Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δωράκια της κυβέρνησης στους εφοπλιστές

Νέα δωράκια προς τους εφοπλιστές περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα και απέστειλε για διαβούλευση στα ναυτεργατικά σωματεία και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Το σχέδιο νόμου καταργεί θέσεις εργασίας των ναυτικών, δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στα ασφαλιστικά τους ταμεία και αν εφαρμοστεί είναι βέβαιο ότι η ασφάλεια των πλοίων θα εκλείψει.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 73, το οποίο αφορά τα πλοία αναψυχής με μεταφορική ικανότητα έως και 12 επιβατών, καταργείται ο πλοίαρχος και το πλήρωμα. Δεν στέλνει λοιπόν απλά στην ανεργία τους ναυτικούς, αλλά θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων. Με νωπή τη μνήμη από το ατύχημα του περασμένου Αυγούστου στην Αίγινα που στοίχισε ανθρώπινες ζωές. 
Ταυτόχρονα δίνονται περαιτέρω περιθώρια ασυδοσίας στους πλοιοκτήτες, που θα μπορούν εύκολα πια να προτείνουν μειωμένους μισθούς και ανασφάλιστη εργασία στο προσωπικό αυτών των πλοίων, διογκώνοντας τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου εντάσσονται και οι επιθεωρητές της Συμβάσεως Ναυτικής Εργασίας 2006 (MLC) μαζί με τους λοιπούς επιθεωρητές ISPS – ISM κ.λπ. παρότι πρόσφατα έχει υιοθετηθεί σχετική νομοθεσία με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν το θέμα των επιθεωρητών ναυτικής εργασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εν λόγω Διεθνή Σύμβαση κατά τρόπο που είναι σύμφωνος με τη ΔΣ και προβλέπει τη δυνατότητα επιθεωρήσεων ακόμη και σε μικρά νησιά.
Πώς θα γίνεται αυτό από τη στιγμή που στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του αριθμού των επιθεωρητών δεν γίνεται κατανοητό. Είναι προφανές ότι σε κάθε καταγγελία από ναυτεργατικά σωματεία και ναυτεργάτες το υπουργείο θα επικαλείται ότι δεν υπάρχει στην περιοχή επιθεωρητής της MLC του 2006. Οι παραβάσεις της ναυτικής νομοθεσίας θα γίνουν εντελώς ανεξέλεγκτες.
Το παρόν σχέδιο νόμου κάνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είναι ανεπιφύλακτα στο πλευρό των εφοπλιστών. Δεν επιλύει ή δεν κάνει δεκτό ούτε ένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στην 9ημερη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών στις αρχές του Δεκέμβρη του 2016. Δεν καταργείται καμιά από τις διατάξεις που μειώνουν τη σύνθεση των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και στην Αδριατική. Δεν επανέρχεται η 10μηνη ναυτολόγηση και δρομολόγηση όλων των ακτοπλοϊκών πλοίων συμπεριλαμβανομένων και των ταχύπλοων. Δεν καταργούνται οι διατάξεις των νόμων για το απεργοσπαστικό πλοίο ασφαλείας καθώς και αυτής που αναφέρεται στις επιχειρησιακές ΣΣΕ. Δεν προβλέπεται κανένα άμεσο μέτρο στήριξης ή ενίσχυσης και προστασίας των άνεργων ναυτικών.
Όλα αυτά μία προοπτική αφήνουν στους ναυτεργάτες και τα σωματεία τους. Την προετοιμασία για να ξαναπιάσουν το νήμα των αγώνων, με την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων τους αλλά και των κοινωνιών γύρω από τα λιμάνια για να αγωνιστούν όλοι μαζί ενάντια στην ανεργία, ενάντια στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων, ενάντια στα μνημόνια.

 

Απεργία στην «Αυγή»

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στην «Αυγή». Η απεργία αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και με κάλπη μάλιστα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οφειλόμενα 2,5 μηνών. Οφειλόμενα που είναι ανεξάρτητα από άλλα οφειλόμενα έως και 10 μηνών που υπάρχουν σε ορισμένους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι πριν καταλήξουν σε αυτή την απόφαση είχαν προειδοποιήσει τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν δεν πληρωθούν τουλάχιστον τον 1,5 μήνα που τους οφείλεται από το 2016, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Σε αυτές τις προειδοποιήσεις είχαν επισημάνει και την αγωνία τους για το μέλλον της ιστορικής εφημερίδας, οι πωλήσεις της οποίας έχουν πέσει κατακόρυφα μετά τη μνημονιακή στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ημερησίως η εφημερίδα πουλάει κάτω από 1.000 φύλλα, όταν τις μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ έκφραζε τη ριζοσπαστικοποίηση απέναντι στα μνημόνια άγγιζε ακόμη και τις 3000. Μάλιστα πέρα από τις οφειλές οι εργαζόμενοι είχαν υποστεί μειώσεις 15% στο μισθό τους το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με τους εργαζόμενους στην «Αυγή» αλλά και με αυτούς στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». 
Και εκεί υπάρχει σχεδιασμός αντιμετώπισης από τους εργαζόμενους των μισθολογικών καθυστερήσεων αλλά και των υπόλοιπων εξελίξεων που φαίνεται ότι θα προχωρήσουν με κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού προχωράει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κλείσιμο ορισμένων περιφερειακών σταθμών.

 

ΕΦΚΑ: Συμβολική κατάληψη

Με κοινή απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινής Πρόνοιας (ΠΟΠΟΚΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Φλεβάρη συμβολική κατάληψη για λίγες ώρες στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ, στην Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα. Η κινητοποίηση ήταν δυναμική και στο πλευρό των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση βρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και του ΜΕΤΑ.
Η κινητοποίηση μπορούσε να είναι πιο μαζική αν οι ηγεσίες των δύο ομοσπονδιών (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ), που μέχρι και μία μέρα πριν από την κινητοποίηση ήταν εξαφανισμένες εκφράζοντας με την αφωνία τους συναίνεση στα μνημόνια, είχαν προκηρύξει έστω μια ολιγόωρη στάση εργασίας. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής στην κινητοποίηση σε εργαζόμενους που δεν είναι συνδικαλιστές. 
Παρά τις συνεχείς προτάσεις της Ενωτικής Αριστερής Κίνησης της ΠΟΠΟΚΠ και της Ριζοσπαστικής Αριστερής Παρέμβασης της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για περιοδείες και ενημερώσεις των εργαζομένων, για τοπικές και γενικές συνελεύσεις, για καταλήψεις στο ΔΣ του ΕΦΚΑ και για απεργιακές κινητοποιήσεις, μέχρι τη μέρα της κατάληψης δεν έγινε τίποτα.
Ο ΕΦΚΑ είναι η αρχή της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Με το τσεκούρι στους κρατικούς πόρους και τη μη εγγύηση από το κράτος της ανταποδοτικής σύνταξης, η κοινωνική ασφάλιση γίνεται ατομική υπόθεση. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, ενώ όσοι είναι πλήρως εξαθλιωμένοι και έχουν μείνει άνεργοι, πολύ χαμηλόμισθοι και άφραγκοι από τη μνημονιακή φοροεπιδρομή θα αρκεστούν στο να πάρουν την εθνική σύνταξη πείνας.
Τις συνέπειες τις βιώνουν ήδη οι ασφαλισμένοι αλλά και οι εργαζόμενοι στα Ταμεία. Περικοπές στις κύριες συντάξεις, σφαγή σε εφάπαξ, επικουρικές κ.ά. για τους ασφαλισμένους. Ανασφάλεια και άλλες ανατροπές για τους εργαζόμενους. Στη μετάβαση προς τη δημιουργία του ΕΦΚΑ δημιουργούνται εργαζόμενοι διαφόρων ταχυτήτων. Άλλοι τοποθετούνται στον ΕΦΚΑ και άλλοι όχι. Ενώ με απλές υπουργικές αποφάσεις ορίζονται προϊστάμενοι και διευθυντές χωρίς αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια. Συμπληρωματικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας τους όσο παραμένει ενεργή η διάταξη του νόμου 4389/2016 που μιλάει για πλεονάζον προσωπικό από την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ. Και όσο μένει ενεργός ο νόμος για την κινητικότητα μπορεί να μετατρέψει το πλεονάζον προσωπικό σε διαθέσιμους-πιθανά απολυμένους.
Η συμβολική κατάληψη οφείλει να έχει συνέχεια. Με πιο οργανωμένες και πιο δυναμικές κινητοποίησες, για να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να ξεκινήσει με ενωτική διάθεση η διαδικασία ενοποίησης των δύο ομοσπονδιών του χώρου σε μια νέα, μεγάλη και δυναμική ομοσπονδία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία