερίες γιατρών από το 2012, μη εφαρμογή του κυκλικού ωραρίου για τους νοσηλευτές, υπολειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Το ΨΝΑ-Δαφνί καλύπτει το 50% των εισαγωγών της εφημερίας στην περιοχή της Αττικής, το 35% το ΨΝΑ-Δρομοκαΐτειο και το 15% οι Γενικές κλινικές. Αν τα δύο ΨΝΑ κλείσουν, δεν θα μπορούν να καλυφθούν αυτές οι εισαγωγές από τις Ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων που είναι υπερπλήρης και έχουν ράντζα.
Αυτοί που έχουν πάρει για μια ακόμη φορά πάνω τους την αντίσταση στο κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και την απαξίωση της Ψυχικής Υγείας είναι οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ-Δαφνί, που την Τετάρτη 19 Οκτώβρη πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα οργανώνουν μαζί με το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο για μια δημοκρατική ψυχική φροντίδα» εκδήλωση στο ΨΝΑ-Δαφνί την Παρασκευή 11 Νοέμβρη και ποδοσφαιρικό τουρνουά αλληλεγγύης σε ορφανοτροφείο, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μεικτής ομάδας προσφύγων, μεταναστών και εθελοντών του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

 

Κινητοποιήσεις στο ΙΓΜΕ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει το ΕΚΒΑΑ (Εθνικό Κέντρο Βιώσιμου και Αειφόρου Ανάπτυξης), το πρώην ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) δηλαδή, να διαλυθεί. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι σεισμοί και οι μετακινήσεις και καθιζήσεις του εδάφους στην Ήπειρο αναδεικνύουν το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι στη χώρα το Ινστιτούτο.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν στις 20 Οκτώβρη 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη. Συνάντηση για την οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί εδώ και τρεις βδομάδες. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως τόσο ο ίδιος όσο και η στα λόγια αριστερή κυβέρνηση επιμένουν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ. Η συνάντηση έγινε με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, κ. Βεροιόπουλο, παρότι ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος για τα ζητήματα του Ινστιτούτου.
Απαντήσεις στους εργαζόμενους δεν δόθηκαν ούτε για το πώς και πότε θα γίνουν προσλήψεις, ούτε για την αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση του ΙΓΜΕ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατασχέσεων από εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.
Απάντηση δεν πήραν οι εργαζόμενοι ούτε στο για ποιο λόγο δεν εγκρίθηκε στα Έργα ΕΣΠΑ του ΙΓΜΕ το βασικότερο έργο του, των Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων, τα αποτελέσματα του οποίου (επικαιροποιημένοι γεωλογικοί χάρτες) αποτελούν τη βάση κάθε έργου υποδομής της χώρας και χωρίς το οποίο υπονομεύεται η υλοποίηση του συνόλου των έργων του ΙΓΜΕ που ήδη έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2023.
Η κυβέρνηση φαίνεται προτιμά να οδηγήσει το ΙΓΜΕ σε λουκέτο. Είτε με αργό θάνατο, αν δεν πραγματοποιηθούν προσλήψεις, είτε με ξαφνικό θάνατο, με χρεωκοπία. Πάνω από την ανάγκη να υπάρξουν μελέτες για να μπορέσει το δημόσιο να πραγματοποιήσει έργα υποδομών, έργα για το νερό και την ενέργεια, η κυβέρνηση βάζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της στους δανειστές και τους θεσμούς και την προτεραιότητα να δοθούν αυτά τα έργα σε ιδιώτες, χωρίς μελέτες που να δείχνουν αν μπορούν αυτά να πραγματοποιηθούν χωρίς να βλάψουν το έδαφος και το περιβάλλον. 

 

 

Το ΕΚΑΒ σε ιδιώτες;

Μπροστά σε άλλη μια εγκληματική απόφαση για τη δημόσια υγεία βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή για την «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», προστέθηκε από τον Υπουργό Υγείας τροπολογία με θέμα: «Ρύθμιση του ζητήματος της αποζημίωσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τις δαπάνες των μεταφορών ασθενών με αεροπορικά ή πλωτά μέσα».
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στο ΕΚΑΒ να συνάπτει συμβάσεις «με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παραδέχεται καταρχήν ότι τα χρήματα για τη δημόσια υγεία και το ΕΚΑΒ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Και η λύση που επιλέγεται δεν είναι η άμεση χρηματοδότησή του. Γιατί προτεραιότητα έχει η πληρωμή τους χρέους και των δανειστών για την κυβέρνηση και όχι οι ανθρώπινες ζωές. Την ανθρωπιστική κρίση θα την αντιμετωπίσει αναγκάζοντας τους ασθενείς, και τους κατοίκους των νησιών ιδιαίτερα, να πληρώνουν τη μεταφορά τους, σε περίπτωση που υπάρχει αυτή η ανάγκη, σε ιδιώτες. Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ και το δεύτερο πιο χτυπητό παράδειγμα, μετά τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης μέσω ιδιωτικής εταιρείας, για το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην υγεία είναι μηχανή εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκαρχαριών της ελεύθερης αγοράς.
Μοναδική απάντηση που τους αξίζει είναι η οργάνωση των αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής τους.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία