Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εκπαίδευση: Προϋπόθεση των προσλήψεων… οι απολύσεις

Μέσω των πρωτοσέλιδων αστικών εφημερίδων η κυβέρνηση διά στόματος Γιαβρόγλου δηλώνει… προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι θα πάρει νομοθετική πρωτοβουλία αναβάθμισης της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. 
Σχετικά με τα παραπάνω έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η κατεύθυνση που δείχνει το υπουργείο είναι μάλλον σαφής. Η αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος στελεχικού δυναμικού στην εκπαίδευση τελικά θα εφαρμοστεί, ώστε μετά το ξεκαθάρισμα να προσληφθεί νέο, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Οι νέες προσλήψεις βέβαια θα γίνουν πιθανότατα με βάση… αξιολόγηση-διαγωνισμό ΑΣΕΠ και όχι με βάση την προϋπηρεσία-επετηρίδα.
Ο Γιαβρόγλου δηλώνει προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά η κυβέρνηση τον ακυρώνει, αφού παρατείνει την αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο έως τις 31/12/2017, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 
Πριν από τον Γιαβρόγλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέλυσε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, μετά τις περικοπές ωρών σε δημοτικά και γυμνάσια, αντί για τις 20.000 προσλήψεις που είχε υποσχεθεί. 
Το ΠΔ 152/2013 για την αξιολόγηση δεν καταργήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε ισχύ και προβλέπει στέρηση προαγωγής για δύο έτη και μετά απόλυση εκπαιδευτικού, αν, μετά από κάποιες «επαναξιολογήσεις», κριθεί ακατάλληλος.
Ο ΟΟΣΑ, που συγκεκριμενοποιεί τις επιταγές των «θεσμών» και των μνημονίων, δηλαδή των περικοπών των δαπανών στην εκπαίδευση, έστειλε νέα ενδιάμεση έκθεση στο υπουργείο Παιδείας με βασικές υποδείξεις, ανάμεσα στα άλλα, για το πώς θα διαμορφωθούν «οι διαδικασίες του προϋπολογισμού των δαπανών για την εκπαίδευση». 
Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα δίνει όλα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να πάρει τη «δόση» και να αποδείξει ότι μπορεί να επιβάλει τη μνημονιακή σταθερότητα. Την ώρα που ανοίγει όλη την ατζέντα για τα εργασιακά με βάση το νεοφιλελεύθερο πόρισμα «της επιτροπής σοφών»: αύξηση του ορίου απολύσεων στο 10%, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέσπιση εργασίας μειωμένου ή «μηδενικού» ωραρίου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας, ανατροπή στο δικαίωμα της απεργίας, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτετου μισθού.
Οι εκπαιδευτικοί δηλαδή, μετά από όλα αυτά, μετά την υλοποίηση κάθε λέξης του μνημονίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, έχουν να περιμένουν προσλήψεις και μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς! Η υποκρισία αυτής της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν δεν έχει όρια. Μόνος δρόμος είναι το χτίσιμο ενός μετώπου για την ανατροπή της με αγώνες από τα κάτω και από τα αριστερά. Μπορούμε ακόμη. Γιατί όπως λένε και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, «κάτω απ’ τις στάχτες, τα κάρβουνα εξακολουθούν να καίνε…».

 

Κύμα αλληλεγγύης για την απόλυση στον «Παπαστράτο»
Μαζικό κύμα αλληλεγγύης, με σειρά ψηφισμάτων από σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκφράζεται τον τελευταίο μήνα σε απολυμένο εργαζόμενο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος (Philip Morris International).
Πριν από έναν χρόνο η εργοδοσία είχε απολύσει εργαζόμενο που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με την αιτιολογία ότι ο εργαζόμενος αυτός δεν ήταν αποδοτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία αυτή ανακηρύχθηκε για το 2015 από το περιοδικό «Fortune» ως η «πιο αξιοθαύμαστη εταιρεία» στην Ελλάδα και από το «Top Employers Institute» (οργανισμός που λειτουργεί από το 1991 στην Ολλανδία και επιβραβεύει τους «καλούς» καπιταλιστές) ως ο κορυφαίος εργοδότης. Αυτός λοιπόν ο κορυφαίος εργοδότης, που είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με καταγεγραμμένα κέρδη 8 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και κύκλο εργασιών 1,354 δισ. ευρώ, αρνείται να δώσει λίγα ψίχουλα για τον μισθό που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Και παρότι ο ίδιος έχει δικαιωθεί στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Είναι μια καταχρηστική και ρατσιστική απόλυση και ο εργαζόμενος χρειάζεται την πλήρη συμπαράσταση όλων μας και κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψή του και από το σωματείο του Παπαστράτου και από τη ΓΣΕΕ. 
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται και μια δεύτερη πτυχή. Οι διθύραμβοι για τους εργοδότες των καπνοβιομηχανιών στην Ελλάδα. Αν δεν υπολογίζουν τις αποφάσεις των επιθεωρήσεων εργασίας, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο ασύδοτα λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων τους, πολύ περισσότερο με τις αλλαγές που έφεραν στα εργασιακά τα μνημόνια και όσες αναμένεται να ακολουθήσουν. Ο Παπαστράτος και ο Καρέλιας είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Και αυτό επιτρέπει να εφαρμόζουν τις χειρότερες ευρωπαϊκές τακτικές. Δηλαδή να μοιράζουν μπόνους σαν αυτά που μοίρασε ο Καρέλιας πρόσφατα και δυστυχώς έγιναν αποδεκτά ακόμη και από τμήματα της Αριστεράς. Μπόνους,αν δεν λείψεις ούτε μια μέρα από την εργασία σου. Για 800 ευρώ δεν πρέπει ούτε να αρρωστήσεις, ούτε να απεργήσεις. Ψίχουλα κάποιων χιλιάδων ευρώ από τα 84 εκατ. ευρώ κέρδη που έβγαλε η εταιρεία το 2015.
Τα λεφτά αυτά δεν είναι λεφτά που ανήκουν στον Καρέλια. Είναι λεφτά που οι 487 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία δημιούργησαν με τον κόπο τους και οι επιδοματικές πολιτικές στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους από το να διεκδικήσουν ολόκληρη την πίτα και ταυτόχρονα να είναι «αποδοτικοί» για να θησαυρίζουν οι εργοδότες. Αλλιώς, όταν ασθενήσεις βαριά, στην καλύτερη χάνεις το μπόνους και στη χειρότερη απολύεσαι.

 

Κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ

Στάσεις εργασίας από την Τρίτη 10 ως και την Παρασκευή 13 Γενάρη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού –ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγιεινή των επιβατών των τρένων όπως βέβαια και των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και για ελλείψεις και προβλήματα στο τροχαίο υλικό.
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στις αμαξοστοιχίες για εργαζόμενους και επιβάτες είναι τραγική και μη ανεκτή περαιτέρω!». Το μόνιμα προβληματικό τροχαίο υλικό και οι ελλείψεις στοιχειωδών λειτουργιών για επιβάτες με κινητικά προβλήματα, φέρνουν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους στην Κίνηση και τους Ελεγκτές με την οργή του κόσμου. Αυτούς δηλαδή που έχουν μείνει λιγότεροι και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη φρικτή εικόνα να μη λειτουργούν ούτε οι τουαλέτες και ο κλιματισμός σε πολλές αμαξοστοιχίες.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις στάσεις εργασίας, αφού, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις τους και τις προσπάθειες να αναλάβει η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δώσει άμεσα λύσεις, τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι καλούν τους επιβάτες, παρά την ταλαιπωρία που θα υποστούν τις μέρες των κινητοποιήσεων, να σταθούν στο πλευρό τους, καθώς ο αγώνας τους απαιτεί να καλύψει και τις δικές τους ανάγκες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία