Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Χωρίς εκπλήξεις οι εκλογές στο ΕΚΑ

Τ ην Κυριακή 12 Φλεβάρη, στα πλαίσια του έκτακτου 30ού Συνεδρίου του ΕΚΑ, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και για εκπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Τα αποτελέσματα δεν είχαν εκπλήξεις και η μοναδική χαμένη παράταξη είναι η ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Η συμμετοχή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από το συνέδριο τον Μάη του 2016 (ψήφισαν 1.204 αντιπρόσωποι από 1.161 τον Μάη), λόγω της νομιμοποίησης ελαφρώς περισσοτέρων αντιπροσώπων. Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη με 322 ψήφους, από 315 που είχε πάρει τον Μάη, διατηρώντας τις 9 έδρες που είχε και τότε. Η ευθύνη της ΔΑΣ είναι τεράστια και δεν επιτρέπεται, με τον αναμενόμενο νόμο για τα εργασιακά, να χαρίσει και πάλι το προεδρείο στην κυβερνητική ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ-Βασιλόπουλος-Φωτόπουλος).
Η ΕΑΚ πήρε 273 ψήφους, από 269 τον Μάη, και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και πάλι, με 7 έδρες. 
Στην τρίτη θέση παραμένει η ΠΑΣΚΕ με 204 ψήφους από 198 πέρσι και 6 από 5 έδρες. Ακολουθούν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ. Η Νέα Πορεία (διάσπαση) και η επίσημη ΔΑΚΕ με 128 και 119 ψήφους αντίστοιχα και 3 έδρες η κάθε μία στο νέο ΔΣ. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι η εναλλαγή στις θέσεις, καθώς τον Μάη η επίσημη ΔΑΚΕ ήταν πάνω από τη Νέα Πορεία. Οι ψήφοι τους αθροιστικά ανεβαίνουν κατά 20 λόγω των σωματείων που κέρδισαν τη νομιμοποίησή τους και όχι λόγω κάποιας δυναμικής μέσα στο εργατικό κίνημα.
Πτώση παρουσιάζει το ΕΜΕΙΣ κατά 9 ψήφους (59 από 68), διατηρώντας τις 2 έδρες της.
Μία ψήφο, που όμως αντιστοιχεί και σε μία χαμένη έδρα λόγω της αύξησης της συμμετοχής, είχε η ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που πλήρωσε την άρνησή της να προχωρήσει σε ευρύτερη συνεργασία με τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Μικρή πτώση είχε και η ΑΡΠΑ (διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ) που πήρε 9 από 12 ψήφους.
Πετυχημένη κρίνεται η δεύτερη κάθοδος στις εκλογές του ΕΚΑ της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΚΑ (ΜΕΤΑ-Ρεσάλτο, ανένταχτοι αγωνιστές, Δίκτυο) που συγκέντρωσε 27 ψήφους από 17 στις προηγούμενες εκλογές. Παρότι δεν έβγαλε ξανά έδρα, δικαιώθηκε η επιμονή της για πλατιά, ενωτικά σχήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΔΑΣ: Έλαβε 51 ψήφους, εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους.
ΕΑΚ: Έλαβε 41 ψήφους, εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους.
ΠΑΣΚΕ: Έλαβε 35 ψήφους, εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους.
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: Έλαβε 14 ψήφους, εκλέγοντας 1 αντιπρόσωπο.
ΔΑΚΕ: Έλαβε 41 ψήφους, εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους.
ΕΜΕΙΣ: Έλαβε 27 ψήφους, εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους.
ΑΤΕ: Έλαβε 21 ψήφους, εκλέγοντας 2 αντιπροσώπους.
ΡΕΣΑΛΤΟ: Έλαβε 8 ψήφους, 0 αντιπροσώπους.
ΑΡΠΕ: Έλαβε 3 ψήφους, 0 αντιπροσώπους.
ΕΚΕ: Έλαβε 0 ψήφους και 0 αντιπροσώπους. 

 

Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Μ ε κινητοποιήσεις απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην απουσία εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Φλεβάρη. Η απόφαση αντικατοπτρίζει πλήρως την αποφασιστικότητα όσων εκπαιδευτικών βρέθηκαν στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που είχαν προηγηθεί.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας στις Διευθύνσεις ή στις Περιφέρειες, με αποφάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ και σε συνεργασία, όπου είναι δυνατό, με τα πρωτοβάθμια σωματεία των δασκάλων. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί από την ΟΛΜΕ στάση εργασίας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη, από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 2. Στην κινητοποίηση αυτή θα συμμετέχουν, μετά από απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΔΟΕ), και οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί με στάση εργασίας τις ίδιες ώρες με τους καθηγητές.
Σημαντική ήταν και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων να δίνεται κάλυψη σε όσους συλλόγους διδασκόντων δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη Θεματική εβδομάδα ή, αν δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, στον κάθε καθηγητή ξεχωριστά. Είναι μια καλή στιγμή να δείξουν οι εκπαιδευτικοί ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης, των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και των βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Όλοι οι παραπάνω φαίνεται ότι συγκλίνουν σε άξονες που έχουν μπει στο τραπέζι από τον ΟΟΣΑ, όπως η μείωση των μισθών και η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η αυτοχρηματοδότηση των σχολείων και η δημιουργία «καλών» και «κακών» σχολείων ανάλογα με τις επιδόσεις ή τις εγγραφές. Περισσότερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των σχολείων, που σημαίνει ότι οι δήμοι θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν κονδύλια από τους ιδιώτες, καθώς και τα δικά τους ταμεία είναι σχετικά άδεια. Και το κυριότερο, επιδιώκουν την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε ανεμπόδιστα να καταργηθεί πλήρως η δημόσια παιδεία, που ούτως ή άλλως με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα υποβαθμιστεί πλήρως και θα έχει ταξική στόχευση.

 

Καθαρίστριες ΕΜΠ: Όχι στη μείωση μισθών!

Οι καθαρίστριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να μην περάσουν οι μειώσεις στους μισθούς τους. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΜΠ και μία στάση εργασίας και συνεχίστηκαν με δύο 48ωρες απεργίες, η πρώτη από την Πέμπτη 16 Φλεβάρη και η δεύτερη από τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη. Στο πλευρό τους βρίσκονται με στάσεις εργασίας και οι άλλοι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ. Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα των φοιτητών.
Οι απεργίες πραγματοποιούνται μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της εργολαβικής εταιρείας ISS, που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο ΕΜΠ, να ανακοινώσει μειώσεις μισθών για τις καθαρίστριες. Μειώσεις που ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φτάνουν ως και τα 90 ευρώ, για εργαζόμενες που αμείβονται ήδη με χαμηλούς μισθούς (από 560 ως 620 ευρώ).
Οι μειώσεις των μισθών έγιναν γνωστές στις καθαρίστριες μέσα από τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας που τους δόθηκαν στις αρχές του μήνα. Και η περικοπή των μισθών τους δεν είναι το μόνο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Έχουν προηγηθεί το κόψιμο των τριετιών, το σταμάτημα των προσλήψεων προσωπικού και το μειωμένο ωράριο, που έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς.
Σύμφωνα με τη σύμβαση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει με το ΕΜΠ, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να απασχολεί 78 άτομα για την καθαριότητα των κτιρίων της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, του συγκροτήματος στην Πατησίων και των εγκαταστάσεων σε Μέτσοβο και Διόνυσο. Αντί αυτού, η εταιρεία απασχολεί μόλις 67 εργαζόμενους.
Η ISS δεν είναι μια τυχαία εργολαβική εταιρεία. Έχει παραρτήματα σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο, με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Διεκδικώντας λύσεις για όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η εταιρεία, οι καθαρίστριες  πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στα πλαίσια της πρώτης 48ωρης απεργίας τους, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της. Αντίστοιχα τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο εργασίας. Αν δεν δικαιωθούν, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες.

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία