Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Να πεταχτούν στη χωματερή τα σχέδια Δούρου και κυβέρνησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 10 Νοέμβρη, στις 15:30, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Στη συγκέντρωση καλούν επιτροπές κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής που αγωνίζονται για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς από τη Δυτική Αθήνα.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η παράταξή της ακολουθούν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα προετοιμάζονται να συμπλεύσουν στο ζήτημα της εμπλοκής των ιδιωτών στη διαχείριση των σκουπιδιών. Ήδη άλλωστε και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρούν σε διαδικασία παραχώρησης σε μεγαλοεργολάβους της διαχείρισης των σκουπιδιών, μέσα από ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα). Για παρόμοιους λόγους η ίδια η Ρ. Δούρου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων στο Ισραήλ το «πάρκο ανάπλασης» της Χιρίγια, την εγκατάσταση δηλαδή μαζικής και βαριάς επεξεργασίας αποβλήτων, επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου (RDF) και βιοαερίου και καύσης για παραγωγή ενέργειας.
Με το σκεπτικό ότι δεσμεύονται από την πολιτική της κυβέρνησης και το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, στην Αναθεώρηση του σχεδίου τους δεν προχωρούν στην ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση για κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή. Αντίθετα το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Φυλής θα επεκτείνει τη δραστηριότητά του, ενώ η Μονάδα Αποτέφρωσης Μολυσματικών Νοσοκομειακών Αποβλήτων επίσης δεν θα απομακρυνθεί άμεσα από την περιοχή, συνεχίζοντας την ανεξέλεγκτη λειτουργία της και τη μόλυνση του αέρα και των υδάτων της περιοχής.
Ταυτόχρονα η εταιρεία WATT ΑΕ επιχειρεί να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων με καύση 100.000 τόνων μέσα στην Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Φυλής. Όλο αυτό το χρυσοφόρο παζάρι για τους ιδιώτες έχει θύματα εντός και εκτός εισαγωγικών: Τους κατοίκους της περιοχής που συνεχίζουν για πάνω από 30 χρόνια να επιβαρύνονται, με τους θανάτους από καρκίνο να σπάνε τα ρεκόρ στα Άνω Λιόσια (η χωματερή της Φυλής είναι προέκταση του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων). Το Δημόσιο. Tο κόστος για κάθε δημόσιο νοσοκομείο που πληρώνει για τη μεταφορά και την καύση των μολυσματικών αποβλήτων του είναι δυσβάσταχτο. Και τελικά τους εργαζόμενους. Ο ιδιώτης που κατασκεύασε τη Μονάδα Αποτέφρωσης Αποβλήτων απασχολούσε μέχρι και το 2007, που πήρε για αρκετά χρόνια τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα, 45 εργαζόμενους, ενώ υπήρχαν και περίπου 15 εργαζόμενοι για τη μεταφορά των αποβλήτων που απασχολούσε ο τότε ΕΣΔΚΝΑ. Σήμερα που ο ιδιώτης έχει αναλάβει σχεδόν εξολοκλήρου και τη μεταφορά, οι εργαζόμενοι είναι συνολικά κάτω από 40.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Ομοσπονδία δηλαδή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουν την άμεση εμπλοκή με τα σκουπίδια, αποκλείστηκε από τη σχετική συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

 

«Μαύρος» Οκτώβρης για χιλιάδες εργαζόμενους
Ο Οκτώβρης ήταν πάντα μήνας πολλών απολύσεων, καθώς τελείωνε η λεγόμενη τουριστική περίοδος και πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονταν εποχικά σε αυτό τον κλάδο ήξεραν ότι τον Οκτώβρη θα απολυθούν. Οι απολύσεις αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 40.000-50.000. Τα μαύρα μνημονιακά χρόνια βέβαια ο αριθμός αυτός άγγιξε ως και τις 57.000 (56.473 τον Οκτώβριο του 2015). Μέχρι που έφτασε ο Οκτώβρης του 2016 που καταγράφεται ένας τεράστιος αριθμός απολύσεων.
Ογδόντα χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απολύθηκαν σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση με τον νέο ανασχηματισμό είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός και να βγάζει πορίσματα για να καταλάβει τι συμβαίνει.
Η κρίση όχι μόνο κορυφώνεται, αλλά συνεχίζει να την πληρώνει κυρίως η εργατική τάξη. Ακόμη και στους τομείς που η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι φέρνουν κέρδη. Οι 80.000 απολύσεις αποδεικνύουν ότι κέρδη έρχονται αλλά μόνο για τους μεγαλοξενοδόχους και τους καρχαρίες του κλάδου. Για τους εργαζόμενους το μόνο που έρχεται είναι η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η κακοπληρωμένη εργασία και οι μαζικές απολύσεις.
Άλλωστε αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για την μερική και εκ περιτροπής εργασία, καθώς αποτελεί σχεδόν το 60% των λιγοστών νέων θέσεων εργασίας που καταγράφονται.

 

Η εκκλησία απολύει εργαζόμενους

Οχτώ εργαζόμενοι απολύθηκαν από το Γηροκομείο Πειραιά. Το «Άσυλο Πενήτων Βασ. Αθανασίου Πρωθιερέως», Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1891 και με πρόεδρο το μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ. «Το μεγάλο σπίτι που χωράει τον παππού και τη γιαγιά», όπως αναγράφει στην ιστοσελίδα του, δεν μπορεί να χωρέσει 8 εργαζόμενους.
Τους 5 επειδή είναι καπνιστές και άλλους 3 επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας». Η μητρόπολη Πειραιά, θυμίζοντας πρακτικές χούντας, ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους στο Γηροκομείο Πειραιά να υπογράψουν δήλωση ότι δεν καπνίζουν και ότι αποδέχονται ότι δεν θα έχουν στα προσωπικά τους είδη καπνικά είδη (τσιγάρα, αναπτήρες κ.λπ.). Οχτώ απολύσεις χωρίς επίσημη δικαιολογία και κυρίως για να δικαιολογηθεί ο θάνατος ηλικιωμένης στο κρεβάτι της, ύστερα από μικρής έκτασης φωτιά, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. 
Οι απολύσεις έρχονται να φορτώσουν τη ρετσινιά στους εργαζόμενους και ο ίδιος ο μητροπολίτης Πειραιά βρήκε την ευκαιρία να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, δηλώνοντας στα ΜΜΕ ότι δεν φταίει σε τίποτα η μητρόπολη και ο ίδιος. Απλά ακολούθησαν τις οδηγίες της πυροσβεστικής. Δεν λέει βέβαια γιατί δέχθηκε αυτές τις απολύσεις, έστω και αν τις διέταξε η πυροσβεστική. Το θράσος των ιεραρχών της Εκκλησίας ξεπερνάει κάθε όριο. Μιας εκκλησίας πολύ πλούσιας, που ξεχνάει ότι θεωρείται απίθανο να ξαναβρούν σύντομα δουλειά οι 8 εργαζόμενοι που απέλυσε εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

 

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 18 Νοέμβρη
Η υγεία παραμένει «στην εντατική», με τους κατοίκους πολλών νησιών να περιμένουν πια τη θεραπεία τους ή την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών μόνο από τον παράγοντα τύχη. Οι κάτοικοι της Ικαρίας, που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια διεκδικούν να λειτουργήσουν οι δομές υγείας στο νησί τους, πραγματοποιούν την Παρασκευή 18 Νοέμβρη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
Για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία εκτός από δεκάδες κατοίκους του νησιού παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι του Δήμου Ικαρίας, δημοτικών παρατάξεων και συλλόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, όπως η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, πολιτιστικών συλλόγων χωριών κ.ά. 
Τα κύρια αιτήματά τους είναι η πλήρης στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ στην περιοχή, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους, η αναβάθμιση του ιατρείου των Ραχών, μια περιοχή όπου το ιατρείο είχε μείνει χωρίς γιατρό και ενώ λειτουργούν εκεί 5 σχολεία και ένας βρεφονηπιακός σταθμός και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού του. Επίσης, χωρίς να παραλείπονται τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη διεκδίκηση της λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο νοσοκομείο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία